Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

MyrskyklaaniJokiklaani Tuuliklaani Varjoklaani ⇔ Tähtiklaani Erakot ja kotikisut

Myrskyklaanilaisten tarinat

Puhe "näiden" sisään.

Ajattelu *näiden* tai 'näiden' sisään

Pisteet ja pilkut!

Ja mieluusti puhe aina seuraavalle riville :) Esim. EI näin:

"Hei", maukaisin. "Hei", päällikkö vastasi.

Vaan näin:

"Hei", maukaisin.

"Hei", päällikkö vastasi.

 

Näin tarinoita on helpompi lukea, ja saatpahan niihin lisää pituuttakin ;) Lisäohjeita kirjoittamiseen löytyy Muuta --> Oikeinkirjoitus ja muita vinkkejä tarinoihin liittyen

 

 1  2  3  4  5  6  7  > >>  [ Kirjoita ]

Nimi: Camo

18.03.2018 14:31
Särkkäviiksi// 26kp
Höyhensiipi// 18kp
Niemitassu// 28kp
Liekkitassu// 15kp
Aurinkokajo// 48kp
Tuikeaskel// 16kp
Hohtotassu// 20kp

Nimi: Hohtotassu

15.03.2018 23:06
’’...ja tämä yrtti auttaa lievittämään nivelkipua’’, Pujopilkku selitti. Olimme käyneet aamulla läpi yleisimpiä yrttejä.
’’Tätä yrttiä voit käyttää helpottamaan polkuanturoiden kipua, jos niissä on hiertymiä...’’ Pujopilkun lause jäi kesken, kun joku huusi pesän ulkopuolelta.
’’Pujopilkku! Pujopilkku!’’ Käänsin pääni pesän suuaukolle ja näin Talvioturkin, joka nilkutti sisälle pesään.
’’Mitä tapahtui?’’ Pujopilkku kysyi rauhallisesti.
’’Olin saalistamassa ja vaanin oravaa, mutta se juoksi piikki pensaan ali piiloon ja minä seurasin perässä. Sain piikin käpälääni’’, Talvioturkki selitti.
’’Aivan, koetan nuolla sitä hieman, sitten vedämme sen ulos’’, Pujopilkku sanoi ja jäi katsomaan kun Talvioturkki nuolaisi käpäläänsä varovasti.
’’Hyvä, Hohtotassu tulehan tänne niin näytän, miten piikki otetaan pois’’, harmaajuovikas parantaja sanoi. Kävelin lähemmäs ja tarkkailin, kuinka Pujopilkku aluksi paineli kielellään piikin ympärystä. Lopulta hän tarttui piikkiin hampaillaan ja nykäisi.
’’Ai!’’ Talvioturkki henkäisi.
’’Noin nuole se nyt kunnolla puhtaaksi ja muista tulla näyttämään sitä, jos se alkaa tykyttämään’’, Pujopilkku neuvoi soturia, kun tämä oli lähdössä.
’’Kyllä, ja kiitos avusta!’’ Tavlvioturkki sanoi ja pujahti ulos pesästä.
’’Noin, nyt tiedät, miten piikit otetaan irti’’, Pujopilkkuselitti ja alkoi keräillä yrttejä, joita oli käyttänyt opettaessaan minua.
’’Noin, nyt alamme valmistautua Kuulammen matkallemme’’, Pujopilkku kertoi, kun oli pistänyt yritit takaisin paikoilleen. Olin täysin unohtanut, että parantajat matkaisivat Kuulammelle aina puolenkuun aikaan.
’’Niinkö?!’’ sanoin innoissani.
’’Kyllä, laitoin meille vaellusyrtit valmiiksi’’, mestarini selitti.
*Missäköhän välissä hän on kerennyt senkin tekemään?* ihmettelin, kun hain omaa yrttikasaani. Yrtit olivat hieman kitkeriä. Tunnistin siinä olevan neljää eri kasvia, vaikkakin tunnistin niistä vain päivänkakkaran. Kun Pujopilkku näki minun olevan valmis hän lähti kohti aukiota. Seurasin perässä käpälät jäänityksestä kutissen. Näin Höyhensiiven ja Kirpunloikan vaihtamassa kieliä lähellä sotureiden pesää.
’’Minnekäs te olette menossa?’’ Höyhensiipi kysyi. Röyhistin rintaani ylpeästi ja vastasin.
’’Olemme menossa Kuulammelle parantajien kokoukseen.’’
’’Niinkö sehän on hienoa!’’ Höyhensiipi sanoi ja nuolaisi päätäni.
’’Mutta nyt meidän täytyy mennä, jotta ehdimme sinne ajoissa’’, selitin ja yritin väistää emoni kieltä.
’’Niin tietenkin. Olen sinusta niin ylpeä!’’ Höyhensiipi huusin vielä perääni, kun loikin kohti leirin suuaukkoa ja metsää. Sain Pujopilkun nopeasti kiinni. Pian aloinkin haistaa Tuuliklaanin hajumerkit. Tunnistin myös häivähdyksen Varjoklaani tuoksua.
’’Miksköhän täällä haisee Varjoklaani?’’ ihmettelin ääneen.
’’Luulisin että Varjoklaanin parantaja Värelehti on kulkenut oppilaansa Laventelitassun kanssa tästä äsken. Juuri silloin kuulin kissojen lähestyvän Tuuliklaanin puolelta. Pörhistin karvani ja yritin penkoa muististani Haukkapoltteen opettamia asioita. Pujopilkku painoi häntänsä lavalleni ja sanoi.
’’Ei hätää ne ovat vain Tuuliklaanin Juolavirta ja Hiiritassu.’’ Pian kaksi kissaa ilmestyikin pensaikosta ja Pujopilkku meni tervehtimään heitä.
’’Onko tämä uusi oppilaasi?’’ Juolavirta kysyi.
’’On, hän on nyt matkaamssa ensimmäistä kertaa Kuulammelle. Tehän taisitte tavata jo viime kokoontumisessa?’’ Pujopilkku selitti kuin vanhalle ystävälle. Niin jatkoimme matkaa. Vanhemmat kissat rupattelivat keskenään edellä ja minä ja Hiiritassu tulimme hieman jäljessä. Emme jutelleet paljoakaan. Minusta tuntui oudolta keskustellaa vihollisklaanin jäsenen kanssa niin tuttavallisesti.
Sitten muistin, että parantajilla oli aivan erilaiset suhteet toisten klaanin parantajiin, kuin vaikka varapäälliköillä. Kiipesimme vielä viimeisen nousun ja sitten näin sen. Se oli kaunis lampi, joka oli tosin nyt jäässä, mutta pystyn kuvittelemaan, miten vesi valui kesäisin lampea ympäröiviä kiviseiniä pitkin alas.
’’Näittekö Esikkolampea ja Sahramitassua matkallanne?’’ Varjoklaanin parantaja Värelehti kysyi.
’’Emme, mutta eivätköhän he pian tule’’ Pujopilkku sanoi ja jäi odottamaan kärsivällisesti. Pian saapuivatkin Jokiklaanin parantajat.
’’Ennen kuin aloitamme, nimitän Hohtotassun parantajaoppilaaksi, jotta hän voi vaihtaa unia Tähitklaanin kanssa. Hohtotassu tule tänne’’, Pujopilkku sanoi. Astelin varovasti lammen viereen.
’’Hohtotassu, olet päättänyt vaihtaa soturikoulutuksesta parantajan kolutukseen.Tiesi ei tule olemaan helppo mutta uskon että selviät siitä’’, Pujopilkku sanoi.
’’Nyt kyyristy lammen viereen ja anna Tähtiklaanin ohjata uniasi’’, Pujopilkku sanoi. Kyyrityin varovasti lammen viereen ja painoin silmäni kiinni. Avasin silmäni hämärällä aukiolla. En aluksi nähnyt muita kissoja, mutta pian erotin liikettä puiden välissä.
’’Hohtotassu!’’ joku huusi. Käännyin ympäri ja näin Mustikkaraidan, joka käveli minua kohti.
’’Mustikkaraita!’’ huusin ja juoksin entisen parantajan luokse. Muistin, että Mustikkaraita oli jäänyt kaksijalkojen vangiksi kumppaninsa Liljavälkkeen kanssa. En nähnyt naarasta kuitenkaan missään.
*Enkä hän on vielä elossa?* mietin, mutta käänsin katseeni takaisin Mustikkaraitaan.
’’No oletko valmis?’’ Mustikkaraita kysyi.
’’Valmis mihin?’’ kysyin, mutta en saanut vastausta vaan juoksin Mustikkaraidan perään. Näin joitakin kissoja metsästämässä. Yhtäkkiä näin tutun turkin. Siellä oli Suistohaukka metsästämässä Vatukkatuhkan kanssa. Hänen haavansa olivat parantuneet.
*Hän pääsi sentään Vatukkatuhkan luo* ajattelin. Minun oli kuitenkin jatkettava matkaa Mustikkaraidan perässä. Näin parantajan pysähtyneen erään kiven viereen.
’’Mitä nyt?’’ kysyin.
’’Näetkö tuon kissan?’’ kolli sanoi ja osoitti isokokoista kollia vähän matkan päässä. Nyökkäsin vastaukseksi.
’’ Hän on Kajotähti. Hän oli Myrskyklaanin päällikkö ennen Vinhatähteä, hän kuoli taistelussa Tuuliklaania vastaan. Et sitä sinä muista, koska olit niin pieni’’, parantaja selitti. Silloin Kajotähti käänsi päänsä. Nyökkäsin hänelle kunnioittavasti, enne kuin jatkoimme matkaa. Jonkin ajan kuluttua näin neljän kissan ryhmän. Siinä oli kaksi pentua ja kaksi aikuista kissaa. He olivat kuin perhe.
’’Keitä he ovat?’’ kysyin Mustikkaraidalta ja osoitin kissoja hännälläni. Mutikkaraita kehräsi ja sanoi.
’’Siinä ovat emosi vanhemmat sekä emosi sisarukset’’, Mustikkaraita sanoi.
’’Niinkö?’’ sanoi ja astelin lähemmäs.
’’Hei Hohtotassu!’’ harmaavalkoinen naaras tervehti. Katsoin tätä kummissani. Naaras kehräsi huvittuneesti ja sanoi.
’’Olen Omenataivas, emosi emo. Nämä tässä ovat Sadepentu ja Loikkapentu, emosi sisarukset’’, Omenataivas selitti ja osoitti ensin harmaata, lähes itseni väristä pentua ja sitten ruskeaa pentua.
’’Hän taas on Höyhensiiven isä Jääkynsi’’, Omenataivas selitti ja nuolaisin ruskeaa kollia vieressään.
’’Mistä tiesit nimeni?’’ kysyin.
’’Olemme seuranneet Höyhensiipeä. Sitä, miten hän kasvoi ja pääsi soturiksi. Kun hän sai teidät, olemme tarkkailleet täältä sinun, Valkotassun, Purotassun ja...Nokipennun tekemisiä’’, Omenataivas selitti.
’’Nokipentu? Onko hän täällä?’’ kysyin.
’’On, odotapa hetki’’, Omenataivas sanoi ja kääntyi metsään päin.
’’Nokipentu!’’ hän huusi ja pian näinkin harmaan kissan tulevan meitä kohti.
’’Nokipentu!’’ huusin ja juoksin veljeni luo.
’’Hohtotassu!’’ tämä sanoi ja nuolaisi päätäni. Nokipentu ei ollut enää se sama pieni, heiveröinen pentu, joka makasi parantajan pesässä viheryskän kourissa. Hän oli edelleen pienikokoinen, mutta hänen silmistään paisoi tietynlainen viisaus.
’’Voi, minulla olisi niin paljon kerrottavaa...’’, aloitin, mutta silloin Mustikkaraita sanoi.
’’Hohtotassu, sinun on aika palata takaisin.’’
’’No, hei sitten, toivottavasti näemme vielä!’’ sanoi Nokipennulle.
’’Varmasti näämme’’, tämä vastasi ja heilautti häntääsä.
’’Hohtotassu, aamu alkaa sarastaa, sinun on aika palata’’, Mustikkaraita sanoi.

Yhtäkkiä heräsin Kuulammelta. Nousin ylös ja etsin katseellani Pujopilkkua. Näin hänet jonkin matkan päässä nousemassa ylös.
’’Pujopilkku! Et arvaakkaan mitä näin...’’aloitin, mutta parantaja läimäisi häntänsä suulleni.
’’Parantajat, eivät kerro toisilleen unistaan. Nyt palaamme leiriin’’, Pujopilkku sanoi ja lähti kohti Myrskyklaanin reviiriä.

Nimi: Tuikeaskel

14.03.2018 20:55
Heräsin jälleen siihen, kun minua tökittiin kylkeen. Tällä kertaa se oli kuitenkin Kipinämyrsky, jonka kanssa olin eilisiltana sopinut lähteväni saalistamaan.
Hipsimme ulos pesästä ja suuntasimme oppilaiden luolaa päin vieretysten.
Valkotassu pisti päänsä ulos juuri kuin saavuimme paikalle, ja lähti Kipinämyrskyn pyynnöstä takaisin sisään herättämään Leutotassun. Pian kaksikko pujahti ulos, ja lähdimme leiristä.
Lumi paakkuuntui kinni kaikkien vatsakarvoihin hölkätessämme tuttuja teitä. Puista tippui vettä, ja katsoessani ylös näin satunnaisia jääpuikkoja riippumassa oksilla.
"Varokaahan, te kaksi", huikkasin Valkotassun loikittua edelle ja Leutotassun seurattua pari askelta perässä. "Täällä on yllättävän paljon jääpuikkoja. Jos sellainen tippuu päälle, sattuu pahasti."
Oppilaat kuittasivat nyökkäämällä ja jatkoimme matkaa eteenpäin jääden satunnaisesti paikallemme kuuntelemaan metsää ympärillämme.
Kynsiimme jäi pari hiirtä, ennen kuin saavuimme alueelle, joka oli oudon hiljainen. Paikalla ei ollut hiirenhäntääkään.
"Mikä tätä paikkaa vaivaa?" Kipinämyrsky tokaisi turhautuneena. "Täällä ei ole mitään!"
"Ehkä meidän pitäisi-", ehdin sanoa ennen kuin oppilaamme hyssyttivät meidät.
"Kuunnelkaa!" Valkotassu sihahti.
Metsässä kuului hentoinen ulina, jota emme jostain syystä olleet huomanneet.
"Se tulee tuosta suunnasta", Leutotassu totesi viitaten hännällään. "Pitäisikö meidän mennä katsomaan?"
"Tuo on varmasti se juttu, joka on karkottanut kaikki saaliseläimet! Totta kai meidän pitää mennä katsomaan!" Valkotassu puuttui.
"Se voi olla vaarallista. Kuka tietää vaikka tuo olisi kettu tai jotain", mau'uin.
"Mikä se ikinä onkaan, se kuulostaa olevansa tuskissaan. Meidän kannattaisi käydä katsomassa", Kipinämyrsky päätti keskustelun ja lähdimme hiipimään äänen suuntaan.
Ulina voimistui ja voimistui, ja viimein väkevä tuoksu leijui sieraimiimme.
"Hyi! Mikä tuo on?" Valkotassu kuiskasi.
"Koira", vastasin korvat luimussa. Koirilla on kaikilla ominaishajunsa, mutta se sekoittuu ällöttävästi kaksijalanlöyhkään, joka on pinttynyt niihin.
Kipinämyrsky hiipi puskan alle katsomaan, mitä otus puuhasi. Minä jäin oppilaiden kanssa sivummalle, valmiina pakenemaan.
Parhaan ystäväni häntäkarvat olivat pystyssä kun hän tuli takaisin.
"No?", Valkotassu maukui. "Taistelemmeko?"
Kipinämyrsky pudisti päätään.
"Se on vaaraton. Se on jäänyt kiinni ansaan."
Tuijotimme kaikki soturia yllättyneinä.
"...kerro lisää", kehotin.
"Se on hieman kettua suurempi, takajalastaan kiinni sellaisessa kaksijalka-ansassa jotka voi laukaista kepillä."
Olimme hetken hiljaa.
"...pitäisikö meidän auttaa sitä?" rikoin hiljaisuuden.
"En tiedä..." Leutotassu maukui. "Vaikka se onkin vangittu, siinä voi silti vielä olla puhtia purra.."
Havahduimme puskan rapinaan, kun Valkotassu pujahti koiran näköpiiriin huomaamattamme. Hätäännyin ja sukelsin hänen peräänsä, saaden kaksi muuta kissaa kannoilleni.
Koirasta oli vastaan epäilyksiämme mennyt puhti, mutta se kuitenkin hilautui taaksepäin meistä.
"Mitäs nyt?" Valkotassu naukui mietteliäästi.
"Me autamme sitä", mau'uin takaisin. "Emme me voi vain jättää sitä tähän, vai mitä?"
Leutotassu vaihtoi asentoaan epävarmasti, ja käskin Valkotassun hänen viereensä.
"Huvittakaa sitä", Kipinämyrsky huikkasi. "Tyyli vapaa, yrittäkää vain näyttää sille ettemme ole uhka."
Jätimme oppilaat miettimään ja kiersimme ansalle. Otusparan jalka oli aivan verinen. Ties kuinka kauheaa kipua se tunsi.
Aloimme tutkia ansaa. Olimme laukaissut muutaman itsekin, mutta se ei tarkoittanut, että tiesimme miten ne toimivat...
"Keppi!" Kipinämyrsky hihkaisi äkkiä.
"...Mitä?"
"Keppi!" hän toisti. "Jos löydämme tarpeeksi paksun kepin, voimme koittaa raottaa ansan leukoja sillä!"
Hymyilin innostuneesti. "Hyvä idea!"
Etsiskelimme hetken, kunnes löysimme kohtalaisen lumen kaataman puunvesan, jonka saimme raahattua ansalle ja asetettua leukojen väliin.
"Ja sitten...?" Kipinämyrsky maukui mietteliäästi. "Ideoita miten väännämme sitä?"
"Minä olen varmaankin painavampi", totesin mietteliäästi. "Jos se toimii ja saamme ansan leukoja raotettua, sinä kiskaiset jalan ulos, ja sitten mietimme mitä tehdään?"
"Käy", Kipinämyrsky huikkasi ja asetuimme valmiiksi käskettyämme oppilaita olemaan varovaisia.
Siihen kului hieman aikaa, mutta saimme kuin saimmekin jalan lopulta irti. Koira parkaisi, ja Leutotassu ja Valkotassu hyppäsivät säikähdyksestä taaksepäin.
Sitten kuulin vaimean äänen.
"Mitä nyt taas?" kuulin Valkotassun mutisevan. Pian kuulimme kuitenkin ryminää ja haistoimme tuulen mukana leijuvan hajun.
"Kaksijalka!" Kipinämyrsky huusi. "Piiloon!"
Rynnistimme puskiin ja jäimme seuraamaan tilannetta.
Koiran luokse rymisteli naaraspuolinen kaksijalka, joka alkoi ölistä koiralle. Hetken kuluttua se nosti koiran etukäpäliensä varaan ja lähti pois.
"Jo ovat kaksijalat kyllä outoja", tokaisin.

Päästyämme leiriin annoimme oppilaillemme hieman vapaata, ja Kipinämyrsky meni ilmoittamaan Säröpoltteelle lumen alle peittyneistä ansoista, jotka voisivat olla hyvin vaarallisia kissoille.
Vilkaisin ylös ja hytisin hieman. Ilma oli päivää pitkin muuttunut kosteammaksi, ja matalalla roikkuvat, harmaat lumipilvet enteilivät sadetta.
Ehkäpä tänä yönä tapaisin jälleen Kuuralumon...?
//hei-hou, tää on about päivä ennen Auringon tarinaa joten älkää ihmetelkö cx also, toivottavasti toi koirakohtaus oli ok~

Nimi: Aurinkokajo

14.03.2018 18:11
Poimin tuoresaaliskasasta talitintin aikomuksenani viedä sen Pisarasydämelle. Naaras oli muuttanut pentutarhaan jo aikoja sitten ja tämän vatsa oli kasvanut valtavaksi. Hymyilin hivenen mielikuvalleni ja puristin linnun leukojeni väliin. Sitten otin suunnan kohti pentutarhaa.
Taivas oli kokonaan pilvessä, kun pysähdyin sisäänkäynnin suulle ja kohotin hivenen katsettani. Napakka puhuri humisi puiden latvoissa ja kulkeutui sitten leiriin saaden karvani pystyyn. Vaikka pakkanen oli laskenut nollatuntumaan, kostea ilma tuntui ikävämmältä kuin pahin pakkanen. Se tunkeutui iholle karvojen välistä, ja ravistin itseäni hivenen vain huomatakseni pienten pisaroiden tiivistyvän turkilleni.
”Aurinkokajo!”
Käänsin katsettani hivenen turhautuneena. Olin juuri suunnitellut pääseväni märkää keliä pakoon pentutarhaan. Kohtasin Säröpoltteen, klaanin varapäällikön katseen kuitenkin vakaana ja kallistin hieman päätäni kysyvästi.
”Aurinkohuipun partio”, naaras muistutti ja ravisti ruskeapilkullista turkkiaan selvästikin tympääntyneenä sään muutoksesta. ”Muistathan?”
Nyökkäsin. Kyllä minä muistin. Säröpolte nyökkäsi hyväksyvästi ja heilautti häntäänsä kadoten sitten sotureiden pesään piiloon hyytävää tuulta.
Vilkaisin taivaalle arvioidakseni ajan. Vaikka se oli pilvessä, käsitin, että aurinkohuippu oli jo lähellä. Ehtisin juuri ja juuri käydä tervehtimässä Pisarasydäntä ja palata sitten partioon. Väräytin hieman korviani ja suunnistin itsekin sisälle.
Pentutarhan lämmin maidon tuoksu tunkeutui sieraimiini heti astuttuani sisään. Hämärässä pesässä oli muutenkin mukavan lämmintä ja kotoisaa, ja turkkini pisarat katosivat nopeasti haihtuen ilmaan.
”Pisarasydän”, hymyilin pimeyteen ja räpsyttelin hivenen silmiäni tottuakseni siihen.
”Aurinkokajo”, vastaus tuli kehräten, ja kun silmäni viimeinen tottuivat hämärään, äkkäsin tutun siniharmaan turkin pilkottavan pimeydestä. Pisarasydän oli linnoittautunut omaan nurkkaansa ja heilutti sieltä häntäänsä tervehdykseksi. Tunnistin myös hieman kauempanan makaavan Kettuväijyn, joka imetti vastasyntyneitä pentujaan, ja Tulihelmen, joka silmät kiiluen yritti opettaa Hiekkapennulle jotain taisteluliikettä. Kollipentu huitaisi tassullaan emoaan, ja sai tämän nyökkäämään hyväksyvästi.
”Toin sinulle saalista”, käänsin huomioni jälleen Pisarasydämeen ja astelin parhaan ystäväni luo. Pisarasydän kehräsi hyvillään pudottaessani linnun tämän käpälien juureen.
”Sulaudut muuten hyvin pimeyteen”, huomautin huvittuneena ja istuuduin naaraan viereen, ”en ollut huomata sinua pimeästä.”
”Taktista, eikö?” Pisarasydän naurahti ja painoi linnun kynnellään maahan saadakseen siitä paremman otteen. ”Haluatko sinäkin tästä? Saan muutenkin aivan liikaa saalista muihin verrattuna. Et ole nimittäin ainoa, joka kantaa ruokaa sisään joka silmänräpäys. Myös Kanervatuuli ja Haukkapolte tekevät niin.”
”Nauti vielä, kun voit”, irvistin. ”Me muut kituutamme nälässä samalla, kun annamme sinulle oman osutemme.”
”Mitä!” Pisarasydän kurtisti kulmiaan vihaisena.
En voinut enää pidätellä naurua, ja Pisarasydämen kiukkuinen ilme muuttui huojentuneeksi, kun tämä käsitti minun vitsailevan.
”Ei vainiskaa”, mau’uin nauruni välistä. ”Olen minäkin jotain syönyt. Mutta sinä tervitset enemmän”, työnsin talitiaista lähemmäs ystävääni, joka oli heilauttanut sen tyrmistyksissään pois luotaan, ”sinähän kasvatat ylimääräisiä suita.”
Pisarasydän hymähti ja tarttui jälleen lintuun katsoen minua varovaisesti. ”Oletko varma, ettet halua?” naaras kysyi ja mutristi suutaan.
”Ei hätää”, naukaisin huvittuneena. ”En ole aivan vielä kuolemassa nälkään. Syö sinä, minä olen kuitenkin lähdössä pian partioon.”
”Hyvä on. Omapahan vikasi”, Pisarasydän irvisti pirteästi ja huiskaisi hännällään kuonoani. ”Sitten minä syön. Katsele sinä vierestä.”
Hyrähdin huvittuneena ja nuolaisin Pisarasydämen siniharmaata poskea hyvästiksi. Tämä heilautti häntäänsä ja virnisti juuri, kun sukelsin ulos tuuleen ja tuiskuun.
”Aurinkokajo! Oletko valmiina?”
Nostin katseeni ja siristin silmiäni. Oli selvästikin alkanut satamaan lunta sinä aikana, kun olin pentutarhassa. Ja paljon! Nyt valkoisia suurikokoisia hiutaleita putoili niin tiuhaa tahtia alas maahan, että ne peittivät suurimman osan näkyvyydestä. Onneksi suuntavaistoni ja hajuaistini toimivat hyvin sakeasta lumisateesta huolimatta, ja sain tarvottua piikkihernetunnelille katsomaan ketkä partiossa olisivat.
”Hirveä keli”, ravistin hiukan turkkiani ja nostin katseeni. Olin jo haistanut partion jäsenet hieman ennen perille pääsyä, enkä yllättynyt kohdatessani Hallakasvon, Leijonakynnen, Sinitassun ja Katajatassun katseet.
”Jep”, isoveljeni nousi ylös kultainen turkki jo valmiiksi lumipeitteen saaneena.
”No niin, valmiina ollaan”, väistin Leijonkynnen häntää ja poljin käpälilläni lunta odottaen, että jompikumpi kokeneemmasta soturista ottaisi partion johdon. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja kallistin hieman hämilläni päätäni Hallakasvon puoleen.
”Eikö Säröpolte sanonut?” Katajatassu pomppi eteeni silmät säihkyen. ”Sinä johdat partiota!”
Olin tupsahtaa kumoon yllätyksen voimasta. ”Minäkö?” mau’uin hämmentyneenä ja vilkaisin jännittyneenä Hallakasvoon ja Leijonakynteen päin. Molemmat nyökkäsivat ja nousivat pystyyn valmiina toteuttamaan käskyni.
”Aivan, no sitten mennään”, mau’uin pöllämystyneenä ja pujottelin ulos leiristä. Ulkona vilkaisin taakseni ja huojennuksekseni näin kaikkien valittujen seuraavan minua kiltistä. Häntäni nousi jännityksestä ja riemusta pystyyn. Oli hassua komennella kokeneempia sotureita, mutta myös hiivatin hauskaa!
Valitsin Varjoklaanin rajalle vievän polun. Siinä vaiheessa olimme kaikki jo peittyneet ylimääräiseen painolastiin ja kun ravistin ohimennen turkkiani, painavat lumikasat liikahtelivat selässäni. Myös polku, jota tallasimme, alkoi peittyä lumeen. Tassuttaminen kävi vaikeaksi, ja märkä lumi tuntui ikävältä käpälien alla. Siristin silmiäni ja vilkaisin varovasti taivaalle. Harmaat kumpupilvet säröilivät hivenen ja päästivät osan vaaleansinisestä taivaasta näkyviin. Huokaisin helpotuksesta. Tämä taisikin olla vain tilapäinen nopea sade.
Lumipyry ei kuitenkaan ollut laantuakseen ja matkamme taittui harmaassa ankeassa metsässä. Pilvetkin olivat peittäneet loput taivaasta, niin että yllämme avautui vain synkänharmaa kerros, joka pudotti lunta enemmän kuin tarpeeksi. Kuolleille lehdettömille oksille alkoi kasaantua lumikasoja, ja puu pudotti ne päällemme aina, kun satuimme kohdalle.
Siristin silmiäni tuntiessani taas yhden märän kylmän lumiklöntin tippuvan niskaani. Nostin katseeni ylös syyllisen näköiseen koivuun ja kirosin sen kaikille tietämilläni kirouksilla. Koivu kuitenkin pysyi hiljaa ja pudotti taas hivenen lisää lunta saaden häntäni kylmästä pystyyn.
”Se teki tuon tahallaan!” kivahdin väistäessäni taas yhtä lumiryöppyä, jonka hyytävä tuuli sai liikkeelle. Ääneni kaukui hassusti tyhjässä metsässä.
”No niinpä. Kaadetaan se”, Katajatassu puolusti minua ja heitti koivuun murhaavan katseen. Hallakasvo ja Leijonakynsi vaihtoivat huvittuneita katseita, jotka muuttuivat tuskaisiksi, kun puu pudotti jälleen lastinsa.
Nurahdin vaimeasti ja johdatin partioni kauemmas koivusta. Katajatassu kiihdytti vierelleni ja kyyristyi hieman, jotta kehoni estäisi suurimman pyrytyksen.
”Hei, sinähän käytät minua hyväksesi”, hymähdin, kun tämä painui alemmas suojautuakseen kohdalle sattuneesta tuulesta. Siristin silmiäni viiman heittäessä loskaa niihin ja ärähdin hivenen.
”Anteeksi, Aurinkokajo”, oppilaani maukui. ”En vain ole koskaan nänyt tällaista myrskyä. En pidä siitä. Turkkini on vain niin märkä, kylmä ja painava.”
”Niin on meidän muidenkin”, muistutin ja kohottauduin ylemmäs suojatakseni Katajatassua pyryltä. Tämä vilkaisi minua kiitollisena. ”Tämä on muutenkin surkea sää partiolle, mutta se pitää käydä loppuun. Klaanin vuoksi.”
Katajatassu nyökkäsi ymmärtäväisenä ja jättäytyi jälkeen häntäni suojiin. Pian Varjoklaanin raja häämöttikin puiden lomasta ja kohtin katseeni hyvilläni.
”Nyt kaikki ovat valppaina”, sihahdin taakseni. ”Kuten varmaan jo haistoittekin, olemme aivan pian vihollisklaanin rajan tuntumassa.” Katajatassu nosti päänsä innostuneena eikä äskeisestä väsymyksestä ollut enää merkkiäkään.
”Näemmeköhän me varjoklaanilaisia?” tämä huudahti innoissaan ja sai märän hännänläiskätyksen kasvoilleen: ”Hys.”
”Anteeksi”, naaras vilkaisi minua posket punoittaen. Sitten tämä painautui kyyryyn kuten muutkin partion jäsenet ja lähti hiipimään perässäni.
Nuuhkaisin ilmaa valppaana. Aivan kuten Myrskyklaanin metsäkin, Varjoklaanin reviiri oli hiljainen kuin mikä. Nousin varovaisesti ylös ja havaittuani, ettei vaaraa ollut heilautin häntääni käskyksi nousta.
”Kaikki hyvin. He eivät ole niin tyhmiä, että lähtevät tällä ilmalla ulos.”
”Niin tyhmiä kuten me”, Sinitassu sihahti kylmissään ja Leijonkynsi vilkaisi tätä varoittavasti.
”Niin, yhtä tyhmiä kuten me”, toistin ja nuuhkaisin varmuuden vuoksi vielä ilmaa. ”Ei Varjoklaanin hajua täällä.”
”Eikä Varjoklaanin hajua tuollakaan, ei edes vanhaa”, Hallakasvo ilmoitti astellessaan luokseni. Hopeinen naaras oli selvästikin käynyt kauempana tarkastamassa rajan. ”Jatketaanko matkaa? Teistä en tiedä, mutta minulla on kylmä ja haluaisin päästä nopeasti takaisin leiriin.”
Nyökkäsin olevani samaa mieltä. Jatkoimme matkaamme vihollisklaanin rajan tuntumassa, muutaman ketunmitan päässä siitä. Varjoklaanin tuoksua ei tuntunut missäkään kohtaa. Itse asiassa en haistanut Myrskyklaaninkaan tuoksua. Kuononi oli jo aivan jäässä.
Sitten haistoi sen. Lämpimän tuoreen tuoksun, joka ei voinut kuulua millekään muulle eläimelle kuin hiirelle. Yllättävän vahva myskinen tuoksu täytti sieraimeni ja viitoin partiotani pysymään hiljaa.
Tarkistettuani, että Hallakasvo, Katajatassu ja muut olivat piilossa, painauduin vasten kylmää lunta ja väräytin hieman korviani. Koivun juurakossa rapisteleva hiiri ei ollut vielä huomannut minua, mutta silti jännitys kipristeli varpaissani. Minun oli saatava se. Puhalsin ilman ulos keuhkoistani hitaasti tyhjentäen ajatukseni. Kaikki aistini kurottautuivat kohti harmaaruskeaa olentoa, ja jännitin lihakseni loikkaan. Hiiri tepasteli yhä mustaraidallisen puun juurakossa ja väräytti viiksiään tyytyväisenä huomatessaan pienen siemenen. Juuri kun se kumartui poimimaan siementä, minä loikkasin. Hiiri nosti salaman päänsä ja loi minuun hämmästyneen katseen ennen kuin otus kiepahti kannoillaan ja säntäsi kohti pesäkoloaan.
Adrenaliini virtasi suonissani ja luimistin korvani sännätessäni saaliin perään. Työnsin kynteni ulos saadakseni paremman pidon liukkaasta lumesta ja suoristin häntäni tasapainottaakseni vauhtiani. Hiiri vinkaisi terävien kynsieni osuessa sen karvaiseen häntään, ja pelkotuoksu täytti ilman. Sihahdin hyvilläni ja ojensin etukäpäläni kriittiseen iskuun. Kynteni pusertuivat hiiren häntään ja viskasin sen ilmaan. Harmaaruskea olento kiljaisi kauhuissaan ja juuri ennen kuin se putosi maahan, nappasin sen suuhuni ja puraisin sen selkärangan katki. Hiiri veltostui suussani, kun henki pakeni siitä vauhdilla.
”Saitko sen?” Katajatassun huuto hätkäytti minut ja käänsin katseeni pihkanväriseen oppilaaseeni, joka kiiruhti luokseni uppohangessa. Muut partion jäsenet seurasivat tämän perässä; Leijonakynsi nosteli Sinitassun aina ylös tottunein ottein, kun tämä upposi lumeen, ja Hallakasvo puski eteenpäin.
”Sinä sait sen!” Katajatassu tömähti rintaani päin ja peruutti sitten kömpelösti taakse hymyillen leveästi. ”Minä tiesin, että saat sen!”
”Kiitos”, mau’uin vaimeasti hiiren lämpimän turkin takaa ja väräytin inhosta korvaani, kun tuuli kävi sen kimppuun.
”Hyvin napattu”, Hallakasvo maukui päästessään viimein luoksemme. Leijonakynsi nosti oppilaansa viimeisen kerran ilmaan, ja sininen naaras kiihdytti luokseni silmät säihkyen.
”Vau! Minä luulin, että olimme rajapartio emmekä saalistuspartio!” Sinitassu sirkutti ja katseli hiirtäni nälkäisenä.
”Kyllä me rajapartio olimmekin”, kehräsin huvittuneena, ”mutta rajapartiossa olevat soturit saavatkin saalistaa itselleen. Meidän ei tarvitse eikä täydy viedä saamiamme saaliita leiriin toisin kuin saalistuspartio. Voisimme syödä tämän nyt jos haluaisimme.”
”Mutta se ei ole tietenkään klaanin eduksi näin lehtikadon aikaan”, Hallakasvo lisäsi ja sai innostuneet oppilaat kurtistamaan kulmiaan.
”Hööh!” naarasoppilaat marisivat ja painoivat päänsä.
”Ei hätää”, hymyilin lohduttavasti. ”Tarkistetaan loput rajasta ja palataan leiriin. Sitten voimme kaikki hyvillä mielin syödä jotakin.”
Katajatassu piristyi silmissä ja lähti pomppimaan eteenpäin uppohangessa korvat pystyssä. ”Tulkaa!” hän ulisi ja jäi odottamaan koivun rungolla tanssien.
Vaihdoin huvittuneita katseita Hallakasvon ja Leijonakynnen kanssa ja lähdin oppilaani perään puristaen hiirtä yhä hampaissani. Sen viekoitteleva tuoksu sai vatsani kurnimaan ja jouduin estämään itseäni käymästä sen kimppuun.
Hassua, ja helpottavaa kyllä, lumisade alkoi hiljentyä, kun kiersimme loput Varjoklaanin rajasta. Enää vain muutamia pikku hiutaleita leijaili alas maahan. Metsä oli muuttunut kokonaan valkoiseksi. Puita koristivat valkeat raidat ja poluilla oli syvä lumikerros. Tuuli sen sijaan ei ollut hellittänyt. Se viskoi ja ravisteli koivujen, tammien ja setrien oksia ja sai niiden päälle sataneet lumet tanssimaan ilmassa.
Porhalsin eteenpäin kuono ylhäällä valmiina vainuamaan vähäisenkin vihollisen. Nyt kun sää oli parantunut mitä tahansa saattoi tulla vastaan. Vastatapetun saaliin tuoksu peitti suurimman osan hajuista, mutta kun lähestyimme hyvää vauhtia kohti klaanimme takarajaa, uusi terävä haju tunkeutui saaliin myskisen tuoksun läpi.
”Kaksijalkoja!” Hallakasvo sihahti terävästi, ja painauduin salaman maahan pudottaen saaliini pois kuononi luota. Muutkin partion jäsenet tekivät minulle seuraa, ja nuuhkaisin varovasti ilmaa. Terävä, mutta samaan aikaan tunkkainen haju tunkeutui sieraimiini. Vaikka se ei ollut tuore, haju –ei vaan löyhkä- tuntui vahvana ilmassa. *Tältä siis tuoksuvat kaksijalat*, tuumin mietteliäänä painaen samalla hajun päähäni myöhempää tunnistamista varten, *ällöttävää!*
”Ne ovat olleet täällä ennen lumimyrskyä”, totesin huojentuneena varmistaen vielä ketseellani ympäristön ennen kuin nousin istumaan. ”Mutta ovat kuitenkin olleet.”
”Onneksi eivät lähellä leiriä”, Katajatassu maukui silmät pyöreinä. Naaraan korvat kääntyilivät edes takaisin kuin havaitakseen näkymättömän uhan.
”Tästä täytyy heti ilmoittaa Vinhatähdelle”, ilmoitin tomerasti poimien. ”Palataan leiriin.”
Hallakasvo ja Leijonakynsi nyökyttelivät olevansa samaa mieltä, ja poimin hiiren jälleen suuhuni paluumatkaa varten. Siristin hivenen silmiäni. Vaikka kaksijalat olivat olleet takarajalla, ei koskaan tiennyt milloin ne tulisivat leiriin asti. En todellakaan halunnut, että Liljavälkkeen ja Mustikkaraidan tapaus toistuisi.

Kiiruhdin sisään piikkihernetunnelista ja pudotin saaliini vaivaiseen tuoresaaliskasaan.
”Onko Vinhatähti pesässään?” käännyin ympäri kohdatakseni ohi astelevan Säröpoltteen katseen. Hallakasvo ja Leijonakynsi astelivat varapäällikön vierelle silmät vakavina.
”On, tietenkin”, valkoinen naaras maukui hämmästyneenä ja heitti isoveljelleni kysyvän katseen.
”Kaksijalkojen hajua takarajalla”, kolli väräytti kultaista turkkiaan, ”kuitenkin tarpeeksi paljon meidän puolellemme rajaa.”
En ehtinyt kuulla mitä Säröpolte vastasi, sillä olin jo kiiruhtanut kohti Suurtasannetta. Ylös vievät kivet lipsuivat allani kaikesta sataneesta loskasta, ja meni hetki ennen kuin olin perillä. Vilkaisin vielä taaksepäin kohti Säröpoltetta ja kumppaneita, ja hämmästyin siitä kuinka korkealla olin. Päälliköllä todella oli loistava paikka puhua; Täältähän näki koko leirin!
”Vinhatähti?” huhuilin sisään vatukoiden verhoamaan pesään. ”Minulla olisi ilmoitettavaa. Saanko tulla sisään?”
”Aurinkokajo.” Vinhatähden äänen mukana ulos tulvahti myös Särkkäviiksen ja Tuikeaskeleen tuoksu. ”Tule sisään.”
Tasasin hengitykseni ja nuolaisin nopeasti rintakarvani kuntoon ennen kuin astelin sisään pesään. Hämärä luola oli pienempi kuin muistin; Olinhan käynyt siellä viimeeksi oppilaana. Päällikkö istui omalla makuusijallaan pesän perällä, ja kumarsin tälle kunnioittavasti ennen kuin istuuduin tätä vastapäätä. Tuikeaskel ja Särkkäviiksi nyökkäsivät minulle tervehdykseksi. Nyökkäsin pikaisesti takaisin ja äkkäsin vakavat ilmeet.
”Enkai keskeyttänyt mitään?” mau’uin anteeksipyytävästi ja väräytin korvaani kiusaantuneena.
”Et toki”, Vinhatähti vastasi meripihkanväriset silmät hämärässä kiiluen. ”Olin juuri vastaanottamassa raporttia saalistuspartiolta. Kaksijalan hajua löydetty hylätyn kaksijalan pesän luota.”
Nyökkäsin. ”Valitettavasti minulla on samanlaisia uutisia. Kaksijalan hajua löytyi myös takarajalta, Varjoklaanin rajan tuntumassa. Ne olivat olleet siellä myöhäisintään juuri ennen myrskyä. Haju oli vahvaa, mutta ei tuoretta.”
Päällikkö pudisti päätään silmät viiruina: ”Huonompi homma. Minun täytynee käskeä klaania olemaan valppaina. Mutta nyt pohtisin tätä mieluiten klaanin kokeneimpien sotureiden kanssa. Aurinkokajo, voisitko etsiä Säröpoltteen, Haukkakynnen ja Mustaukkosen. Vaihdan itse vielä nopeasti sanasen Särkkäviiksen ja Tuikeaskeleen kanssa.”
Kumarsin kunnioittavasti Vinhatähdelle ja suunnistin sitten ulos. Suurtasanteen laella tuuli kovaa ja painoin korvani luimuun laskeutuessani alas leiriin. Säröpoltetta ei enää näkynyt ulkona ja tuoresaaliskasakin oli siirretty tuulensuojaan. Vilkaisin vielä varmuuden vuoksi ympärilleni ja kiiruhdin kohti sotureiden pesää.
”Säröpolte?” pujottelin sisään ja jäin nauttimaan klaanitoverien tuottamasta lämmöstä. Varapäällikkö nosti katseensa omalta makuusijaltaan ja nyökkäsi: ”Mitä asiaa?”
”Vinhatähti haluaa keskustella kanssasi”, ilmoitin ja etsin vielä molemmat kollit uteliaasti korviaan höristävien klaanitoverin joukosta, ”ja Haukkakynnen ja Mustaukkosenkin kanssa.”
Säröpolte nousi pystyyn rauhallisesti ja heilautti häntäänsä kokeneimmille sotureille. Nämä nousivat pystyyn ja seurasivat vaaleanruskeilla pilkuilla kirjottua naarasta ulos hyytävään viimaan.
”Aurinkokajo?” kuulin Höyhensiiven kutsun ja pujottelin järjestelmällisesti sijoitettujen petien välistä kohti omaa nurkkaamme. Nurkkaa jossa nukkuivat suunnilleen kaikki meidän ikäisemme: Kirpunloikka, Kirkaslampi, Haukkapolte, Pisarasydän tietenkin sekä hieman kauempana nukkuvat Tuhkatuuli, Taivalturkki ja Valomyrsky. Ainoastaan viimeeksi mainitut puuttuivat sekä tietenkin pentujaan odottava Pisarasydän.
”Mitä? Miksi? Milloin? Kuka? Kenet? Mitä siis tapahtui?” Höyhensiipi pommitti minua kysymyksillä heti, kun pääsin hännänmitan päähän tästä.
”Odottakaahan vain”, naurahdin. ”Käyn hakemassa ensin jotain ruokaa ja kerron sitten.” Eikä Höyhensiipi ehtinyt reagoida, kun minä jo suunnistin takaisin ulos.

//Anteeksi kaikkien viattomien hittaus:D//

Nimi: Liekkitassu

09.03.2018 15:51
7
Riistavaras?

Hietatassu ja Pyökkitassu nimitettiin juuri oppilaiksi. Sinitassu näyttää olevn erittäin innostunut tästä. Hän vilkuilee kahta uutta oppilasta kokoajan. Kun oppilaat juoksevat mestareidensa luo siskoni jää vieläkin katsomaan heitä kauenpaa. Minä taas ihailen sitä kuinka isälleni oltiin taas uskottu oppilas. Hän on varmaan jaloin soturi koko klaanissa.
“Toivottavasti pääsen harjoittelemaan Pyökkitassun kanssa joskus”, Sinitassu huokaa. Kallistan päätäni. Mitä tuo nyt tarkoittaa. Eihän hän kunnolla tunnekkaan uutta oppilasta. Sininen naaras käyttäytyy oudosti. Johtuuko tämä siitä että Pyökkitassu on isämme oppilas? Ei kai nyt siitä. Hietatassu ja Pyökkitassu juttelevat innoissaan heidän nimiäisistään. Katson taas siskooni, tai en sillä hän on kadonnut jonnekkin. Minne hän lähti. Eihän siinä kauaa ehtinyt etsiä, tietenkin hän meni onnittelemaan Hietatassua ja Pyökkitassua. Ärähdän ja kipitän heidän luo.
“Hienoa! Uusia pesätovereita”, sanon iloisesti. Hietatassu kääntää katseensa minuun.
“On kyllä mahtavaa päästä oppilaaksi”, hän sanoo. Tuntuu että taidan pitääkkin uusista oppilaista. Ainakaan he eivät ole Neulastassun kaltaisia! Olen muuten jo hänen kokoisensa, vaikka hän on jo melkein soturi. Aina kun me riitelemme en ole enää se pienempi osapuoli.
“Noniin, Liekkitassu anna minun ja Höyhensiiven esitellä rajat uusille oppilaille”, isäni sanoo minulle lempeästi. “Jos sinä ja Sinitassu päästätte heistä irti.”
Katson isääni ja nyökkään.

Olemme Sinitassun kanssa oppilaiden pesässä. Meillä on hauskat jutut menossa muiden kanssa.
“Tältä näyttää Naavamieli kun annoin hänelle märän saaliin”, nauran ja kurtistan kulmiani oudon laiseti. Muut alkavat nauramaan. Hietatassu katsoo minuun nauraessaan esitykselleni.
“Juuri niin! Hän on tarkka saaliistaan”, hän sanoo. Nyökkään sillä se on totta. Vilkaisen siskoani joka on aivan kiinni Pyökkitassussa. Huokaan pienestä kateudesta.
“Miksi sinua ei naurata”, kysyn häneltä yllättäen. Sinitassu kääntää katseensa minuun.
“Sanoitko jotain”, hän kysyy yllättyneenä. Pyöräytän silmiäni.
“Oho, hän näyttää pitävän veljestäni”, Hietatassu toteaa.
“No siltä vaikuttaa”, nyökkään.

Lähdin metsästämään yksin että saisin hieman harjoitusta siskoani vastaan. Aijon voittaa vielä hänet saalistuksessa, vaikka hänen mielestänsä se ei mikään kisa ollut. Kaikki on kilpailua! Vihdoin haistan jotain. Haistan linnun, haju tulee Tuuliklaanin rajalta päin. Kulkiessani vähänmatkaa näenkin sen. Olen vain liian innokas ja säntäsin sen kimppuun heti. Tietenkin lintu lähti karkuun. Juoksen sen perässä enkä huomaa joutuvani Tuuliklaanin reviirille.


Katson Tuuliklaanin soturia, joka oli äsken niin äreä ja yhtäkkiä kysyi jotain odottamatonta. En tiedä yhtään mitä vastata. Olen kyllä kuullut että miten tuuliklaanilainen soturi oli kamalasti käyttänyt yväksi Täpläsiipeä ja haalinut häneltä myrskyklaanin tietoja. Oliko tämä jotain sellaista. Pudistan päätäni itsekseen ja vilkaisen vielä Pajutaivasta.
“Mitä sinä tarkoitat”, kysyn yllättäen. Soturi näyttää hieman vaivaantuneelta ja kiemurtelee paikoillaan.
“No... Haluan vain varmistaa että Myrskyklaanin oppilaasta ei tule mitään riistavarasta vaan kasvaa kunnon soturin tavoille”, naaras sanoo. Laitan korvat luimuun ja katson tassujani.
“Tulin vahingossa teidän reviirille, sitäpaitsi olen jo soturin kokoinen vaikka olen vasta oppilas”, intän hieman pahoittelevalla äänellä. Pajutaivas tuhahtaa.
“Ei koko sinusta soturia tee. Kai sinä tiedät etteivät soturit ota riistaa toiselta puolelta rajaa”, naaras jatkaa.
“Kuule se oli vahinko! Hyvä on, voidaan nähdä ja todistan etten ole riistavaras sen enempää mitä sinäkään”, sähähdän. “Nähdään huomenna samaan aikaan rajalla!”

Nimi: Niemitassu

06.03.2018 21:44
Ensimmäisenä nälän uhriksi joutui Tyräkkipentu. Emon mukaan hän ei ollut kivuissa eikä kärsinyt, vaan nukkui rauhassa pois. Virtapentu otti veljemme menetyksen raskaimmin, eikä kulunut kauaakaan, kun liika sureminen kuihdutti hänetkin. Minä ja Savipentu pärjäsimme yllättävän hyvin yli kahden kuun ajan, mutta lopulta nälkä vei viimeisestäkin sisaruksestani voiton.
Pian sama kohtalo odottaisi minuakin, olin siitä varma. Olin kadottanut ajantajuni siitä, kuinka kauan olimme täällä olleet. Ruokaa oli entistäkin vähemmän, sillä ladossa asuvat hiiret alkoivat loppua ja ulkopuolelta tulleet osasivat jo välttää kissalta ja kuolemalta haisevaa loukkoa. Nenäni oli jo täysin turtunut ilmassa leijuvaan kalman mätään hajuun. Ja loppujen lopuksi, ihan kuin olisinkin välittänyt jostain niinkin pienestä asiasta kuin pahasta hajusta maatessani henkihieverissä puulattialla odottaen kuolemaani.
Olin todella huolissani emon jaksamisesta. Hän oli vain joutunut katsomaan kuinka hänen pentunsa kuolivat yksi toisensa jälkeen, ja hänen silmänsä olivat jo kauan sitten muuttuneet tyhjiksi. Hän oli hyväksynyt kohtalonsa aivan kuten minä ja ne neljä sekopäistä erakkoakin, jotka olivat aiemmin jopa uhanneet syödä sisaruksieni ruumiit pysyäkseen hengissä. Nashi ja Sirpalesydän eivät olleet poikkeus. Me kaikki kuihduimme hiljalleen, ja ainoana elämänlankanamme toimi katon raoista lattialle tihkuva vesi. Kaksijalkojen täytyi todella olla sairaita, jotta ne keksivät jättää meidät oman onnemme nojaan tällä tavalla.
"Niemipentu", emoni kuiskasi herättäen huomioni. "Kultaseni, jos me emme selviä... haluatko lähteä Tähtiklaaniin mieluummin oppilaana? Olet tarpeeksi vanha saamaan nimesi."
"Niemitassu, eikö?" varmistin. "Kunhan et kuluta turhaan voimiasi mihinkään nimityksen tapaiseen." Emoni nyökkäsi pienesti ja näytti miettivän hetken.
"Niemipentu, olet täyttänyt kuusi kuuta, mikä oikeuttaa sinun oppilaan asemaan", Liljavälke maukui hiljaa. "Tunnettakoot sinut tästä lähin Niemitassuna - joko muistoissa tai elämässä."
Oppilasnimen saaminen tuntui yllättävän hyvältä ottaen huomioon, etten todennäköisesti tulisi ikinä saamaan mestaria tai harjoittelemaan taistelua. En metsästäisi tai kiertäisi rajoja, en kävisi leiriä läpi tutustuakseni paikkoihin. Minun oppilaselämäni alkoi ja tulisi myös päättymään täällä, kylmää lattiaa vasten maaten.
Samassa ulkoa alkoi kuulua kaksijalan ölinää. Olin kuullut sen jo kerran ennenkin; ääni merkitsi sitä, että joku onneton kissa oli taas jäänyt kaksijalan ansaan ja joutuisi nyt tänne vankilaan. Edellisen kerran tänne oli heitetty piesty, nuori kissa, jota en ehtinyt sen paremmin tuntea; naaras kuoli oltuaan vain hetken täällä. Emo sanoi että se johtui shokista ja murtumista. Ainakaan se kissa ei joutunut näkemään nälkää.
Sirpalesydän nosti hieman päätään. "Tuo ei ole aikuisen kaksijalan ääni", hän mutisi hiljaa. "Lauma pentuja? Kenetköhän raukan ne ovat napanneet?"
Yhtäkkiä ladon seinästä kuului kolahdus. Se kuulosti hieman samalta kuin se, joka kuului ikkunasta kun sitä avattiin. Tämä ääni tuli kuitenkin keskeltä seinää, ja se oli paljon matalampi.
Ääni kuului uudestaan, ja samassa sokaiseva valo tulvi latoon. Ähkäisin pienesti peittäen silmäni tassuillani, ja tunsin emoni nousevan horjahtaen jaloilleen viereltäni.
"Joku avasi oven!" Nashi kiljahti. "Nyt tai ei koskaan! Häivytään!"
Liljavälke hengähti ja töykkäisi minut jaloilleni. Kaikki meistä saivat hädin tuskin käveltyä, mutta onnistuimme klinkkaamaan valonlähteen luokse. Seinä oli avautunut keskeltä - tämän täytyi olla Nashin mainitsema ovi. Toisella puolella oli hämmentyneen näköinen lauma kaksijaloiksi olettamiani olentoja, jotka alkoivat huutaa keskenään jotain nähdessään meidät. En kiinnittänyt heihin melkein mitään huomiota, sillä yritin parhaani mukaan totutella kirkkaaseen valoon, joka tuntui polttavan silmiäni. Saatuani näkökenttäni edes jotenkuten selkeäksi en ollut uskoa silmiäni. Kaikki oli niin... värikästä ja kirkasta. Se oli juuri sellaista kuin emoni oli kuvaillut: Tummanvihreät puut huojuivat tuulessa ja vitivalkea lumi heijasti kirkkaana paistavan auringon säteitä. Kauempana näkyi suuri, sinertävä puuton alue, jonka tajusin olevan järvi. Kirkkaamman sinisenä loisti taivas, jonka virheetöntä väriä katkoivat valkeat hahtuvapilvet.
"Kaunista..." henkäisin. "Emo, kaikki on juuri sellaista kuin sanoit!"
Lilajvälke katseli edessämme avautuvaa maisemaa kyynelehtivin silmin. "Pääsimme ulos", hän kuiskasi. "Me selvisimme, Niemitassu. Me selvisimme."
"Meidän pitää vielä päästä kauas täältä", Sirpalesydän maukaisi. "Ne kaksijalanpennut taisivat lähteä hakemaan vanhempiaan. Etsitään jokin suojaisa paikka, jossa voimme kerätä voimiamme ennen kotimatkaa."


Käytyämme järvellä juomassa löysimme piilopaikan vanhan tammen juurakosta. Paikka oli juuri sopiva neljälle kissalle - ne erakot olivat jo onneksi häipyneet omille teilleen. Siellä oli sopivan varjoisaakin, sillä kirkas valo oli jo aiheuttanut minulle päänsärkyä - muutos oli kerralla aivan liian suuri verrattuna pimeään latoon.
"Mitä meidän nyt pitäisi tehdä?" Liljavälke mumisi sukien varovaisin vedoin turkkiani siistiksi. "Minulla ei ainakaan ole voimia metsästää. Olen pahoillani, Sirpalesydän."
"Älä turhaan", toinen naaras huoahti. "Totta puhuen en usko itsekään saavani mitään kiinni. Siksi tulimmekin tänne."
Väräytin korviani hieman hämmentyneenä, ymmärtämättä mitä Sirpalesydän tarkoitti. Naaras pakotti itsensä takaisin laihoille jaloilleen ja onnahteli ulos pesästämme. Hetken oli täysin hiljaista.
"Riki!" Sirpalesydämen ääni kantautui yhtäkkiä pesän ulkopuolelta. "Kuro! Olivia! Ryo! Oletteko täällä?"
"Hän kutsuu sisaruksiani!" Nashi hengähti. "Me tosiaan asuimme tällä alueella ennen kuin jäimme kiinni. Hyvällä tuurilla he ovat vielä täällä."
"Emo?" vieras ääni kantautui korviini pesän ulkopuolelta. "Sinä selvisit! Mitä oikein tapahtui? Missä Nashi ja Lucy ovat?"
"Tuo on Kuro!" Nashi maukaisi iloisena ja oli samassa jo pujahtanut ulos pesästä yllättävän nopeasti hänen tilaansa nähden.
"Kaipa mekin sitten menemme", Liljavälke totesi ja vilkaisi minua. "Jos jaksat?"
"Jaksan kyllä", vakuutin vääntäytyen jaloilleni, ja seurasin emoani ulos. Kirkas aurinko pisti taas silmiini, mutta nautin siitä huolimatta sen tuomasta tervetulleesta lämmöstä turkillani.
"Riki ja Olivia odottavat kotona", Kuroksi olettamani, Nashin ikäinen kolli maukui kiihtyneen oloisena emolleen. "Voin hakea heidät- Keitäs te olette?"
Tummanruskeiden silmien katse kääntyi minuun ja emoon, ja jostain syystä tunsin oloni varautuneeksi. Kuro oli ikäänsä nähden todella suurikokoinen ja lihaksikas, enkä ollut täysin varma, oliko kolli luottamuksen arvoinen.
"Liljavälke ja Niemitassu", Sirpalesydän esitteli meidät pojalleen. "He olivat kanssamme vankina. Heistä ei ole vaaraa, joten voit hyvin hakea Rikin ja Olivian."
Kuro nyökkäsi väläyttäen lyhyen, lempeän hymyn emolleen ja katosi takaisin puiden lomaan.
"Kuro on pentueensa vanhin", Sirpalesydän maukui emolleni lämpöä äänessään. "Tähtiklaanin kiitos hän ei jäänyt kiinni ja huolehti sisaruksistaan. Ryo puolestaan on ilmeisesti yhä omilla teillään - hän on sydämeltään vaeltaja."
"Isoveli on mahtava", Nashi julisti. "Mutta odottakaas vaan, kun näette Rikin ja Olivian!"
"Lakkaas touhottamasta", Sirpalesydän hyssytteli tytärtään. "Meidän on vielä otettava rauhallisesti, jotta toivumme kunnolla."
Tuntui uskomattomalta, kuinka energiseltä kaikki yhtäkkiä vaikuttivat. Toivottomuus oli väsyttänyt meidät täysin, mutta nyt, päästyämme ulos, tuntui kaikki taas valoisammalta - sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti.
"Emo!" kirkas ääni kantautui kauempaa, ja luoksemme juoksi kaksi uutta kissaa Kuro vanavedessään. Pienempi heistä juoksi suoraan Sirpalesydämen luokse ja kosketti tämän kanssa kuonoja.
"Olet kunnossa!" naaras - oletettavasti Olivia - kehräsi hieroen poskeaan emonsa poskea vasten. "Pelkäsimme, ettette olisi ikinä palanneet. Katoamisestanne on jo niin kauan."
"Kuro kertoi, mitä Lucylle kävi", kolmas sisaruksista, Riki, totesi. "Onneksi edes te selvisitte." Huomioni kiinnittyi välittömästi kollin silmiin: niiden molempien yli kulki monta arpea ja silmät olivat kummallisen samean väriset. Punaruskea kolli näytti oikeastaan aika karmivalta silmiensä vuoksi.
"Olette tosi laihoja", Olivia huolehti. "Teillä ei tainnut olla liki lainkaan ruokaa siellä? Ihme, että selvisitte näin kauan - odottakaa tässä, me käymme nappaamassa teille jotain!"
"Kunhan olette varovaisia", Sirpalesydän kehräsi ylpeästi. "Odotamme teitä täällä. Ja varmistakaa, että Riki pysyy mukana!"
Kuro kuittasi emonsa sanat hännänheilautuksella ja katosi kahden sisaruksensa kanssa metsikköön.
"Tulkaahan, ehdimme ottaa torkut ennen kuin he palaavat", Sirpalesydän maukaisi kääntyen takaisin meidän puoleemme. "Sinä myös, Nashi. Toipumisesta ei ole toivoakaan, jos emme saa lepoa."
Ehdotus sopi minulle paremmin kuin hyvin, ja hoipuin takaisin väliaikaiseen pesäämme käyden makaamaan pehmeäksi tamppaantuneen neulaskerroksen päälle.
"Saanko kysyä, mitä Rikille on sattunut?" Liljavälke kysyi varovasti Sirpalesydämeltä kävellessään luokseni.
"Riki on sokea", naaras maukaisi yllättävän tyynesti silittäessään Nashin päälakea saadakseen tämän nukahtamaan. "Aloin opettaa pennuille metsästystä heti kun he oppivat kävelemään. Kuudesta pennusta huolehtiminen on haastavaa yksin - kumppanini häipyi jo ennen pentujen syntymää - joten oli paras, että he oppivat selviytymään itse mahdollisimman aikaisin. Riki päätti ottaa heti ensimmäisellä harjoitustunnillaan mittaa yli itsensä kokoisesta jäniksestä. Se raapi hänen silmänsä piloille." Sirpalesydän hymyili hieman apeasti ja kohautti lapojaan. "Riki on aina ollut varsinainen riitapukari. Kun hän sitten oli hieman toennut säikähdyksestä, ensimmäinen asia, jota hän harmitteli, oli jänikselle häviäminen. Sokeus ei ole jarruttanut hänen elämäänsä millään tavalla."
"Hyvä kuulla", Liljavälke kehräsi hiljaa, varoen herättämästä silmänräpäyksessä nukahtanutta Nashia. "Pentusi vaikuttivat todella mukavilta."
"Minä todella ihmettelen, kuinka Tähtiklaani siunasi minua kuudella ihanalla pennulla, kun likipitäen tuhosin klaanini itsepäisyydelläni", Sirpalesydän huoahti. "Onneksi ainakin kykenin kasvattamaan heistä oikeudenmukaisia nuoria, vaikken pystynytkään johtamaan klaaniani."
Johtamaan klaania? Oliko Sirpalesydän ollut jonkin klaanin päällikkö? Miksi hän sitten oli nykyään erakko?
Päässäni risteilevät kysymykset sekoittuivat hiljalleen toisiinsa väsymyksen ottaessa vallan, ja pian olin jo nukahtanut syvään uneen.

Nimi: Höyhensiipi

05.03.2018 21:11
’’Saapukoon jokainen oman riistansa metsästämään kykenevä Suurtasanteelle klaanikokoukseen!’’ kuului kutsu Suurtasanteelta.
*Mitäköhän asiaa Vinhatähdellä on?* mietin kävellessäni kohti Suurtasannetta. Silloin näin Talvioturkin nuolemassa Hietapentua ja Pyökkipentu vimmatusti.
*Heidät nimitetään varmaankin oppilaiksi* tajusin ja kävelin Kirpunloikan viereen.
’’Hei!’’ kolli sanoi ja nuolaisi poskeani lempeästi. Vastasin tervehdykseen.
’’Haluisitko lähteä metsälle kokouksen jälkeen?’’ Kirpunloikka kysyi.
’’Sopii’’, sanoin ja jäin katsomaan Suurtasanteelle.
’’Olemme kokoontuneet nimittämään kaksi uutta oppilasta. Pyökkipentu ja Hietapentu tulkaa tänne’’, Vinhatähti aloitti ja viittoili hännällään kahta pentua tulemaan lähemmäksi.
’’Pyökkipentu, on elänyt klaanissa kuusi kuuta ja on hänen vuoronsa tulla oppilaaksi. Tästä hetkestä lähtien hänet tunnetaan Pyökkitassuna. Olen päättänyt Pyökkitassunmestariksi Varjokynnen’’, Vinhatähti maukui. Varjokynsi erkaantui muiden kissojen joukosta ja jäi katsomaan Vinhatähteä.
’’Varjokynsi, olet yksi klaanimme urheimmista ja voimakkaimmista sotureista, joten oletan, että välität kaiken taitosi tälle oppilaalle’’, Vinhatähti sanoi Varjokynnelle. Varjokynsi käveli Pyökkitassun viereen ja kosketti tämän kanssa neniä.
’’Hietapentu on saavuttanut kuuden kuun iän, ja hän on valmis soturioppilaan koulutukseen. Tästä päivästä lähtien siihen päivään saakka, jona hän ansaitsee soturinimensä, kutsuttakoon tätä oppilasta Hietatassuksi. Hietatassun mestari tulee olemaan Höyhensiipi’’, Vinhatähti sanoi. Olin kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta kun Kirpunloikka tönäisi minua tajusin mitä Vinhatähti oli juuri sanonut.
*Minusta tulisi Hietapennun mestari!* Kävelin omalta paikaltani lähemmäs oppilasta.
*Entä jos minusta ei ole tähän?* mietin kävellessäni kohti Hietatassua. Yritin hymyillä rohkaisevasti Hietapennulle. Käännyin sitten Vinhatähteen päin.
’’Höyhensiipi on saanut hyvää koulutusta Tuikeaskeleelta., ja toivon hänen siirtävän kaiken tietonsa oppilaalleen’’, Vinhatähti maukui. Minä kosketin oppilaani kanssa neniä.
’’Pyökkitassu! Hietatassu!’’ klaani huusi, vaikkakin heidän äänestään kuului pieni murheellisuus, joka johtui varmasti Suistohaukan kuolemasta. Sitten kissat alkoivat onnittelemaan tuoreita oppilaita. Kirpunloikka tuli minun luokseni.
’’Et taidakaan keretä metsästämään, mutta joskus toiste, sinun pitää varmasti esitellä oppilaallesi Myrskyklaanin reviiri’’, Kirpunloikka maukui. Tajusin vasta nyt miten iso vastuu minulla oli. Kun kissat alkoivat hajaantumaan.
’’Lähdemmekö kiertämään Myrskyklaanin reviirin?’’ Pyökkitassu kysyi. Vilkaisin Varjokynttä joka oli minua kokeneempi soturi. Varjokynsi nyökkäsi hyväksyvästi ja alkoi selostaa nuorille oppilaille, miten metsässä tuli olla. Viimein kun hän oli valmis lähdimme matkaan.
’’Seuratkaa perässä, niin näette Myrskyklaanin reviirin!’’ Varjokynsi maukui ja lähti johdattamaan joukkoa ulos leiristä. Oppilaiden silmät laajenivat, kun he näkivät metsän.
’’Lähdemme ensiksi Tuuliklaanin rajalle’’, Varjokynsi sanoi ja suuntasi kohti Tuuliklaanin rajaa. Jonkin ajan kuluttua aloin haistamaan Tuuliklaanin hajumerkit. Pysähdyimme rajana toimivan joen viereen.
’’Tämä on Tuuliklaanin ja Myrskyklaanin välinen raja. Painakaa haju mieleenne’’, Varjokynsi selitti.
’’Jatkammeko matkaa suoraan järvelle vai kierrämmekö Vanhan tammen kautta?’’ kysyin Varjokynneltä, kun oppilaat katselivat ympäristöä.
’’Mennään vaan, voimme poiketa siinä kohdassa rantaan, niin voimme mennä sen jälkeen suoraan kohti Varjoklaanin rajaa, eikä meidän tarvitse mennä aivan rannasta, koska en usko, että jäät ovat tarpeeksi vahvat vielä, ja eipähän oppilaille tule hinkua juosta jäille...’’ Varjokynsi selitti. Nyökkäilin vastaukseksi , jonka jälkeen hain Pyökkitassun ja Hietatassun ja selitin heille suunnitelmamme. Lähdimme kohti Vanhaa tammea.
’’Täällä oppilaat harjoittelevat kiipeämistä’’, selitin Hietatassulle, kun hän kallisti päätään nähdäkseen tammen latvaan asti. Poikkesimme vielä järven rantaan.
’’Onko totta, että Jokiklaanin kissat uivat HUVIKSEEN!’’ Pyökkitassu kysyi inhoten.
’’Kyllä on, mutta eivät he sitä huvikseen sitä tee he kalastavat klaanilleen kalaa’’, Varjokynsi selitti.
’’Jatketaanhan eteenpäin, minä en ainakaan pidä tästä pakkasesta!’’ Varjokynsi patisti meitä muita. Lähdimme kohti Varjoklaanin rajaa, viimein saavuimme sinne, muttemme pysähtynyt pitkäksi aikaa, koska kylmä viima ajoi meitä eteenpäin, eikä ketään huvittanut jäädä Varjoklaanin lemuun. Kiersimme vielä hylätyn kaksijalkojen pesän, jonka jälkeen palasimme vanhaa ukkospolkua pitkin leiriin.
’’Noin, nyt voitte hakea tuoresaalista, jonka jälkeen teidän kannattaa etsiä itsellenne paikka oppilaiden pesästä’’ , sanoin ja lähdin tuoresaaliskasalle edeltä. Syötyäni hiiren menin sotureiden pesään omalle paikalleni Kirpunloikan viereen.
’’No, mitenkäs sujui?’’ kumppanini kysyi, kun vaihdoimme kieliä.
’’Juu, Hietatassu vaikutti oikein hyvältä oppilaalta, vaikka olikin aika hiljainen. On hän varmasti helpompi koulutettava kuin minä olin’’, kehräsin ja jatkoimme kielten vaihtamista, kunnes nukahdimme.

Nimi: Särkkäviiksi

05.03.2018 21:02
Juoksin minkä jaloistani pääsin halki liekkimereksi muuttuneen metsän. Jokainen puu oli ilmiliekeissä, enkä löytänyt pakoreittiä korventavasta ahdingostani. Jarrutin tassut liukuen suuren tammen kaatuessa kamalalla ryminällä vain muutaman ketunmitan päähän minusta. Siitä lensi palavia puunpirstaleita minua päin, ja henkäisin kivusta kytevien palasten polttaessa ihoani ja turkkiani. Käännyin nopeasti ympäri, mutta kauhukseni huomasin myös tuloreittini kadonneen palavien runkojen alle. Savu kirveli silmiäni ja raapi kurkkuani, ja hapenpuute sai hirviönkorkuiset lieskat tanssahtelemaan silmissäni. Jokainen pakoreittini oli suljettu, ja kykenin vain odottamaan loppuani tulimeren keskellä. Huusin apua, mutta savun heikentämä ääneni tuskin kantoi liekkien rätinän yläpuolelle.
Samassa, kuin Tähtiklaanin lahjana, kaatui jälleen yksi puu minua piirittävän liekkirenkaan yli. Runko ei ollut vielä täysin palanut, joten hetkeäkään ajattelematta loikkasin sen päälle päästen muutamalla loikalla ulos vankilastani. Hiiltynyt kaarna poltti jo ennestään verillä olevia polkuanturoitani, mutta en voisi pysähtyä. Liekit tavoittaisivat minut hetkessä.
Huusin klaanitoverieni nimiä yrittäen löytää edes jonkun heistä tuhon keskeltä. Vastauksekseni sain vain liekkien rätinää, ja minua kohti tuulen avulla leviävä tuliseinämä pisti minuun jälleen liikettä. En voisi jatkaa tätä kauaa. Minun olisi pakko löytää joku, joka tietäisi jonkin turvapaikan – edes hetkellisen. Sydämeni kävi ylikierroksilla ja päätäni huimasi, ja lopulta luovutin rojahtaen raskaasti tuhkan peittämään maahan. Jos jatkoin juoksemista, sydämeni pettäisi ja kuolisin. Jos jäisin tähän, liekit saavuttaisivat minut ja palaisin hengiltä. Tulos oli yksi ja sama – en voinut selvitä. Yskäisyt raastoivat kurkkuani ja vedin vielä kerran epätoivoisesti savuntäyteistä ilmaa keuhkoihini. Sitten suljin silmäni ja hyväksyin säälittävän kohtaloni.


”Särkkäviiksi… Herää!”
Silmäni rävähtivät auki ja vedin terävästi henkeä, saaden tolkuttoman yskänpuuskan heti perään. Unta. Niinpä tietysti – olin nähnyt tuon samaisen unen aiemminkin. Raitis ilma tuntui Tähtiklaanin lahjalta todentuntuisen painajaisen jälkeen, ja saatuani hengitykseni hieman tasaantumaan käännyin kohtaamaan Hallakasvon huolestuneen katseen.
”Nukuit levottomasti”, hän kuiskasi. ”Onko kaikki hyvin?”
”On”, kähähdin. Kurkkuni tuntui yhä kuivalta ja puhuminen raapi sitä ikävästi. Tämä olikin näemmä todentuntuisin uni, jonka olin hetkeen kokenut.
”Se oli vain painajainen”, jatkoin nousten jaloilleni ja ravistellen turkkiani. ”Mene vain nukkumaan. Käyn… selvittämässä pääni.”
Varoen herättämästä ketään muuta pujottelin kissojen ohitse pesän uloskäynnille, astuen hyytävän kylmään yöilmaan. Vedin syvään henkeä ja istahdin kuun luomaan valokeilaan, kohottaen katseeni taivaalle. Kirkkaan kuun näkeminen ja raikkaan ilman hengittäminen häivyttivät hiljalleen painajaisesta jääneen ikävän tunteen, ja lopulta pystyin rentouttamaan jännittyneet lihakseni.
Havaitsin Hallakasvon hieman ennen kuin naaras istahti viereeni huolestunut ilme kasvoillaan. ”Parempi olo?” hän kysyi hiljaa. ”Ehdin jo huolestua, etten saisi sinua hereille. Se taisi olla paha painajainen?”
Nyökkäsin hiljaa katse yhä tähdissä. ”Voin jo paremmin. Anteeksi, kun huolestutin.” Olin hetken hiljaa hengitellen rauhassa kylmää yöilmaa saadakseni viimeisenkin savunmaun pois suustani.
”Näin unta metsäpalosta”, totesin lopulta. ”Olen nähnyt sen unen ennenkin. Pakenen yksin liekkejä, ja lopulta joudun luovuttamaan ja jättäytymään tulen keskelle. Metsäpalo on pahin pelkoni, Hallakasvo. Jos juoksen karkuun, kulutan itseni loppuun, ja jos en, niin joudun liekkien nielaisemaksi. En tosiaan tiedä, mitä tekisin sellaisessa tilanteessa. Kuolisin joka tapauksessa.” Räpäytin silmiäni ja laskin katseeni maahan. Hallakasvo kosketti kevyesti kylkeäni hännällään rauhoittavasti.
”Onneksi se on vain unta”, naaras maukaisi. ”Metsäpaloja ei ole sattunut pitkään, pitkään aikaan. Ja vaikka sellainen syttyisikin, niin et olisi yksin. Selviäisit kyllä.”
”Tiedän”, huoahdin. ”Ne unet vain ovat todella todentuntuisia ja iskevät usein menetyksien jälkeen. Viimeksi näin tuon saman painajaisen emon kuoleman jälkeen, ja nyt…” Purin hampaani yhteen ja luimistin hieman korviani. Tuntui yhä yllättävän vaikealta puhua Suistohaukan kuolemasta. Hallakasvo ei kuitenkaan tarvinnut loppua lausetta ymmärtääkseen, mitä ajoin takaa. Hän painautui lohduttavasti kylkeäni vasten, kehräten sitten rauhoittavasti. ”Muista, että sinulla on meidät muut tukenasi”, naaras maukui hiljaa. ”Näet varmaan painajaisia, koska menet levottomana nukkumaan. Suistohaukka on Tähtiklaanissa turvassa, voit kyllä luottaa siihen.”
”Olet oikeassa”, mutisin. ”Minun pitäisi luottaa siihen ja lakata suremasta turhia – tai edes surra hiljaa, ilman turhia kysymyksiä siitä, olisinko voinut tehdä jotain toisin. Se saattaisi auttaa. Tiedän kyllä, että isä on onnellinen Tähtiklaanissa emon luona.” Käänsin katseeni Hallakasvoon ja hymyilin rennosti ystävälleni. ”Kiitos. Puhuminen auttoi kummasti. Ihme, että jaksoit kuunnella.”
Hallakasvo naurahti pienesti. ”Sitähän varten ystävät ovat.”

”Säröpolte, voinko mennä mukaan seuraavaan partioon?” kysyin varapäälliköltä, joka käänsi katseensa leirin sisäänkäynnistä minuun.
”Toki”, naaras maukaisi. ”Siihen ovat ilmoittautuneet vasta Lumikkotaival ja Vaskitsakynsi. Voisit käydä pyytämässä myös Minkkihännän mukaan. Partio ei lähde vielä pitkään aikaan, mutta voisit mennä ilmoittamaan hänelle jo etukäteen.”
Väräytin korviani ja nyökkäsin ymmärryksen merkiksi, suunnaten kulkuni sisareni luokse. Naaras pesi itseään nopein vedoin, ja askeleeni hidastuivat epävarmuuden pistäessä sisintäni. Minkkihännän rivakat nuolaisut muistuttivat minua piirteestä, jonka olin itsestänikin havainnut: meillä kahdella oli tapana pestä itseämme hieman liian voimakkain vedoin aina, kun yritimme peittää tunteitamme tai saada ajatuksemme muualle. Oli ilmiselvää, mikä sisartani vaivasi, ja aavistin hänen olevan tuolla tuulella tavallistakin räjähdysherkempi.
”Minkkihäntä”, maukaisin naaraan nimen saaden tämän pään ponnahtamaan pystyyn. Jokin tunne pilkahti hänen silmissään, ja yllätyksekseni tunnistin sen epävarmuudeksi.
”Särkkäviiksi”, soturi puolestaan naukaisi. ”Sinulle minun pitikin puhua.”
Toteamus löi minut täysin ällikällä, sillä sisareni ei tosiaan ollut hyvissä väleissä kanssani eikä yleensäkään ollut kovin puheliasta sorttia.
”Minulle?” toistin. ”Onko jokin vialla?”
”Typerä kysymys sinulta”, Minkkihäntä tuhahti. ”Tiedät oikein hyvin, että kaikki on vialla.”
Huoli pilkahti silmissäni ja kallistin hieman päätäni. Sisareni ei yleensä ollut näin suorasanainen tunteidensa suhteen. Tiesin kyllä, mitä hän tarkoitti, mutten olisi uskonut, että isämme kuolema olisi saanut näin voimakkaan reaktion aikaan tavallisesti välinpitämättömässä naaraassa.
”Olen pahoillani”, Minkkihäntä pamautti suoraan. ”Kaikesta. Siitä, miten kohtelin sinua, isää ja emoa. Tiedän, että tämä on käytännössä myöhäistä sanoa nyt, mutta en olisi saanut huutaa teille koko ajan.”
Tuijotin sisartani kuin puulla päähän lyötynä. ”Ei sinun sitä tarvitse pyytää anteeksi”, maukaisin lopulta. ”Kyllä minä ymmärrän, että alituinen seuraaminen ja paapominen saattaa käydä hermoille. Niin ymmärsi isäkin. Ja emo. Ei sinun tarvitse tuollaisesta anteeksi pyytää.”
”Et sinä ymmärrä!” Minkkihäntä tiuskaisi. ”Te yrititte vain pitää minusta huolta, mutta minä kohtelin teitä kuin pöllön oksennuspalloja. Minä en ehtinyt pyytää emolta anteeksi, ja yhtäkkiä tajuan etten ehtinyt pyytää anteeksi isältäkään! Et sinä ymmärrä.” Sisareni silmät kiiluivat, ja minusta tuntui pahalta tämän puolesta. ”Minä todella kadun sitä, miten kohtelin teitä. Erityisesti sinua. Minä luulin, ettei tuo sairautesi oikeasti olisi paha. Mutta sitten…” Naaras pudisti rivakasti päätään ja nielaisi saadakseen äänensä pysymään tasaisena. ”Sitten emo kuoli siihen samaiseen tautiin. Minä olen todella pahoillani, Särkkäviiksi. En tajunnut, että se on noin vakavaa.”
”Minkkihäntä, oikeasti, älä tee tuota itsellesi”, mau’uin huolestuneena. ”En minä ole sinulle vihainen. Älä kiusaa itseäsi tuollaisella, se vain pahentaa tilannetta.”
”Mutta kun minä en voi sille mitään!” Minkkihäntä parahti. ”Minusta tuntuu vain kamalan pahalta. Ja se ei auta yhtään, että tajusin käytökseni typeryyden liian myöhään”, hän niiskahti. ”Minä haluan heidät takaisin, Särkkäviiksi. Minulla on kamala ikävä heitä. Sekä emoa että isää.”
Päätin ottaa sen riskin, että saisin muutaman kynnenjäljen korviini, koska minun oli yksinkertaisesti pakko päästä lohduttamaan sisartani. Niinpä astuin askeleen lähemmäs häntä ja halasin tätä.
”Niin minullakin”, mau’uin hiljaa, painautuneena sisartani vasten. ”Meillä kaikilla on heitä ikävä, Minkkihäntä. Eikä siinä ole mitään hävettävää.”
Helpotuksekseni Minkkihäntä hyväksyi läheisyyteni, ja jopa painoi päänsä enemmän kaulaani vasten. Hänen pitkään koossa pitämä patonsa tuntui murtuvan, ja ennen kuin tajusinkaan, itki sisareni vuolaasti turkkiani vasten. Annoin hänen olla siinä, tuntien pientä helpotusta siitä, että sisareni uskalsi viimein avautua minulle. Olimme olleet enemmän tai vähemmän mykkäkoulussa jo pitkän aikaa hänen toimestaan, ja tässä tilanteessa olin enemmän kuin tyytyväinen, ettei hän ajanut minua pois luotaan ja uskalsi turvautua läheisiinsä. Olin ehtinyt jo kaivata sisareni läheisyyttä.

Nimi: Zare

05.03.2018 16:32
___________________________________________________

Nimi: Zare

05.03.2018 16:32
Tuikeaskel// 27kp
Aurinkokajo// 55kp
Väijytassu// 39kp
Särkkäviiksi// 12kp, 14kp
Kipinämyrsky// 18kp
Talvioturkki// 10kp
Pisarasydän// 7kp
Vaahterasumu// 6kp
Hohtotassu// 17kp
Hietatassu// 15kp, 8kp
Liekkitassu// 14kp

Nimi: Hietapentu

05.03.2018 10:29
Makasin mustavalkean naaraan vatsan lähellä veljeni vieressä. Kuningatar oli kietonut häntänsä ympärillemme lämmittääkseen meitä tänä kylmänä yönä. Vaikka olimmekin veljeni kanssa jo lähes oppilaan ikäisiä, ei lisä lämpö koskaan ollut pahitteeksi.
Tuijotin pentutarhan sisäänkäynnille herkeämättä odottaen, että joku tulisi kertomaan minulle mitä oli tapahtunut.
”Yrittäkäähän levätä, Hietapentu ja Pyökkipentu”, Mansikankukka kuiskasi lempeästi. ”Huomenna teidät nimitetään oppilaksi, joten on hyvä olla virkeänä.”
Tunsin kuinka Pyökkipentu painautui minuun enemmän kiinni, mutta en siirtänyt katsettani sisäänkäynniltä.
”Missä emo on?” kysyin tiiviisti. Saatoin kuulla kuinka Mansikankukka huokaisi huolissaan.
”Suistohaukka lähti matkalle Tähtiklaaniin ja klaanilaiset ovat valvojaisissa aukiolla. Talvioturkki on myös siellä. Ei ole mitään hätää.”
Viimein katsahdin Pyökkipentuun silmät suurina ja hautasin kasvoni hänen turkkiinsa. Jos isoisä lähti Tähtiklaaniin matkalle, niin sehän tarkoitti… Että hän oli kuollut.
”Nukkukaa nyt. Huomenna on uusi päivä.”

Pyökkitassu oli juuri saanut mestarikseen Varjokynnen. He koskettivat toistensa kuonoja nopeasti ennen kuin Vinhatähti siirsi katseensa minuun.
”Hietapentu on saavuttanut kuuden kuun iän, ja hän on valmis soturioppilaan koulutukseen. Tästä päivästä siihen päivään saakka, jona hän ansaitsee soturinimensä, kutsuttakoon tätä oppilasta Hietassuksi”, päällikkö julisti, ”Hietatassun mestari tulee olemaan Höyhensiipi! Höyhensiipi on saanut hyvää koulutusta Tuikeaskeleelta, ja toivon hänen siirtävän kaiken tiedon oppilaalleen.” Käännyin ympäri, ja katsoin kuinka kilpikonnakuvioinen naaras työnyi kissojen seasta Suurkiven eteen. Arvioin hänen katsettaan, joka näytti aavistuksen verran pelästyneeltä niinkin ’suuresta’ vastuusta, mutta hän yritti parhaansa mukaan hymyillä minulle rohkeasti. Kosketin naaraan vaaleanpunaista nenää.
”Pyökkitassu! Hietatassu!” klaani hurrasi, vaikka heidän ääneään varjosti eilispäivän murhenäytelmä, jonka seurauksena he olivat joutuneet saattamaan yhden klaanimme arvostetuimmista kissoista Tähtiklaaniin – minun isoisäni Suistohaukan.
Etsin katseellani emoa, jonka pian huomasin istuvan isämme kanssa aukion laidalla. Talvioturkki oli painanut päänsä tassuihinsa, ja Setriviiksi yritti lohduttaa häntä. Isä huomasi katseeni, ja kallisti minulle ylpeänä päätään ja pyysi katseellaan ymmärtämään emon käytöstä. Nyökkäsin tälle ilmeettömänä, ja keskityin ottamaan onnitteluita vastaan Höyhensiipi vierelläni.

Nimi: Liekkiraita

03.03.2018 19:58
6

Taisteluharjoitukset

“No niin, kun nyt osaat joitakin perus taisteluliikkeitä, voisit koittaa kayttää niitä vastustajaan”, Vinhatähti selittää. Nyökkään ja sujautan kynteni esiin innoissani. En mainaa pysyä turkissani. Mestarini menee puolustus asentoon ja antaa merkin hyökätä. Alan juosta päällikköä kohti ja loikkaan kynnet ojossa tuon selän päälle. Hän rysähtää selälleen jolloin jään väistämättä alle.
“Ihan hyvä, mutta kannattaa varoa. Olen sinua kookkaampi joten ei kannata koittaa liikkeitä jotka vaativat voimaa”, hän selittää. Katson maata pettyneenä koska olen epäonnistunut.
“No älähän nyt, yritä uudestaan. Muista tälläkertaa mitä sanoin”, Vinhatähti maukuu. Hyökkään taas aluksi samalla taktiikalla. Juoksen ja loikkaan kynnet ojossa selkään, kun mestarini yrittää taas kaatua selälleen päästänkin irti ja laskeudun maahan. Kun Vinhatähti on selällään maassa loikkaan kohti tuon vatsaa. Hän kumminkin potkaisee minut pois ja nousee ylös. Lennän hieman kauenpaksi ja ennenkun ehdin tehdä mitään muuta mestarini on jo ehtinyt kaataa minut uudestaan.
“Hienoa! En itse asiassa löydä tästä mitään moitittavaa”, Vinhatähti kertoo. Nousen ylös ja mulkaisen häntä vihaisesti.
“Mutta hävisin silti”, ilmoitan mutisemalla. Mestarini pyyhtäisee minua hännällänsä.
“Koska olen vanhempi ja isonpi, siksi tarvitset sopivan kokoisen vastustajan”, hän sanoo. “Siispä saat vastaasi Sinitassun.”
Näen kun siskoni loikkii luoksemme iloisesti. Leijonakynsi hänen perässää. Vilkaisen kiittävästi mestariani. Parasta on kun saan rökittää oman siskoni! Hän on vieläpä vanhempi, hän syntyi aamulla kun minä yöllä, synnyin myöhässä. Koyristän selkääni ja sähähdän innoissani.
“Minun puolestani he voisivat jo aloittaa. Ei tässä sen enempää puheita tarvita”, Leijonakynsi sanoo. Vinhatähti nyökkää tarkoittaessaan että on samaa mieltä. Siskonikin on päässyt jo asentoon.
Aloitan jo ryntäämällä häntä kohti. Hän jo valmistautuu paljastan kyntensä ja tassu ylhäällä. Kun olen hänen kohdalla hän yrittää raapaista minua kynnellä mutta ehdin jo kaataa tämän maahan . Kun siskoni nousee hän loikkaan minua kohti. Hän saa raapaistua minua kylkeen mutta minä isken suoraan vatsaan ja saan hänet kaatumaan maahan.
“Hienoa Liekkitassu”, kehuu Vinhatähti. “Sinitassu sinullakin meni ihan hyvin.”
“Sinitassu meidän kyllä pitää vielä hiota tekniikkaasi”, sanoo puolestaan Leijonkynsi. Katson siskooni voitonriemuisesti. Näytän kieltä ja nauran.
“Kumpi meistä onkaan paras? Kuka voitti nyt”, irvailen. “Älä huoli, olen luonnostaan paras!”

Voitonriemuni katkesi siihen, kun menimme siskoni kanssa metsästämään. Hän on todella hyvä siinä, vaikea myöntää mutta parenpi kuin minä. Hänen taktiikkansa on hiljainen. Hän vain hiipii saaliitten luo vaivatta ja nappaa niitä nopeasti. Minä onnistun aina astumaan sen suurimman rinun päälle. Sinitassulla on jo orava ja pari hiirtä. Itse saan tyytyä vesimyyrään.
Vaanin kyyhkystä heinikossa. Kun olen tarpeeksi lähellä loikkaan sen kimppuun ja onnistun saamaan sen. Vilkaisen siskoani joka nyökkää iloisena.
“Eiköhän mennä jo leiriin”, hän sanoo. “Älä välitä, et voi olla paras kaiken aikaa.”
Huokaan sillä se on totta.
“Mutta entä jos mentäisiin vielä etsimään niitä kaksijalkojen ansoja”, ajattelen. Muistan kun Särkkäviiksi meinasi jäädä sellaiseen kiinni. Siskoni pudistaa päätänsä.
“Ainako sinua pitää vahtia niin ettei saa edes levätä”, Sinitassu ärähtää. “Muistatko kun menit eilen jahtaamaan mäyriä?”
Huokaan ja mulkoilen siskoani sivusilmällä. Hän on välillä niin ärsyttävä. Jos elämässä ei ole mitään vaarallista se on tylsä!

Astelemme leiriin saaliiden kanssa. Huomaan heti jotain poikkeavaa. Nyt Vinhatähti ja Leijonakynsi eivät ole kehumassa saaliitamme. Kaikki ovat hiljaisia ja liikkuvat hitaasti. Jotkut itkevät ja huutavat... Jotai on tekeillä. Kaikki kerääntyvät aukion keskelle, Vinhatähti on suurtasanteella. Menemme katsomaan mitä tapahtuu. Jähmetyn kun näen tilanteen. Sinitassukin pudottaa saaliit maahan. Suistohaukka on kuollut.

Sain olla valvojaisissa koska emoni Kipinämyrsky oli Suistohaukan oppilas. Katson maata ja mietin, ei ollut reilua että Suistohaukan vastassa oli kolme. Se oli niin inhottavaa. Jos olisin tiennyt että hän oli vaarassa olisin mennyt avuksi. Vilkaisen Särkkäviikseä. Tuntuu kuin kaikki olisi minun vikaani. Entä jos oli? Soturin pitäisi olla aina auttamassa toista, ja minä... minä en ollut. Miten voisin hyvittää tämän klaanille? Kuolleen soturin. Ajon olla niin hyvä soturi kuin voin. Ehkä minun pitäisi tappaa ne kolme kissaa, jotka tekivät tämän?

Nimi: Hietapentu

03.03.2018 19:20
“...Ja niin Graniittisodaksi nimetty sota klaaniemme välillä sai päätöksen, kun Varjoklaanin urhea päällikkö, Graniittitähti, sai surmansa. Häntä kunnioitetaan erittäin paljon, sillä juuri hän sai klaanit ymmärtämään, ettei sota ollut ratkaisu ongelmiin”, Yöhäntä kertoi lopettaen tarinan kuita sitten tapahtuneesta sodasta. Se oli jo kolmas kertani, kun olin kuullut kyseisen tarinan, mutta tiesin, että voisin kuunnella sen vielä hyvin monta kertaa uudestaan. Menehtynyt Graniittitähti herätti minussa suuresti arvostusta, vaikka olinkin kuullut hänestä vain tarinoita. Olin jopa harmistunut siitä etten koskaan saisi tavata Graniittitähteä henkilökohtaisesti.
”En siltikään ymmärrä miksi Graniittitähden täytyi kuolla… Niin mahtava päällikkö kuolee aivan turhaan. Eikö se ole ihan tyhmää?” maukaisin mietteliäänä tassujani tuijottaen.
”Voi pikkuinen, Graniittitähti ei todellakaan kuollut turhaan. Elämässä jotkin asiat tarvitsevat uhrauksia, mutta tässä tapauksessa se ei ollut miltään kannalta turha. Graniittitähden ansiosta sota loppui, ja rauha sai jälleen sijaa kissojen sydämissä”, Yöhäntä puhui lempeästi, mutta hänen äänessään leiskui loputonta kunnioitusta Varjoklaanin entistä päällikköä kohtaan. Makustelin hänen sanojaan mielessäni, kunnes minusta tuntui, että sain hänen tarkoituksestaan kiinni.
”Graniittitähden kuolema ei siis ollut turha, koska hänen ansiostaan kaikki muut eloon jääneet kissat saivat jatkaa elämäänsä?” kysyin silmät pyöreinä.
”Juuri niin, Hietapentu. Itsekkyys on piirre, jota klaaneissa ei niinkään arvosteta. Sen sijaan epäitsekkyyttä - josta Graniittitähti on oiva esimerkki – kunnioitetaan suuresti. Se tekee meistä inhimillisiä”, Roihusydän liittyi keskusteluun pesän toiselta puolelta.
”Joo, ymmärrän nyt”, totesin hieman ilahtuneena. ”Minun pitää varmaankin palata emon luo. Kiitos tarinasta, Yöhäntä. Hyvää yötä kaikki.”
”Nuku hyvin, nuori Hietapentu.”
”Hyvää yötä.”
Tassuttelin ulos klaaninvanhimpien pesästä reippain askelin ottaen suunnaksi suoraan pentutarhan tiheän pensaikon. Aurinko oli jo laskenut taivaanrannan taa, ja emo oli aina käskenyt, että viimeistään silloin oli palattava takaisin pentutarhaan. Niimpä pujahdin oksien välissä olevasta aukosta tuttuun, pimeään pesään.
”Emo, minä tulin”, ilmoitin, vaikka tiesin kyllä, että emo oli jo haistanut ja kuullut minun tulleen. En tiennyt miten he tekivät sen. Miten he tiesivät millon kukin tuli pesään?
”Pyökkipentu nukkuu jo”, Talvioturkki vastasi lempeästi, kun tulin hänen luokseen pesän nurkkaan. Puskin häntä lapaan ennen kuin asetuin pienelle kerälle käpertyneen veljeni viereen.
”Minkä tarinan kuulit tällä kertaa?” emo kysyi, jonka jälkeen nuolaisi minua muutamaan kertaan päälaelle.
”Graniittisodasta ja Graniittitähdestä”, kerroin haukotellen. Niin nopeasti uni alkoi saada minut valtaansa. Kun Pujopilkku oli ollut vielä parantajaoppilas, hän oli kertonut minulle, että aina kannattaisi mennä aikaisin nukkumaan, jotta pysyy terveenä. Siitä lähtien olin aina kuunnelut käskyä mennä nukkumaan. Halusin pysyä terveenä ja kasvaa hienoksi soturiksi.
”Et koskaan taida kyllästyä siihen tarinaan”, emo kehräsi pehmeästi.
”En koskaan”, vastasin hiljaa tuskin enää edes kokonaan hereillä ja annoin lopulta emon tasaisen kehräyksen viedä minut mukanaan syvään uneen.

”Mitä tehtäisiin seuraavaksi, Suistohaukka?” Pyökkipentu naukaisi. Isoisämme istui kanssamme pentutarhassa. Hän oli saapunut tänne muutama hetki sitten, kun emo oli lähtenyt ulos pesästä. Katselin hyvin suurta kollia vihreillä silmilläni. Hän oli varmastikin Myrskyklaanin suurin soturi!
”Minusta tuntuu, että Talvioturkki taisi palata”, isoisä vastasi hymähtäen ja käänsi katseensa sisäänkäynnille. Kuten hän oli sanonutkin, emo työntyi sisään pesään. Hän katsahti meihin hymyillen.
”Miten sinä tuon teit?” osoitin kysymyksen Suistohaukalle. ”Miten tiesit, että emo tulee?”
”Sinäkin tulet oppimaan sen, kun sinusta tulee oppilas”, Suistohaukka sanoi lempeästi, ”Opit haistamaan tarkemmin.” Ennen kuin ehdin vastata mitään, isoisäni alkoi keskustelemaan hieman hiljempaa emon kanssa.
Suistohaukka katsoi minua aina välillä pidempään, mikä sai minut hieman hämmentyneeksi.
"Kuin kaksoisolento", Suistohaukka sanoi minua katsellen Talvioturkille. Mitä hän tarkoitti kaksoisolennolla? Halusin kovasti tietää mistä he puhuivat, mutta oli epäkohteliasta keskeyttää, kun toiset juttelivat. Yllättäen soturit puhuivatkin jo täysin normaalilla äänellä, ja hieman närkästyneenä kuulemattomuudestani.
”Nähdään taas. Pysykäähän tekin poissa pahanteosta. Tosi soturi on kuuliainen ja tekee, mitä pyydetään”, Suistohaukka sanoi hymyillen. Nyökkäsin syvään.
”Minusta tulee ainakin metsän paras soturi!” veljeni uhosi. ”Emo, emo, mitä haluat minun tekevän?”
Pyöräytin huomaamattomasti silmiäni ja katsoin, kuinka isoisä poistui pesästä häntä heilahtaen. Käännyin sitten emoni ja veljeni puoleen.
”Ei sinusta voi tulla metsän parasta soturia, sillä se on minun hommani!”

//Kirjoitan Suipukan kuolemasta vasta seuraavassa tarinassa, silleen menneessä muodossa. Ja siinä samassa tarinassa voisin nimittää nää sitten oppilaiksi, jos sopii c:

Nimi: Hohtotassu

03.03.2018 17:55
’’Pujopilkku! Vinhatähti!’ joku huusi hätääntyneesti. Pujopilkku keskeytti yrttien lajittelun ja säntäsi aukiolle, seurasin perässä ja hätäännys alkoi kalvamaan tassujani.
*Mitä on tapahtunut?* Aukiolla näin Katajatassun selittävän jotain Vinhatähdelle ja Pujopilkulle. Silloin leirin sisäänkäynniltä kuului ääntä ja kissojen katseet siirtyivät sinne. Minäkin katsoin leiriin tulevia kissoja ja kun tajusin ketä he kantoivat minun teki mieli parkaista ääneen. Suistohaukka oli kokonaan kynnenjälkien peitossa.
*Mikä tuon on voinut tehdä?* Minun havahdutti vasta Pujopilkun maukaisu.
’’Hohtotassu! Hae hämähäkinseittiä ja unikonsiemeniä!’’ Epäröin hetken paikallaan.
’’Muistatko mitä ne ovat?’ Pujopilkku varmisti.
’’E-en ole varma’’, sanoin.
’’Tule mukaan kantamaan, niin minä näytän yrtit’’, parantaja sanoin ja juoksi pesäänsä. Minä menin kannoilla ja poimin mukaani hämähäkinseittiä ja unikonsiemeniä ja kiirehdin takaisin aukiolle. Ojensin hämähäkin seitin Pujopilkulle ja parantaja alkoi painelemaan haavoja sillä. Hän otti myös unikonsiemenet ja tarjosi niitä Suistohaukalle, mutta soturi vain pudisti heikosti päätään. Katselin vierestä toimettomana, kun Pujopilkku yritti paikata Suistohaukkaa, mutta soturi pudisti päätään.
’’Minä olen nyt suorittanut viimeisen tehtäväni. Oli...kunnia palvella tätä klaania’’, Suistohaukka sanoi. Hän kokosi viimeiset voimansa ja katsoi pentuihinsa.
’’Olen pahoillani’’, hän kuiskasi ja hänen katseensa sammui.
’’Ei!’’ Talvioturkki huusi ja juoksi Suistohaukan luokse. Särkkäviiksi jäi vain seisomaan ja katsomaan tyhjyyteen.
’’Kääntäkää hänet selälleen!’’ Pujopilkku huusi ja alkoi painella Suistohaukan rintakehää, mutta turhaan.
’’Isä, ole kiltti ja avaa silmäsi! Älä jätä meitä vielä, älä sinäkin!’’ Talviotukki nyyhkytti. Pujopilkku asteli taaksepäin ja pudisteli päätään murheissaan. Kissat seisoivat hiljaa katselivat urhean soturin ruumista, viimein Vinhatähti avasi suunsa ja maukui.
’’Suistohaukka...on kuollut!’’ Kissat surivat hiljaa, jonka jälkeen menivät takaisin omiin pesiinsä.
’’Hohtotassu, auta minua kantamaan Suistohaukan ruumis parantajan pesään, meidän pitää valmistella hänet valvojaisia varten. Yökkäsin ja tassutin mestarini luo ja kannoimme Suistohaukan sisälle pesäämme.
’’Meillä ei ole juuri nyt paljonkaan yrttejä, joita voisi käyttää, mutta levitetään hänen turkkiinsa minttua, peittämään kalman haju’’, Pujopilkku selitti. Hain varastosta pienen tukon minttua ja laskin sen maahan ja menin auttamaan parantajaa Suistohaukan turkin pesemisessä. Kun turkki oli saatu puhtaaksi, aloimme hieroa siihen minttua.

Saapukoon jokainen oman riistansa metsästämään kykenevä Suurtasanteelle klaani kokoukseen!’’ Vinhatähti kutsui klaania. Suistohaukan ruumis oli jo tuotu aukiolle ja kissat loivat siihen surullisia silmäyksiä.
’’Moni teistä jo tietääkin, että Suistohaukka joutui tänään hyökkäyksen kohteeksi ollessaan metsästämässä. Valitettavasti hänen vammansa olivat liian vakavat, eikä mitään ollut tehtävissä. Hän on nyt Tähtiklaanissa, mutta klaani pitää hänen valvojaisensa tänä yönä’’, Vinhatähti sanoi. Kissat aukiolla surivat kuollutta soturia.
’’Hyökkääjiä oli kolme...yksi heistä on monelle teistä tuttu...’’ Kissat aukiolle alkoivat supisemaan ja selvästikin tiesivät mistä Vinhatähti puhui. Vinhatähti jatkoi.
’’Nuorimmat ovat kuulleet hänestä vain tarinoita, tai eivät ole kuulleet hänestä lainkaan, mutta muut muistavat varmasti Korppihännän.’’ Katseet sinkoutuivat Virheaskeleeseen ja Vaahterasumuun, mutta eniten Säröpoltteeseen, jonka silmistä paistoi järkytys.
*He liittyvät varmasti toisiinsa* ajattelin. Vinhatähti heilautti häntäänsä ja kissat jäivät katsomaan taas häntä.
’’Lyhyesti sanottuna Korppihäntä haluaa kostaa karkoituksensa klaanillemme, joten suosittelen teitä kaikkia olemaan varovaisia. Kuten jo varmasti ymmärsitte, hänellä ei ole minkäänlaista myötätuntoa tai moraalia jäljellä’’, Vinhatähti sanoi.
’’Säröpolte, Virheaskel ja Vaahterasumu, minulla on puhuttavaa teidän kanssanne. Tulkaa välittömästi puheilleni, kaikki kolme. Kokous on päättynyt!’’ Vinhatähti lopetti ja katosi pesäänsä. Mainitut soturit seurasivat päällikköä hänen perässään.

Illalla kukin klaanin jäsen kävi antamassa viimeiset hyvästinsä Suistohaukalle. Minäkin kävin koskettamassa hänen turkkiaan ja peräännyin sen jälkeen muun perheeni luo. Suistohaukalle kaikkein läheisimmät kissat kerääntyivät hänen ympärilleen ja valmistautuivat tulevaan yöhön, jonka valvoisivat Suistohaukan vierellä. Minä kävelin parantajana pesään ja käperryin omalle vuoteelleni.

Seuraavana aamuna Pujopilkku herätti minut aikaisin.
’’On aika haudata Suistohaukka’’, hän sanoi. Kävelin hänen perässään aukiolle, jonne olivat jo kokoontuneet klaaninvanhimmat valmiiksi saattamaan Suistohaukan hänen viimeiselle lepopaikalleen.
’’Suistohaukka palvelit klaaniasi hyvin ja sinut tullaan muistamaan täällä vielä pitkään. Olkoon sinulla hyvä pyyntionni Tähtiklaanissa, jonne olet paikkasi todella ansainnut!’’ Pujopilkku sanoi arvokkaasti. Sen jälkeen klaaninvanhimmat nostivat Suistohaukan ilmaan ja kantoivat hänet ulos leiristä. Kissat alkoivat jälleen hoitaa omia askareitaan.
’’Tule, meidän pitää hakea kissanminttua kaksijalan pesältä, enne kuin pakkanen tuhoaa kaiken. Meidän kannattaa etsiä myös purasruohoa paluumatkalla. Pisarasydän on niin iso, ettei poikimiseen voi olla enää pitkä aika’’, Pujopilkku sanoi ja suuntasi jo kohti leirin sisäänkäyntiä. Juoksin Pujopilkun perään ja kehräsin. Vaikka klaani kokikin takapakkia, se kukoisti edelleen.

Nimi: Särkkäviiksi

03.03.2018 17:44
Tähtitaivas oli täysin pilvetön ja kuu loisti melkein täytenä taivaalla. Ajatella, että kokoontumisesta oli vain muutama auringonnousu. Silloin kaikki oli hyvin ja klaani oli hiljalleen toipumassa Mustikkaraidan menetyksestä, pystyen viimein keskittymään tavallisiin klaanin toimiin.
Katseeni laskeutui kirkkaana loistavista tähdistä Suistohaukkaan, jonka liikkumaton keho makasi keskellä aukiota. En olisi ikinä uskonut, että hetken rauha tulisi rikkoutumaan tällä tavalla. Olin jotenkin uppoutunut siihen turvalliseen, kuvitteelliseen maailmaan, jossa isä olisi aina kanssani opastamassa ja tukemassa minua. Nyt kuitenkin näkisin hänet viimeistä kertaa, viettäisin viimeisen yön isäni vierellä ennen kuin klaaninvanhimmat veisivät hänet haudattavaksi.
"Suistohaukka oli yksi klaanimme kokeneimmista sotureista, joka tunnettiin hyvin myös klaanimme ulkopuolella", Vinhatähden vakaa ääni leikkasi kylmän ilman halki ja sai minut hätkähtämään kuin lyötynä. "Hän palveli Myrskyklaania kunniakkaasti ja toimi myös sen johdossa hetken. Ei ole liioiteltua sanoa, että hän oli yksi klaanimme pidetyimmistä kissoista. Klaanimme tulee muistamaan Suistohaukan pitkään, ja monet meistä tulevat kantamaan hänen muistoaan aina maallisen polkunsa päätökseen asti. Hänen järkkymätön määrätietoisuutensa ansaitsee täyden kunnioituksemme. Kaikella on kuitenkin aikansa, ja valitettavasti kyseinen aika osui nyt hänen kohdalleen."
Vinhatähti sulki hetkeksi silmänsä ja kohotti sitten katseensa taivaalle. "Tähtiklaanin kissat, tämä soturi on palvellut klaaniaan kunnialla ja kuollut puolustaessaan sitä. Hän on oppinut soturilain, noudattanut sitä ja tuonut näin kunniaa sekä Tähtiklaanille että omalle klaanilleen. Ottakaa hänet vastaan joukkoihinne Tähtiklaanin riveihin."
Suljin silmäni, ja tunsin kun Hallakasvo painautui lohduttavasti hieman lähemmäs minua. Hänen lämpönsä tuntui rohkaisevalta, ja se oli ainoa asia, joka toi edes hieman valoa mieleni mustuuteen. Oli vaikea hyväksyä, ettei Suistohaukka tulisi enää olemaan osa päivittäistä klaanin elämää. Nielaisin kurkkuuni hiipivän palan ja kohotin katseeni takaisin taivaalle, vetäen keuhkoihini kirpeää pakkasilmaa. Silmäni kiilsivät kuun valossa ja kasvoillani oli avuton, eksynyt ilme. En tiedä, kuinka selviäisin elämässä eteenpäin ilman vanhempiani. Emoni kuolemaan olin osannut varautua edes jollain tasolla, mutta Suistohaukan kohtalo tuli kuin kynneniskuna suoraan kasvoihin. Minulla ei ollut käynyt mielessäkään, että jotain tällaista voisi tapahtua.
"Lähiomaiset voivat valvoa yön Suistohaukan vierellä. Hänet haudataan aamunkoitteessa."
Sanojen johdosta muutama kissa palasi pesiinsä käytyään hyvästelemässä Suistohaukan, mutta yllättävän moni jäi aukiolle. Tuntui siltä, että nukkumaan olivat menneet vain osa kuningattarista ja aamupartioon lähtevät kissat. Nousin jaloilleni ja kävelin Suistohaukan luokse Hallakasvo aivan vanavedessäni, kumartuen koskettamaan isäni poskea kuonollani. Hänen tuttu, turvallinen tuoksunsa oli peittynyt vahvojen yrttien ja kalman hajun alle. Kollin silmät olivat kiinni ja suu levollisessa hymyssä, ja tiesin, että hän oli lähtenyt Tähtiklaaniin ilman katumusta.
"Nähdään taas, isä", kuiskasin soturin korvaan. "Lepää rauhassa. Olet sen ansainnut."
Pikkupuro oli ottanut paikkansa isoveljensä viereltä, ja Mustaukkonen oli kumppaninsa tukena. Aivan ruumiin viereen jäi myös Talvioturkki - hän oli isämme esikoinen ja Suistohaukka oli käytännössä kasvattanut hänet yksin, joten hänellä oli oikeus olla meistä sisaruksista lähimpänä. Itse otin paikkani Routamyrskyn viereltä. Hallakasvo oli aikeissa lähteä kauemmas silkasta kunnioituksesta, mutta viittasin hänet viereeni istumaan. Tarvitsin hänen läsnäoloaan selvitäkseni tyynenä koko valvojaisten läpi.
Pikkuhiljaa yhä useampi kissa palasi pesiinsä kiristyvää pakkasta pakoon. Värähdin pienesti kylmästä, mutta en missään nimessä jättäisi valvojaisia kesken. Halusin olla isäni vierellä loppuun asti.

Katselin haikeana, kuinka Yöhäntä ja Roihusydän raahasivat Putouspisaran ja Naavamielen kanssa isäni pois aukiolta. Mustan hännänpään kadottua näkyvistä jouduin räpyttelemään silmiäni, jotta en olisi murtunut uudestaan kyyneliin. En näkisi isääni enää ikinä. Hän oli poissa, aivan kuten emokin.
"Ehkä tämä oli vain parhaaksi", totesin hiljaa saaden Hallakasvon väräyttämään korviaan. "Isä ei ollut onnellinen enää pitkään aikaan. Nyt hän ainakin pääsi Vatukkatuhkan luokse."
"Niin", Hallakasvo mutisi. "Mutta nyt, Särkkäviiksi, meidän kannattaisi mennä nukkumaan. Me molemmat tarvitsemme lepoa, ja uni on rohdoista parhain."
Käänsin katseeni viimein leirin uloskäynnistä ja hymyilin apeasti ystävälleni. "Olet oikeassa. Uni selvittää ajatukset parhaiten."

Nimi: Vaahterasumu

03.03.2018 15:15
"Saanen kysyä, mitä teemme täällä?" Virheaskel aloitti narinansa välittömästi päästyämme päällikön pesään. "Epäiletkö meitä? Vaikka olemmekin Korppihännän lähisukulaisia, emme ikinä pettäisi klaaniamme." Isä heitti minuun myrkyllisen katseen. "Tai no, ainakaan minä en."
"Nyt ei ole tuollaisen aika, Virheaskel", Vinhatähti tokaisi tyynesti. "En ikinä kyseenalaistaisi uskollisuuttanne - kenenkään teistä. Kyse on omasta turvallisuudestanne." Päällikkö suoristi hieman ryhtiään ja jatkoi: "Suistohaukka kertoi, että Korppihäntä pyrkii kostamaan klaanillemme pääasiassa läheistensä kautta. Se merkitsee teitä kolmea - Kärppälumoa hän ei Tähtiklaanin kiitos maininnut. Älkää siis lähtekö yksin leiristä. Pysytelkää mieluusti vähintään kolmen kissan ryhmissä. Ymmärretty, Virheaskel?"
"Kaipa sitten", isäni tuhahti, vaikkei selvästi arvostanut ajatusta rajoituksista. "Eipä se tilannetta hirveästi muuta, kun yleinen kehotus on jo olla liikkumatta yksin kaksijalkojen vuoksi."
"Vaahterasumu?" Vinhatähti käänsi katseensa minuun, odottaen mielipidettäni.
"Ymmärretty on", totesin. "Se luopio saa kuitenkin varoa nahkaansa, jos sattuu osumaan tielleni." En tasan antaisi Suistohaukan murhaajan karata, jos saisin tilaisuuden kostaa.
Vinhatähti siristi hieman silmiään, mutta vaikutti kuitenkin hyväksyvän vastaukseni, kääntäen katseensa Säröpoltteeseen. "Säröpolte?"
"Ymmärrän kyllä", isoemoni maukui hyvin, hyvin hiljaa, nostamatta katsettaan tassuistaan. "Minä todella luulin, että hän olisi jo kuollut, Vinhatähti. En voi uskoa, että hän kävi Suistohaukan kimppuun."
"Samaa me kaikki luulimme", Vinhatähti huokaisi ääni pehmeten hieman. "Tosiasia kuitenkin on nyt se, että hän on palannut. Säröpolte, klaani tarvitsee nyt varapäällikköään. Pysy vahvana."
"Tietenkin", naaras mumisi ja veti syvään henkeä. "Varmistan, etten päästä ketään yksin metsälle. Etenkään Virheaskelta tai Vaahterasumua."
"Kiitos", Vinhatähti maukaisi tyytyväisenä. "Voitte poistua. Ja vielä, Virheaskel ja Vaahterasumu: Muistakaa, ettei klaani tarvitse sisäisiä välirikkoja tällaisina aikoina."
Vilkaisin ohimennen Virheaskelta, joka oli vain painanut korvansa niskaansa vasten.
"Ymmärretty", mumisin, pujahtaen sitten Säröpoltteen perässä ulos pesästä.

Nimi: Pisarasydän

03.03.2018 13:49
Istuin kuuntelemassa päällikköä Haukkapoltteen ja Aurinkokajon kanssa.
Kun kuulin Suistohaukan kuolemasta, kauhistuin totisesti
"Niin urhea soturi... Lisäksi Vatukkatuhkakin kuoli vähän aikaa sitten." Huokaisin järkyttyneenä.
Painoin silmäni tiukasti kiinni ettei kukaan olisi huomannut kyyneleitä silmissäni.
Tunsin lämpimän turkin kosketuksen ihollani. Oli vaikea sanoa oliko se Aurinkokaho vai Haukkapolte. Hämmästyksekseni tunsin toiseenkin turkin. Nyt olin aivan varma että molemmat olivat painautuneet minua vasten. Rentouduin hieman ja avasin silmäni varovasti.
"Toivottavasti hän on iloinen päästessään Vatukkatuhkan luo..." Aurinkokajo kuiskasi.
Haukkapolte katsahti minuun ja suuntasi katseensa pyöreään vatsaani.
"Hetkinen, hetkinen, rakas Pisarasydämeni, sinun on aika muuttaa pentutarhaan. Voin nähdä sieluni silmin kuinka partiossa vatsasi räjähtää kun yrität saalistaa!" Haukkapolte huudahti.
"Vai että räjähtää?!" Aurinkokajo naurahti huvittuneena.
"En minä halua... Ei minun vatsani nyt niin iso ole... Ei..."
Yritin.
"Nyt pentutarhaan siitä!" Haukkapolte tökkäsi minua nenällään hellästi kylkeen.
"Haluan jäädä valvojaisiin!" Huudahdin.
"Sinun on muutettava pentutarhaan." Kumppanini sanoi kärsivällisesti.
"Kuningattaret varmasti ilahtuvat uudesta asukkaasta pentutarhaan.
Tassutin hitaasti kohti pentutarhaa.
"Hei! Mitäs tulit tekemään?" Mansikankukka kysyi ystävällisesti.
Osoitin tassulla vatsaani ja Mansikankukka naurahti.
"Tuolla nurkassa on tyhjä vuode." Mansikankukka näytti.
Tassutin vuoteelle rauhallisesti. Olin salaa helpottunut päästessäni pois soturintehtävistä. Ison vatsani kanssa oli vaikea tehdä mitään.
Haukkapolte tassutti sisään ja toi minulle hiiren.
"Kiitos!" Kuiskasin.
Kuulin vielä kuinka muut tassuttivat aukiolle suremaan Suistohaukkaa.
Olin jo nousemassa ylös ja lähdössä salaa valvojaisiin, mutta nukahdin.

//Aika lyhyt mut oon kipeenä niin ei jaksa kirjottaa...\\

Nimi: Talvioturkki

03.03.2018 12:00
"Kuten suurin osa teistä jo tietääkin, joutui Suistohaukka tänään hyökkäyksen kohteeksi ollessaan metsästämässä. Valitettavasti hänen vammansa olivat liian vakavat, eikä mitään ollut tehtävissä. Hän on nyt Tähtiklaanissa, ja hänen valvojaisensa pidetään tänä yönä."
Hautasin kasvoni Setriviiksen kaulaturkkiin yrittäen tyrehdyttää silmissäni jälleen kiiluvat kyyneleet. En halunnut uskoa tätä. Vatukkatuhkan kuolemasta oli aivan liian vähän aikaa, ja nyt Suistohaukka?
"Hyökkääjiä oli kolme", Vinhatähti jatkoi hiljaista, mutta vahvaa puhettaan. "Yksi heistä on monelle meistä tuttu."
Ilmoitus sai aukiolle kerääntyneet kissat supisemaan keskenään, ja nostin itsekin punertavan katseeni päällikköön. Tiesin itse jo Korppihännästä - olin kyllä kuullut Vinhatähden ja Suistohaukan välisen keskustelun - mutta mahtoikohan Säröpolte vielä tietää? Varapäällikkö ainakin näytti tavalliselta itseltään, vaikka suru läikehtikin hänen palavankeltaisissa silmissään.
"Nuorimmat ovat kuulleet hänestä vain tarinoita, mutta monet muut muistavat varmasti Korppihännän."
Tyyneys Säröpoltteen silmissä särkyi kuin järven ohut jääkerros, kun hänen entisen kumppaninsa nimi mainittiin. Varapäällikön katse sinkoutui Vinhatähteen, ja naaraan silmissä suorastaan loisti järkytys. Hän ei kuitenkaan sanonut mitään, ja laski pian katseensa tassuihinsa huultaan purren. Sillä hetkellä halusin vain mennä hänen tuekseen, mutta tiesin sen olevan sopimatonta kesken klaanikokouksen. Ja jos totta puhutaan, olin itsekin melkein yhtä rikki kuin Säröpolte, joten minusta ei varmasti olisi ollut kauheasti apua. Klaanin keskuuteen oli puhjennut levoton hälinä, ja muutama raivostunut ulvahdus kohosi mekkalan yläpuolelle. Vinhatähti piti hetken tauon antaen pahimman melskeen tyyntyä itsekseen, mutta viittoi lopulta hiljaisuutta päästäkseen jatkamaan.
"Lyhyesti sanottuna Korppihäntä haluaa kostaa karkoituksensa klaanillemme, joten suosittelen teitä kaikkia olemaan varovaisia. Kuten varmasti jo ymmärsitte, ei hänellä ole minkäänlaista myötätuntoa tai moraalia jäljellä." Vinhatähti räpäytti hitaasti silmiään ja lisäsi sitten vielä: "Säröpolte, Virheaskel ja Vaahterasumu, minulla on puhuttavaa teidän kanssanne. Tulkaa välittömästi puheilleni, kaikki kolme. Kokous on päättynyt."
Klaani alkoi hajaantua yhä keskenään supisten, ja Setriviiksi kosketti kevyesti korvaani kuonollaan.
"Tulehan, sinun olisi varmaan paras yrittää nukkua hieman ennen valvojaisia", hän maukui pehmeästi.
"En minä kuitenkaan saa unta", huokaisin kyyneleet kiiluen silmäkulmissani. "Isä oli pitkään kaikkeni, Setriviiksi. Hän kasvatti minut, tuki minua Lehtiturkin kuoleman jälkeen ja piti minusta huolta. En minä voi vain nukkua sitä kaikkea pois."
"Tiedän", kumppanini kehräsi rauhoittavasti. "Toipumiseen menee aikaa. En minä patistakaan sinua nukkumaan jotta unohtaisit, vaan jotta saisit energiaa. Valvojaiset ovat aina rankkoja."
"Taidat olla oikeassa", mumisin. "Mansikankukka lupautui jo huolehtimaan Hietapennusta ja Pyökkipennusta..."
"Heistä pidetään kyllä huolta", Setriviiksi lupasi. "Voit nyt keskittyä hetken täysin itseesi. Saat nukkua rauhassa."
Nyökkäsin hiljaa ja kävelin raskain askelin kumppanini vierellä pentutarhalle. Hietapentu ja Pyökkipentu nukkuivat kuin tukit Mansikankukan vierellä, ja väläytin kuningattarelle nopean hymyntapaisen kiitokseksi pentujeni hoidosta. Mansikankukka hymyili ymmärtäväisesti takaisin, ja kävin makuulle omalle paikalleni. Setriviiksi käpertyi viereeni ja suki rauhallisesti päälakeani, tuudittaen minut hiljalleen levottomaan uneen.

Nimi: Kipinämyrsky

02.03.2018 20:43
37

Pyörin parantajien pesän edessä ympyrää. Suistohaukka on todella huonossa kunnossa. Olen niin huolestunut ja... ja peloissani. Mitä jos tapahtuisi se pahin. En kestäisi kaiken tämän jälkeen jos mestarini yhtäkkiä ei enää olisi. Huokaan ja mietin mitä tapahtuu parantajien pesässä juuri nyt. Kaikkein eniten minua huolestuttaa Särkkätassu, miten hän kestäisi emonsa että isänsä kuoleman. Tiedän miltä tuntuu menettää isä, tai en. En ole koskaan menettänyt omaa isääni. Hän hylkäsi minut jo ennenkun synnyin. Olin virhe, äitini tuli raskaaksi vahingossa. Sydämmeni hakkaa ja tunnen oloni niin yksinäiseksi. Alan täristä voimakkaasti ja laitan silmät kiinni. Kun avaan ne ympärilläni on vain mustaa. Mitä? Minne kaikki menivät? Missä minä olen. Pelko valtaa minut uudestaan. Yritän huutaa kauhun vallassa mutta ääneni vaimenee pimeyteen. Kukaan ei vastaa, olen yksin. Huudan uudestaan:
“EI! JOKU!”
Ei kuulu vastausta. Minulla on kylmä, niin kylmä. Ei ole ketään kehen voisin turvaitua, ketään kenen turkkiin voisin nyt hautautua. Pian kuulen äänen, mutta se ei ole mukava ääni joka rauhoittaisi. Se luo paikkaan kylmenpää tunnelmaa. Kuulen avun huudon ja kitumisen kirkaisuja. Joku kituu, mutta se on vielä elossa. Alan juosta ääntä kohti. Juoksen niin lujaa kun voin.
“Odota”, huudan. “Olen tulossa sinnittele!”
Juoksen niin että tassuistani tulee verta. Mitä jos en ehdi, mitä jos hän kuolee? Ajatukset vilisivät päässäni. Edessäni näkyy hahmo, kissa. Menen sitä kohti. Kissan turkki on veressä. En tunnista kuka hän on. Huomaan yhden tärkeän asian, hänen kaulassaan on iso viilto. Avunhuudot ovat muuttuneet pieniksi, viimeisiksi hengenvedoiksi.
“Ei! Et voi kuolla nyt!” Huudan kissalle täyttä kurkkua.
“Hän ei enää kuule sinua, hän on jo kuollut”, sanoo paikalle tullut kissa. Kissalla on punainen turkki, takkuinen. Kissa on pieni kokoinen. Hänellä on vaaleanpia raitoja, ja mielipuolinen outo leveä hymy kasvoillaan. Silmät ovat tumman vihreät, ja kynnet ovat veressä. Jähmetyn paikoilleni. Kissa hetken minua tuijotellessaan laskee päänsä ja alkaa repiä veressäolevan kissan lihaa ja syö sitä. Peräännyn.
“Sinäkö hänet tapoit?”
Kissa nostaa katseensa ja hänen silmänsä... ne tuijottavat niin... niin karmivasti.
“Ei, sinä hänet tapoit”, hän vastaa hitaasti kuiskaten. Kyyneleet valuvat poskiltani.
“Ei!” huudan.

“Kipinämyrsky! Kipinämyrsky lopeta! Ole kiltti ja lopeta!” Kuuluu ääniä. Havahdun. Kaikki musta on poissa, olen taas leirissä. Katson vierelleni. Huutaja oli Aurinkokajo.
“Minä tapoin hänet”, sanon hiljaa ja hitaasti. Aurinkokajo pudistaa päätään hämmennykseksi.
“Kenet tapoit? Et ole tappanut ketään. Mikä sinuun äsken meni? Aloit vain juosta leirissä ja huutaa ei ja odota koita vielä kestää”, entinen oppilaani selittää. Värähdän ja nyökkään hänelle.
“Onko Suistohaukka kunnossa?” Kysyn häneltä terävästi. Kellertävänoranssi kissa vilkaisee parantajanpesälle.
“En vielä tiedä”, hän sanoo. Nyökkään.
“Kiitos”, kiitän.

Kuljen leirissä hitaasti ympäriinsä, ja niin kömpelösti että vaikuttaa kuin olisin oppinut vasta äsken kävelemään. Tuikeaskel tulee luokseni ja silittää turkkiani hännällänsä.
“Sinun on kerrottava minulle mitä äsken tapahtui”, hän sanoo. Katson häntä silmiin ja huokaan. Turha tässä on enää väistella asiaa, hän varmasti näki sen. Istun ja katson ettei ketään ole ympärillä.
“Se johtui kai isästäni”, aloitan. “Kun emoni oli nuori, siis oppilas hän kulki yleensä Tuuliklaanin rajaa pitkin miettiessään ja ajatellessaan. Kerran sitä samaa rajaa pitkin kulki eräs tuuliklaanilainen kolli, ei erityisen komea, eikä edes nuori soturiksikaan.”
Katson kuunteleeko Tuikeaskel ennenkun taas jatkan:
“Tuuliklaanilaisen nimi oli Huuhkajansiipi. Hänen tarkoituksensa oli saada emoltani sisäpiiritietoa Myrskyklaanista. Emoni: Täplätassu oli silloin hyvin nuori ja jotenkin ei pitänyt soturia uhkana, ja teki järkevän päätöksen tapaillessaan tätä useammin, ei rakastunut mutta luuli auttavansa Tuuliklaania. Huuhkajansiipi oli kertonut että Tuuliklaanilla oli paha riistapula ja viheryskää. Vain yksi asia oli varmaa, se ei ollut millään tasolla totta.”
“Huuhkajansiipi oli isäsi, eikö vain”, Tuikeaskel sanoi sydäntä riipaisevan totuuden. Nyökkään vaikka se on vaikeaa.
“Kun he tapasivat viimeisen kerran emoni tuli itkien paikalle. Hänestä oltiin juuri tehty soturi ja hän sai tietää että oli raskaana, tuuliklaanilaiselle. Isäni raivostui ja sanoi, etteivät ne ole hänen pentuja. Ei emokaan minua halunnut silloin. Isäni sanoi ettei hän halua nähdä emoani enää ja lähti”, sanon hampaitani purren.
“Lähtikö hän takaisin Tuuliklaaniin”, kysyi Tuikeaskel. Pudistan päätäni.
“Ei, hän lähti erakoksi. Häntä ei olla sen jälkeen enää nähtykkään. Emolliani meni aikaa oppia pitämään minusta. Onneksi olin silloin niin nuori etten muista siita paljoakaan”, sanon ja kyynel vierähtää poskeltani.
“Anteeksi että kerroin tarinan väkisin sinulle, ei sinun olisi tarvinnut-”
“Sinä typerä karvapallo! Tiedäthän että olen aina sinun tukenasi”, Tuikeaskel kehrää. Pusken häntä niin lujaa kun voin. Onnelsi minulla on hänet.

Kuljen taas leirissä niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Olen näin nopeasti taas kunnossa. Vaikka sain kuulla mestarini kuolleen, uskon tämän olevat Tähtiklaanissa eläessä elämää jota ansaitsee.
“Emo emo!” Näen pentujeni juoksevan minua kohti. Kehrään iloiten.
“Mitä nyt”, kysyn.
“Halusimme kertoa vain kuinka paljon me rakastamme sinua, ja tiedämme että Suistohaukka oli mestarisi, ja sinulla on varmasti nyt vaikeaa.”

Nimi: Särkkäviiksi

02.03.2018 18:51
"Vinhatähti! Pujopilkku!" Hätääntynyt huudahdus sai minut nostamaan nopeasti katseeni tassuistani, joista olin juuri nyppinyt lumipaakkuja irti. Katajatassu pinkoi leiriin kuin tuli hännän alla ja pysähtyi puuskuttaen keskelle leiriä. Hän vilkuili villisti ympärilleen aivan kuin punniten, menisikö ensin Vinhatähden vai Pujopilkun puheille. Oliko jotain sattunut?
"Katajatassu", Vinhatähti onneksi saapui itse paikalle päästäen oppilaan valinnan vaikeudesta. "Mikä hätänä?"
"Suistohaukka", Katajatassu puuskutti. "Hän on pahasti loukkaantunut, mutta haluaa puhua kanssasi. Hän on ihan pian täällä, Kipinämyrsky, Aurinkokajo ja Loiskemieli auttavat hänet leiriin."
Niskakarvani nousivat pystyyn säikähdyksestä. Isäkö oli loukkaantunut? Niin pahasti, ettei hän päässyt omin avuin leiriin?
"Särkkäviiksi? Mitä he sanoivat?" kauempaa viereeni kävellyt Hallakasvo kysyi varautuneena. Pujopilkkukin oli ehtinyt jo Katajatassun luokse, ja hetken kiivaan keskustelun jälkeen parantaja kiirehti takaisin pesälleen. Käänsin epäuskoisen katseeni Hallakasvoon ja pudistin hitaasti päätäni.
"Isän kimppuun hyökättiin. Hän on pahasti loukkaantunut."

Tuijotin epäuskoisuuden ja järkytyksen sekaisin silmin Suistohaukkaa, joka keskusteli Vinhatähden kanssa Aurinkokajon ja Kipinämyrskyn tukemana. Pujopilkku yritti parhaansa mukaan paikata isäni haavoja, mutta tehtävä oli vaikeampi kuin miltä se kuulosti; valkean soturin turkki oli punainen verestä, ja melkein kaikki hänen vanhat arpensa oli revitty auki. Kuka pystyi tuollaiseen? Kuulin kyllä isäni puhuvan Korppihäntä-nimisestä luopiosta, ja olinkin kuullut tästä tarinoita, mutten kyennyt uskomaan sitä. En vain voinut käsittää, kuinka joku olisi voinut käydä yksittäisen kissan kimppuun ja vahingoittaa tätä noin pahasti ilman kunnon syytä.
Huoli kupli sisälläni ja hetket tuntuivat kuilta kuunnellessani kahden kollin hiljaista keskustelua. Suistohaukan ääni oli hiipunut jo melkein kuulumattomiin, ja saatoin nähdä hänen jalkojensa tärisevän hieman rasituksesta. Kollin silmät olivat sumuiset, ja uskalsin tuskin hengittää. Isäni näytti siltä, että hän oli enää hädin tuskin tajuissaan. Tavisade istui viereeni ja painautui rohkaisevasti lapaani vasten, ja imin keuhkoihini isosiskoni turvallista, rauhoittavaa tuoksua. Läheisteni läsnäolo oli tällä hetkellä ainoa asia, joka piti minut edes jotenkuten rauhallisena.
"Lupaan pitää huolen siitä, ettei kenellekään käy mitään", Vinhatähti maukui vakaalla äänellä. "Mutta nyt, Suistohaukka, sinun todella pitää siirtyä parantajille jotta Pujopilkku saa haavasi paikattua kunnolla."
"Ei", isäni huoahti käheällä, hiljaisella äänellä. "Minä olen nyt suorittanut viimeisen tehtäväni. Oli... kunnia palvella tätä klaania."
Jalkani tuntuivat jäätyvän leirin maahan kiinni, kun Suistohaukka nosti sumean katseensa, saaden sen hädin tuskin kohdistettua meihin.
"Olen pahoillani", hän kuiskasi tuskin kuuluvasti. Samassa viimeinenkin liekki sammui hänen katseestaan, ja kolli rojahti kyljelleen maahan kylmänvihreiden silmien katseen lasittuessa.
"Ei!" Talvioturkki parkaisi ja syöksähti isämme luokse. Itse en kyennyt liikkumaan, tuijotin vain silmät suurina isäni liikkumatonta kehoa.
"Kääntäkää hänet selälleen!" Pujopilkku hengähti ja alkoi sitten painella voimakkaasti Suistohaukan rintakehää saadakseen tämän sydämen lyömään taas. Talvioturkki oli kyyristynyt soturin kasvojen eteen ja hieroi epätoivoisesti tämän poskea käpälällään sekä nuoli tämän päälakea saadakseen hänet heräämään.
"Isä, ole kiltti ja avaa silmäsi!" sisarpuoleni itki. "Älä jätä meitä vielä, älä sinäkin!" Molempien yritykset olivat tuloksettomia, ja lopulta heidän oli myönnettävä tappionsa. Pujopilkku astahti kauemmas Suistohaukasta päätään pudistellen ja painoi katseensa. Kehoni alkoi täristä ja kyyneleet valuivat jo valtoimenaan poskilleni. Ei tämä saanut olla totta... Vinhatähti räpäytti hitaasti silmiään ja suoristi sitten selkänsä.
"Suistohaukka on kuollut!"

Nimi: Suistohaukka

02.03.2018 18:50
Hietapentu tuijotti minua suurilla silmillään, näyttäen hämmentyneeltä omasta tuijottelustani. Tutkin pennun silmien väriä mietteliäänä. Ne olivat todella samanlaiset kuin Lehtiturkilla. Ehkä hieman vaaleammat, mutta sekin saattaisi muuttua iän myötä. Pentu todella oli hämmentävän paljon Lehtiturkin näköinen.
"Kuin kaksoisolento", myönsin Talvioturkille. "Mutta hän on paljon pirteämpi kuin sisaresi pentuna. Rakasta häntä omana itsenään, Talvioturkki", lisäsin tyttärelleni hiljaa. "Tiedän, että se voi olla vaikeaa, mutta se on kaikkien parhaaksi."
"Niin", kermanvaalea naaras huokaisi. "Kyllä tämä tästä. Kiitos, kun vahdit heitä hetken. Sinulla taitaa olla oppilas koulutettavana?"
"Lupasin tosiaan mennä Leutotassun kanssa taisteluharjoituksiin", myönsin korottaen ääntäni taas niin, että pennutkin kuulivat puheeni. "Nähdään taas. Pysykäähän tekin poissa pahanteosta", jatkoin Pyökkipennulle ja Hietapennulle lämmin hymy kasvoillani. "Tosi soturi on kuuliainen ja tekee, mitä pyydetään."
"Minusta tulee ainakin metsän paras soturi!" Pyökkipentu uhosi. "Emo, emo, mitä haluat minun tekevän?"
Kehräsin hilpeästi ja jätin kolmikon keskustelemaan keskenään, poistuen takaisin aukiolle. Ehtisin sopivasti käydä lyhykäisissä harjoituksissa Leutotassun kanssa ja lähteä sitten vielä metsästämään ennen auringonhuippua.

Harjoitustuokio oli sujunut loistavasti, ja nyt olin etsimässä klaanille riistaa järven lähistöllä. Ajatukseni vaeltelivat Liljavälkkeeseen katsellessani järven tiukkivaa pintaa. Missäköhän hän oli? Palaisiko hän koskaan kotiin?
"Voi Vatukkatuhka", huokaisin hiljaa. "Pidäthän hänestä huolta?"
Minulla oli uskomaton ikävä kumppaniani, eikä kulunut päivääkään, jona en olisi ajatellut häntä. Kaipasin hänen tuoksuaan, hänen olemustaan, katsettaan... käytännössä joka ikistä piirrettä hänessä. Tiesin kuitenkin, etten voisi saada häntä enää takaisin.
Havaittuani hiiren tuoksun lähistöllä suljin turhat ajatukset pois mielestäni. Klaani tarvitsi riistaa, joten en voisi kuluttaa turhaan aikaa ajatuksiini uponneena. Lähdin jäljittämään hiirtä, ja pian sainkin pienen riistaeläimen näkyviini. Hiivin hieman lähemmäs kohdettani, valmistautuen hyökkäämään. Juuri, kun olin aikeissa jännittää jalkani hypätäkseni saaliini kimppuun, nenääni tulvahti vieraan kissan tuoksu. Samalla silmänräpäyksellä joku oli hyökännyt vaanimani hiiren kimppuun, tappaen sen nopealla iskulla niskaan. Karvani nousivat pystyyn kohdatessani mustan kollin vihreiden silmien katseen.
Korppihäntä.
"Mitä sinä täällä teet?" sähähdin varautuneena, kynnet hieman paljastettuina. Klaanistamme kauan sitten karkotettu luopio virnisti, tiputti hiiren maahan ja nuolaisi huuliaan.
"Kas, Suistohaukka. Mikä onnekas sattuma!" Korppihäntä kehräsi sarkastisen huvittuneesti. "Etsiskelinkin jotakuta vanhaa klaanitoveriani, mieluiten korkea-arvoista sellaista. Ja kas, eteeni ilmaantuu klaanimme entinen päällikkö, kunnioitettu ja kokenut Suistohaukka." Sarkasmi suorastaan tihkui kollin äänestä, ja hän irvisti paljastaen hampaansa. "Mitäs kuuluu, isovaari?"
"Lakkaa puhumasta kuin olisit yhä yksi meistä", sähisin luopiolle. "Sinun kuuluisi olla kaukana reviiristämme. Nyt olet syyllistynyt paitsi rajan luvattomaan ylitykseen, myös riistavarkauteen. Häivytkö suosiolla?"
Korppihäntä nyrpisti kuonoaan. "Aina yhtä ylevä. Mutta Suistohaukka, tällä kertaa minä luettelen säännöt." Kolli huiskautti ilmaa hännällään, ja samassa paikalle asteli kaksi muuta kissaa. Olin ollut niin keskittynyt ensin metsästämiseen, sitten Korppihäntään, etten ollut edes huomannut heidän hajujaan ilmassa. Toinen heistä oli suunnilleen minun kokoiseni, ehkä jopa hieman suurempi kolli, jonka vaaleansiniset silmät näyttivät luonnottomilta verrattuina sysimustaan turkkiin. Pienempi kissoista taas oli likaisenharmaa, raidallinen kolli. Molemmat heistä olivat todella hyväkuntoisen näköisiä - vaikka likaisenharmaa kolli ei ollut varmaan siistinyt turkkiaan kahteen kuuhun - ja tilanne kääntyi sillä samalla hetkellä minua vastaan. Korppihännän ylimielisistä sanoista päätellen kolmikko ei ollut vain läpikulkumatkalla, enkä välttämättä pärjäisi kolmea lihaksikasta kissaa vastaan yksin.
"No, soturi? Menikö luu kurkkuun?" Korppihäntä murisi ivallisesti.
"Mitä te haluatte?" ärähdin hännänpää nykien.
"Varmistamme vain, että Myrskyklaani pysyy voimakkaana", Korppihäntä murahti vastaukseksi. "Vinhatähti saattaakin osata asiansa hyvin, mutta Säröpoltteen valitseminen varapäälliköksi oli virhe."
"Tiedät huolestuttavan paljon klaanimme tapahtumista", murisin silmiäni siristäen. "En taida olla väärässä olettaessani, ettei tämä ole ensimmäinen rajanylityksenne?"
"Tiedustelutapani eivät sinulle kuulu", Korppihäntä tuhahti. "Sinun tarvitsee tietää vain nykyiset vaatimuksemme."
"Jotka ovat?"
"Luulisi sinun jo arvanneen", Korppihäntä murahti pyöräyttäen liioitellusti silmiään. "Tuo Säröpolte meille. Hänestä ei ole hyötyä klaanille, hän on liian heikko varapäälliköksi."
"Luuletko tosiaan, että uskon sinua?" sähisin niskakarvat pystyssä. "Säröpolte on ihanteellinen varapäällikkö, kunhan sinä pysyt kaukana hänestä. Sinua ei kiinnosta Myrskyklaanin tulevaisuus pätkän vertaa. Olisit vain tyytyväinen, jos koko klaani katoaisi. Haluat vain Säröpoltteen itsellesi, etkö vain? Ja oletettavasti myös Virheaskeleen ja Vaahterasumun?"
Korppihännän silmät siristyivät viiruiksi. "Olisi pitänyt arvata, ettei sinulle kannata edes yrittää valehdella", kolli murahti. "Kyllä, arvasit oikein. Olisi sääli jättää esimerkiksi niinkin lupaava nuori kuin Vaahterasumu kaltaistenne keskelle. Minulla on oikeus vaatia perheeni luokseni."
"Menetit kyseisen oikeuden nostettuasi käpäläsi Säröpoltetta vastaan", sähisin inhoten. "Kuinka edes kehtaat esittää, että välittäisit heistä? Mursit Säröpoltteen täysin ja jätit Virheaskeleen täyteen kostonhimoa, josta on ollut hänelle vain harmia. Vaahterasumu ei edes kunnolla tiedä sinusta, mutta vihaa sinua koko sydämestään. Luuletko tosiaan, että he seuraisivat sinua?"
"Sitä ei kysytä heiltä. He saavat maksaa siitä, millaisen kuvan minusta he ovat klaanille maalanneet", Korppihäntä ärisi. "Motiivini ja uskomukseni eivät kuulu sinulle, Suistohaukka. Saat vielä yhden mahdollisuuden: Tuotko perheeni minulle hyvällä vai haenko heidät itse?"
"Vain kuolleen ruumiini yli!" tiuskaisin. "Sinä et koske Säröpoltteeseen enää kynnenkärjelläsikään!"
"Kuten haluat", Korppihäntä hymähti. "Jay, Howl, pistetään tämä typerä metsäläinen kääntämään päänsä."
Lihakseni jännittyivät ja peräännyin hieman, mutta erakot olivat hetkessä saartaneet minut. Korppihäntä hykerteli hiljaa, kävellen uhkaavin askelin minua kohti.
"Miten ajattelit päästä tästä tilanteesta? Olit kuinka ylevä ja kokenut soturi vain, ei silmäpuoli vanhus mahda mitään kolmelle hyväkuntoiselle taistelijalle."
"Se nähdään pian", murahdin, vaikka tiesin kollin sanoissa olevan perää. Partiot olivat vasta kulkeneet tältä paikalta ohi, joten apua ei todennäköisesti ollut tulossa. Tilanne ei ollut millään tavalla edullinen minulle. Siitä huolimatta olisi häpeällistä antautua kolmen erakon edessä. Jos heidän kohtaamisensa merkitsi kuolemaa, olkoon sitten niin.
"Tästä tulee hauskaa", Korppihäntä murahti. "Saan viimein kostaa sen, mitä klaanisi minulle teki. Minä yritin tehdä Myrskyklaanista jälleen vahvan. Mutta te karkoititte minut murhaajana."
"Tyttäresi kuolema ei auttanut klaania millään tavalla", sähähdin. "Lakkaa esittämästä ylevää!"
"Hyvä on", Korppihäntä murahti, ja samassa kolli oli loikannut kynnet esillä minua kohti. Nousin nopeasti takajaloilleni läimäyttäen luopiota päähän käpälilläni, ja kiepahdin sitten viiltääkseni vasemmalta hyökännyttä Jaytä kuonoon. Oikealle en kuitenkaan nähnyt, ja kylkeäni vihlaisi Howlin viiltäessä siihen kolme naarmua. Osuma ei kuitenkaan ollut onneksi paha, ja onnistuin vastaamaan siihen iskemällä mustaa kollia kasvoihin. Tällöin huomioni kuitenkin irtosi Korppihännästä ja Jaystä, ja kaksi muuta kollia olivat välittömästi taas kimpussani. Olin auttamatta altavastaajana. Puraisu lapaan, viilto kylkeen, isku kaulaan - kadotin ajantajun yrittäessäni parhaani mukaan väistellä kolmikon iskuja ja samalla myös osua heihin omilla kynsilläni. *Hyvä Tähtiklaani, antakaa metsästyspartion osua paikalle!*
Jännitin takajalkani ja loikkasin pois viiltoja jakelevan kolmikon keskeltä. Kylkiäni ja kasvojani vihloi uusien naarmujen ja viiltojen vuoksi, mutta keskityin täysin taisteluun. En voisi kääntää erakoille selkääni. Minun oli häädettävä heidät, sillä muuten he pääsisivät rauhassa jatkamaan matkaansa reviirin halki mahdollisesti jopa leiriimme asti.
"Nytkä jo pakenet?" Korppihäntä hykerteli ivallisesti. "En edes yllättynyt, ettet ollut sanojesi mittainen."
En vastannut kollille, vaan kohtasin vain vakaasti hänen katseensa. Minulla ei ollut aikomustakaan perääntyä. Korppihäntä ilmeisesti huomasi sen, sillä hänen kasvonsa vääristyivät taas raivostuneeseen ilmeeseen ja luopio hyökkäsi sähähtäen minua kohti. Kollin kynnet takertuivat lapoihini ja kierimme sähisten ja toisiamme kynsien ympäriinsä. Veren värjäämässä turkissani ei ollut enää yhtään valkeaa kohtaa, mutta ei Korppihännänkään tilanne kehuttava ollut. Taistelu olisi ollut tasaväkinen, jos olisimme olleet kaksin.
Howl puri hampaansa lapaani ja repi minut irti Korppihännästä. Kolli väänsi minut voimalla maahan, ja Jay upotti kyntensä lapani vanhaan arpeen. Henkäisin terävästi kivusta kollin viiltäessä lapani arven auki, ja yritin rimpuilla irti Howlin otteesta. Tällä kertaa kokoetu ei kuitenkaan ollut puolellani, ja nuori erakko oli huomattavasti voimakkaampi kuin minä. Hänen otteensa ei löystynyt sitten millään, ja Jay sai rauhassa tökkiä kasvojeni arpea kynnellään, saaden minut sävähtämään joka kosketuksella.
"Leikkiä ehtii myöhemminkin", Korppihäntä murahti toverilleen, joka jätti arpeni välittömästi rauhaan. "No, Suistohaukka? Viimeisiä sanoja?"
"Häpeäisit, Korppihäntä. Kaikkien järven kissojen pitäisi keskittyä kaksijalkaongelman hoitamiseen, ei toistensa nylkemiseen", sylkäisin.
"Saan tahtoni helpoiten läpi silloin, kun rakkaalla päällikölläsi on muutakin ajateltavaa", luopio hyrisi ivallisesti. "Howl, voit-"
Samalla hetkellä kun Korppihäntä lausui toisen erakon nimen, löystyi tämän ote hieman huomion herpaantuessa. En jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan potkaisin kollia voimakkaasti kasvoihin saaden tämän irrottamaan älähtäen. Kiepahdin nopeasti jaloilleni ja loikkasin taas hieman kauemmas erakkokolmikosta saadakseni edes hetken miettimisaikaa.
"Senkin ketunläjä", Korppihäntä sähisi raivoissaan. "Leikit on leikitty. Pitkität vain omia kärsimyksiäsi!"
Minulla ei vieläkään ollut mitään mahdollisuuksia kohdata kolmea kissaa samaan aikaan. Korppihäntä oli jo aika huonossa kunnossa, mutta niin olin minäkin. Jay oli ehtinyt viiltää monta vanhaa arpeani auki, ja kipu tuntui tasaisena tykytyksenä koko kehossani veripisaroiden tipahdellessa vaarallisen nopeaa tahtia maahan.
Paras mahdollisuuteni oli lyödä erakot yksi kerrallaan. Minun olisi joko vahingoitettava heitä vakavasti tai jopa tapettava heidät, mutta siitä ei pitäisi koitua ongelmia soturilainkaan kannalta - jos tämä ei ollut pakkotilanne, niin ei sitten mikään.
Ponkaisin täysin varoittamatta kohti Howlia, joka ei osannut lainkaan odottaa hyökkäystäni. Sain vahvan otteen hänen kaulastaan ja väänsin tämän yllätyksen tuoman edun avulla maahan. Minun olisi hoideltava hänet ensimmäisenä, sillä hän oli selkeästi vastustajistani uhkaavin.
"Irti hänestä, metsäläinen!" Jay sähähti ja iski kyntensä kylkeeni, mikä sai minut vain kiristämään otettani. Howl riuhtoi päätään puolelta toiselle saadakseen otteeni heltymään, mutta tuli vain vaikeuttaneeksi omaa tilannettaan: jokaisella riuhtaisulla hampaani upposivat yhä syvemmälle hänen kurkkuunsa.
Korppihäntä päätti antaa samalla mitalla takaisin, ja tunsin terävät hampaat kaulallani. "Irrotatko?" hän murisi tukahtuneesti. "Vai joudunko tappamaan sinut tähän paikkaan?"
En taaskaan vastannut, vaan purin leukani yhteen. Howl päästi korisevan äännähdyksen ja potkaisi minua kasvoihin, pakottaen minut irrottamaan. Kolli ei kuitenkaan päässyt enää jaloilleen, ja hän haukkoi epätoivoisesti henkeä veren virratessa maahan hänen kaulastaan.
"Howl!" Jay parahti ja juoksi toverinsa luokse. Korppihäntä ei tästä kuitenkaan välittänyt, vaan kiristi otettaan kaulastani. Koon ja voiman suoma etu oli kuitenkin jälleen puolellani, ja vein luopion tasapainon keinauttamalla kehoani nopeasti. Korppihäntä irrotti ja kiepahti yllättävän ketterästi jaloilleen hänen haavoihinsa nähden, tuijottaen minua leimuavin silmin.
"Ja minä kun luulin, että olisit helppo vastus ainaisen soturilain noudattamisesi vuoksi", kolli ärisi. "Mutta näemmä sinäkin joustat periaitteistasi kuolemanpelon iskiessä."
"Soturilaki ei kiellä itsepuolustusta", murisin. "Sinulla ei ole oikeutta saarnata minulle periaatteista tai soturilaista, luopio."
"Korppihäntä, meidän täytyy viedä Howl hoidettavaksi", Jay hätäili. "Lolalla on varmasti oikeat rohdot tähän..."
"Ja päästäisimme tämän rotan menemään?" Korppihäntä sylkäisi. "Älä kuvittele!"
"Tee sitten mitä lystäät, mutta minä en jätä veljeäni kuolemaan!" Jay tiuskaisi ja tarttui varovasti Howlia niskasta, alkaen raahata tätä kohti reviirin rajaa.
"Sinun on paras seurata heitä", murisin Korppihännälle. "Yksinäsi et tule pärjäämään minulle." Onnistuin onneksi pitämään ääneni määrätietoisena ja vahvana, vaikka tosiasiassa jalkani hädin tuskin kantoivat. En olisi varmaan pysynyt pystyssä, jos olisin yrittänyt ottaa askeleenkin. Kaikki riippui nyt siitä, uskoiko Korppihäntä minun olevan yhä voimissani. Se saattaisi ratkaista tämän taistelun lopputuleman.
Korppihäntä siristi silmiään ja irvisti. "Ajatella, minä kun luulin jo saavani sinut hengiltä", hän sihisi. "Mutta olet aivan yhtä rasittavan kestävä kuin ennenkin." Kolli nuolaisi silmänsä vieressä olevasta haavasta noruneen veripisaran suupielestään ja luimisti korviaan. "Voitit tämän kerran. Mutta ensi kerralla, Suistohaukka, voit olla varma etten lähde ennen kuin Säröpolte ja Virheaskel ovat maksaneet teoistaan."
"Turha esittää uhria", murisin hampaideni välistä. "Häivy."
Korppihäntä paljasti hampaansa ja näytti olevan yhä kahden vaiheilla, mutta käännähti lopulta ympäri ja nilkutti pois paikalta.
Seurasin luopion kulkua järkähtämättä, mutta kun musta hahmo oli kadonnut näkyvistäni, annoin kivun tuntua. Jalkani pettivät ja lysähdin hinkuvasti hengittäen vatsalleni maailman pyöriessä hyrränä silmissäni. Näkökenttä ainoassa silmässäni oli kaventunut tuskin tassun levyiseksi, enkä löytänyt voimaa nousta ylös. Tunsin pienen, tuulenvirettäkin pehmeämmän kosketuksen korvassani, ja ravistin päätäni.
"Ei vielä, Vatukkatuhka..." mumisin. "Minulla on... vielä yksi tehtävä."
Tiesin lepäämisen olevan hyödytöntä, sillä kävin vain hetki hetkeltä heikommaksi. Minun oli kuitenkin päästävä leiriin ja varoitettava Vinhatähteä Korppihännästä, sillä luopio saattoi todella olla vaaraksi vaikka koko klaanille niin halutessaan. Niinpä keräsin vähäiset voimavarani vääntäytyen kivuliaasti pystyyn ja aloitin vaikean matkani kohti leiriä.


"Suistohaukka! Mitä sinulle on tapahtunut?" Loiskemielen kauhistunut henkäisy hädin tuskin tavoitti korvani, ja nostin väkinäisesti päätäni nähden kollin sumuisen hahmon edessäni. Hänen takanaan oli muutaman muun kissan hahmot, ja tunnistin hajut Aurinkokajoksi, Kipinämyrskyksi ja Kanervatassuksi.
"Vinhatähti..." kähisin. "Minun täytyy puhua Vinhatähden kanssa." Seuraava askeleeni sai minut horjahtamaan, ja olisin varmasti tömähtänyt kyljelleni maahan, jos Kipinämyrsky ja Aurinkokajo eivät olisi kiirehtineet tukemaan minua.
"Olemmeko... kaukana leiristä?" kähähdin. Minulla ei ollut pienintäkään käsitystä siitä, kuinka paljon matkaa oli jäljellä. Totta puhuen pystyin vain toivomaan, että olin yleensäkään kulkenut oikeaan suuntaan.
"Emme", Aurinkokajo maukui nielaisten. "Koita jaksaa, viemme sinut heti Pujopilkun luokse."
"Ei", hengähdin terävästi. "Vinhatähti... Minun on puhuttava hänelle." Minun oli pakko välittää varoitukseni päällikölle. En voinut ottaa pienintäkään riskiä siitä, että varoitukseni Korppihännästä kaikuisi kuuroille korville eikä tavoittaisi Säröpoltetta, Virheaskelta tai Vaahterasumua.
Neljän partion jäsenen välille laskeutui hiljaisuus. "Hyvä on", Kipinämyrsky lopulta maukui hiljaa. "Katajatassu, mene ilmoittamaan Vinhatähdelle ja Pujopilkulle, että olemme tulossa."
Oppilas pinkaisi välittömästi matkaan. Kipinämyrsky painautui aavistuksen lähemmäs minua tukeakseen minua paremmin.
"Tähtiklaani sentään, Suistohaukka", hän mumisi. Naaras pyrki selvästi normaaliin pisteliääseen puhetyyliinsä, mutta huoli sai hänen äänensä värisemään hieman. "Sinun olisi paras selvitä leiriin asti, sillä minä en sinua rupea kantamaan."


"Isä!" Talvioturkin kauhistunut parkaisu kohosi aukiolle puhjenneen hälinän yläpuolelle, ja vanhin tyttäreni juoksi luoksemme. "Mitä on tapahtunut? Katajatassu kertoi, että olet loukkaantunut, mutten osannut olettaa mitään... tällaista."
"Missä Vinhatähti on?" Aurinkokajo kysyi hieman kireästi, kuin ymmärtäen, etten olisi itse välttämättä saanut kunnolla sanoja sanottua.
"Täällä", päällikkömme ääni tavoitti korvani, ja nostin katseeni oranssilaikkuiseen kolliin horjahtaen hieman sivulle. Kipinämyrsky kuitenkin onnistui pitämään minut pystyssä.
"Voimme puhua myöhemmin, nyt sinun täytyy päästä parantajille", Vinhatähti maukui mahdollisimman rauhallisesti. "Pujopilkku on-"
"Ei!" hengähdin terävästi. "Vinhatähti, minulla ei... ole aikaa siihen. Ole kiltti ja kuuntele." Puheeni oli sammaltavaa ja pystyin vain toivomaan, että päällikkö olisi saanut siitä kunnolla selvää. En yksinkertaisesti tiennyt, kuinka kauan pysyisin enää tajuissani, joten minun oli pakko kertoa Korppihännästä välittömästi. "Korppihäntä... Korppihäntä on palannut. Älä päästä Säröpoltetta, Vaahterasumua tai Virheaskelta yksin pois leiristä."
Vinhatähden silmät laajenivat hieman. "Hänkö tämän teki?" hän kysyi hiljaa.
"Hänellä oli kaksi muuta kissaa mukanaan. Sain toisen heistä taistelukyvyttömään kuntoon, mutten tiedä, kuinka pitkäksi aikaa", mumisin pitäen vain vaivoin viimeisistä valveillaolon rippeistä kiinni. Pujopilkku oli jo kiirehtinyt luokseni ja alkanut paikata pahimpia haavojani hämähäkinseitillä, mutta hänen ilmeensä oli kaukana toiveikkaasta. "Vinhatähti, pyydän, ota tämä vakavasti. Hän haluaa kostaa klaanille läheistensä kautta. Et saa päästää häntä Säröpoltteen lähelle."
"En tietenkään", Vinhatähti lupasi. "Lupaan pitää huolen siitä, ettei kenellekään käy mitään. Mutta nyt, Suistohaukka, sinun todella pitää siirtyä parantajille jotta Pujopilkku saa haavasi paikattua kunnolla."
"Ei", huokaisin käheästi. "Minä olen nyt suorittanut viimeisen tehtäväni. Oli... kunnia palvella tätä klaania." Nostin sumean katseeni paikalle kerääntyneisiin sukulaisiini. Talvioturkki, Minkkihäntä, Tavisade, Särkkäviiksi... Sydäntäni vihlaisi tajutessani, että joutuisin nyt jättämään heidät.
"Olen pahoillani", kuiskasin. Silmistäni katosi elämän liekki, ja jalkani pettivät lopullisesti altani. Kipinämyrsky ja Aurinkokajo eivät enää saaneet pidettyä minua pystyssä, vaan rojahdin aukion lumiseen maahan tietoisuuteni kaikotessa. En enää kuullut ympärilläni olevia ääniä, ja pian kaikki katosi loputtomaan pimeyteen.


"Isä, isä, herää jo."
Avatessani silmäni olin valoisalla aukiolla. Lehtiturkki seisoi edessäni haikea hymy kasvoillaan, ja tyttäreni kumartui koskettamaan lempeästi korvaani kuonollaan.
"Lehtiturkki..." kuiskasin noustessani jaloilleni, ja halasin tytärtäni käheän kehräyksen kummutessa kurkustani. Ympärilläni oli joukko Tähtiklaanin kissoja, joista tunnistin joka ikisen. Vaaraliekki, Aaltokynsi, Mustikkaraita, Syvänneloikka, Minkkipentu... Jopa Herukkasydän oli täällä. Helpotuksekseni en nähnyt Liljavälkettä missään, joten hyvällä tuurilla hän oli yhä elossa. Katseeni kuitenkin etsi yhtä tiettyä hahmoa, mutta en löytänyt pilkahdustakaan ruskeankirjavasta turkista.
"Täällä, rakas." Vilkaisin lapani yli suuntaan, josta tuttu, lämmin ääni oli tullut, ja kasvoni sulivat lempeään hymyyn. Vatukkatuhka käveli luokseni kepein, nuorekkain askelin, ja kumppanini näytti terveemmältä kuin pitkään aikaan. Naaraan kasvoilla oli haikea mutta onnellinen hymy, ja hän kurottautui koskettamaan kuonoja kanssani.
"Minulla on ollut sinua ikävä", kuiskasin hieroen poskeani Vatukkatuhkan poskea vasten.
"Niin minullakin sinua", kumppanini huokaisi pehmeästi. "Näemmä sinunkin aikasi tuli luultua aiemmin. Tervetuloa Tähtiklaaniin, Suistohaukka."

Nimi: Väijytassu

02.03.2018 18:36
Kimmeltävä lumi pöllysi ympärilläni, kun rymistin raivokkain askelin eteenpäin valkeassa metsässä. Lehdenvihreät, kapeiksi viiruiksi kaventuneet silmäni olivat lukittuneet edelläni pakoon pinkoneeseen, valkean lehtikadon ajan karvapeitteen omanneeseen jänikseen. Olin ollut ystäväni Tummatassun, tämän mestarin Suomusiiven ja mestarini Ilveshallan kanssa metsästämässä ja havainnut pitkäkorvan täysin vahingossa astuttuani melkein sen päälle, saaden sen säikähtämään ja lähtemään karkuun halki metsän. Ilveshallan huudot ja kehoitukset olivat jääneet kauas taakse vietin otettua minussa vallan. Luimistin korviani suojaten niitä tuulelta ja lumelta. Välimatka minun ja saaliin välillä oli lyhentynyt koko ajan; olin enää hieman vajaan ketunmitan päässä maukkaasta ateriasta, jolla ruokkisi monta suuta. En suostunut luovuttamaan, vaikka kylmä pakkasilma raastoi kurkkuani ja keuhkojani. Ajatukseni käväisivät nopean hetken ajan pentutarhassa. Talvioturkin ja tämän pentujen, Hietapennun ja Pyökkipennun lisäksi pesää asuttivat tällä hetkellä jo monen kuun ajalta tuttu isoemoni Mansikankukka, äkäsieluinen Tulihelmi ja hänen poikansa Hiekkapentu. Hymy käväisi huulillani ajatellessani tarhan uusinta asukkia. Sillä aikaa kun Vinhatähdestä, Säröpoltteesta, Pujopilkusta, tämän oppilaasta ja ystävästäni Hohtotassusta sekä valituista sotureista ja oppilaista koostunut joukko oli viettänyt klaanien kokoontumista Jokiklaanin reviirillä sijaitsevalla saarella, emoni oli synnyttänyt klaanillemme suuren ja arvokkaan lahjan; kolme tervettä pentua. Kahdesta kollista ja yhdestä naaraasta koostunut pentue oli emoni neljäs, ja kuulemani mukaan synnytys oli sujunut hyvin. Höyhensiipi, Mansikankukan kasvattitytär ja emoni sisarhahmo oli ollut auttamassa pentujen maailmaan saattamisessa, ja hänestä oli ollut suuri apu. Pikkuisten nimet oltiin päätetty saman tien; ainoa naaras, jonka turkki oli valkoinen ja seassa oli inkiväärin värisiä täpliä, oli saanut nimekseen Kirsikkapentu. Nimi oli juontanut paljolti hänen punaoranssista ja tummaviiruisesta hännästä. Raidallista kullanruskeaa kollia oltiin alettu kutsua Tiheäpennuksi, sillä hänen karvapeitteensä oli poikkeuksellisen paksua ja tiheää. Kettuväijyn sanojen mukaan hän muistutti kovasti jo edesmennyttä Syöksyaaltoa, Tihkusulan ja Tulivarjon veljeä ja näin ollen minun velipuoltani. Kolmas pentu, ainoa harmaaturkkinen, sai kauniiksi nimekseen Sulapentu. Huokaisin mielessäni. En ollut enää vanhempieni kuopus, vaan isoveli jonka oli kannettava vastuunsa pikkusisarusten huolenpidosta. Ja mikä sen parempi tapa osoittaa huolenpitoa ja välittämistä kuin viemällä tuoretta, vastapyydettyä riistaa, jonka avulla emomme saisi energiaa tuottaa ravitsevaa maitoa pikkuisille. Tästä ajatuksesta voimaa ammentaen jatkoin sinnikkäästi jäniksen jahtaamista.
Samassa voimakkaan pistävä haju tunkeutui kuononi kautta alitajuntaani, ja sävähtäen pysähdyin kuin kallioon törmänneenä. Raskaasti huohottaen tuijotin jänistä, joka loikki Varjoklaanin rajan ylitse naapuriklaanin puolelle. Kun se kuuli ettei sitä enää jahdattu, se pysähtyi ja kääntyi katsomaan minua. Suodatin mielelläni erikirjavia sadatteluja. Näinkö väärin, vai oliko kaislanpurijalla omahyväinen ilme naamallaan? Paljastin hampaani ja päästin turhautuneen ärähdyksen. Niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Hiirenpipanat!
Äkkiä huomasin, miten jäniksen korvat heilahtivat ja tummat silmät avautuivat ammolleen. Ymmärsin pian miksi; lähistöllä oli joku. Varjoklaanin tuoksu tulvahti entistä voimakkaampana, kun läheisen puun takaa syöksyi hiekanruskea kissa. Jäntevä, minun kokoluokkaani ollut kolli loikkasi ja tähtäsi hyökkäyksen kohti jänistä, mutta arvioi välimatkan tassunmitan verran väärin, ja laskeutui aivan saaliin eteen. Kollin oikea etujalka upposi kokonaan lumeen ja tämä älähtikin yllättyneisyydestä. Jänis, suostumatta jäämään kiinni kummallekaan meistä, pyörähti paikoillaan ja potkaisi vauhtiin niin että lunta lensi varjoklaanilaisen silmille ja kasvoille. Seurasin synkin katsein kuinka jänis pinkoi voitonriemuisesti kuusimetsän varjoihin, kadoten lopulta kokonaan näkyvistä. Mahtavaa. Väräytin vasenta korvaani kuullessani ähinää ja vilkaisin hiekanruskeaa kollia. Tämän raidallinen turkki oli pörhöllä, korvat luimussa ja lihakset jännittyneet, kun hän yritti taistella jalkansa irti lumesta. Räpäytin silmiäni hitaasti ja huomattuani seisovani melkein rajassa kiinni, otin pari askelta taaksepäin oman reviirin puolelle. Välimatkaa vieraan kollin ja minun välillä oli suunnilleen pari ketunmittaa.
”Hei, kuule”, varjoklaanilainen puhahti kääntäen päätään ja luoden katsekontaktin minuun. ”Voisitko auttaa minua?”
Kysymys oli tullut puun takaa ja jäinkin lyhyeksi aikaa vain tuijottamaan kollia epäuskoisena. ”Anteeksi mitä?”
”Jalkani on tainnut jäädä johonkin koloon kiinni, enkä saa sitä irti”, hän maukaisi hienoinen nolous äänessään.
”Huomasin”, tokaisin saaden kollin kurtistamaan kulmiaan. ”Sinä taas et varmaan huomannut, että olen Myrskyklaanin oppilas.”
”Entä sitten?” kolli kysyi, jolloin jäin jälleen tuijottamaan häntä silmät pyöreinä.
”Jos astun kynnellänikään reviirillenne, turkistani tehdään pesätarpeita linnuille, jos ei teidän päällikkönne niin viimeistään omani ja mestarini toimesta”, nau'uin kuin pienelle pennulle.
”Höpsistä”, hiekanruskea kolli tuhahti yrittäen yhä päästä vapaaksi tukalasta tilanteesta. ”Isoisäni ei käy kenenkään kimppuun ilman pätevää syytä. Sitä paitsi klaaniemme välit ovat varsin hyvät, eivät ne murene jos tämän kerran astut puolellemme ja autat toisen oppilaan hädästä. Pyydän kauniisti, auta minut irti tästä. Ja jos jotain ongelmia tulee, otan kaiken vastuun lavoilleni, lupaan sen.”
Aurinko valaisi hankea ja tuuli pörrötti niskakarvojani. Puntaroin hiekanruskean kollin sanoja lehdenvihreä katseeni tiukasti hänen meripihkanoranssissa. Olinko kuullut ja käsittänyt varmasti oikein? Oliko tuon kollin isoisä todella Ruohotähti, Varjoklaanin päällikkö? Purin hammasta. Kynnys auttamisen suhteen oli kohonnut. Antaisin hyvän kuvan itsestäni ja klaanistani auttaessani päällikön pennunpentua. Mutta toisaalta, vaikka olinkin juuri saanut vakuuttelua etten joutuisi ongelmiin, oli silti väärin astua käytännössä luvatta naapuriklaanin reviirille. Ravistin päätäni pikaisesti. Pakkanen nipisti kehoani joka suunnalta ja niin näytti nipistävän pulassa ollutta kollia, sillä näin tämän värisevän. Hyvin hyvin mitättömästi, mutta kuitenkin. Jos jäisimme tähän haaveilemaan ja pohtimaan, saisimme kumpikin vielä viheryskän. Oli väärin tai ei, soturilaki oli nyt hetkeksi siirrettävä syrjään. Sitä paitsi, millainen kissa olisin, jos jättäisin toisen pulaan? Varsinkin aidosti hyvätahtoiselta ja rehelliseltä vaikuttavan, kuten hiekanruskea nuorukainen edessäni.
”Hyvä on, autan sinua. Mutta muista mitä sanoit”, totesin.
”Totta kai”, kolli nyökytteli. ”Olen Viistotassu, Vaahteraloimun ja Kipinäsydämen poika. Kuka sinä olet?”
”Väijytassu, Rikkakasvon ja Kettuväijyn poika”, mau'uin. Sanottuani tämän vedin syvään henkeä ja loikin mahdollisimman vähillä loikilla uuden tuttavuuteni luo. Tein nopean tilannearvion ja katsoin parhaimmaksi ja nopeimmaksi tavaksi siirtää mahdollisimman paljon lunta pois jalan ympäriltä. Sydän tykyttäen ryhdyin toimeen.
”Näytät kovin tutulta. Oletko ollut klaanien kokoontumisessa?” Viistotassu kysyi uteliaana katkaistakseen yllemme laskeutuneen hiljaisuuden.
”Olen. En edellisessä, mutta sitä edellisessä”, vastasin hetken mietittyäni. Jatkoin kuitenkin taukoamatta työskentelyäni.
”Haa, osuin siis oikeaan. Näin sinut juttelemassa jonkun tuuliklaanilaisen oppilaan kanssa”, hiekanruskea oppilas naukui.
”Hän oli Pähkinätassu. Hän... pelasti minut kun olin pentu. Kiitin häntä ja juttelimme jonkin aikaa. Nyt olemme melkein kuin ystäviä”, totesin. Päätin olla avautumatta aiheesta sen enempää eikä Viistotassukaan maininnut tuuliklaanilaisesta naaraasta enää, nyökkäsi vain pienesti. Olin kauhonut jo aika tavalla lunta pois kollin jalan ympäriltä ja samalla hän yritti kiskoa itseään vapauteen. Kun lähes koko hänen oikea jalkansa oli puhdistettu lumesta, sain näkyviini tumman kapean syvennyksen. Otin askeleen taaksepäin ja annoin oppilaalle tilaa. Tämä jännitti vapaat jalkansa ja ponnisti voimakkaasti. Tassu luiskahti lopulta ulos kolosta, mikä sai oppilaan suusta kirpoamaan voitonriemuisen ulvaisun.
”Vihdoin! Me teimme sen! Kiitos paljon avusta, Väijytassu”, Viistotassu maukaisi iloinen ilme kasvoillaan. En voinut olla hymyilemättä pienesti hänen vilpittömälle riemulleen. Olin vastaamassa kiitokseen 'ei tarvitse kiittää, tuoresaaliskasa riittää' tyylisesti, kun katseeni jäi hänen vapautettuun jalkaansa. Tai tarkemmin tassuunsa. Kun Viistotassu oli hetken tassuaan ravisteltuaan laskenut sen valkealle lumelle, ymmärsin miksi irrottaminen oli osoittautunut odotettua hankalammaksi. Kolli huomasi katseeni ja vilkaisi tassuaan vakavana.
”Tiedän. Olisi pitänyt harkita kahdesti ennen kuin myin sieluni paholaiselle”, hän naukui. Ilmeeni oli luultavasti näkemisen arvoinen, sillä hän alkoi hymyillä vinoa hymyä ja kohotti toista kulmaansa tavalla, joka sanoi 'älä viitsi, ihan totta.'
”Se oli vitsi. Tassuni on ollut pennusta lähtien tällainen. Se ei estä liikkumasta ja toimimasta soturina, mutta sen ei silti sovi vääntyä yhtään enempää, muuten voi tulla ongelmia”, oppilas maukaisi. Nyökkäsin ymmärtämisen merkiksi.
”Pärjäätkö nyt omillasi?” varmistin, ja saatuani nyökkäyksen vastaukseksi jatkoin: ”Palaan nyt reviirilleni ennen kuin-”
”Mitä ihmettä täällä tapahtuu?” vihainen sähähdys sai minut säpsähtämään. Viistotassu katsahti nopeasti lapansa yli ja käännähti äänen puoleen. Luoksemme metsiköstä marssi mustaturkkinen naaras, jonka kuonolla lepäsi monta harmaata viirua. Hänen perässään asteli ripeästi hoikka vaaleanharmaa kolli.
”Tännekö sinä jäit, Viistotassu? Sinunhan piti palata kohtaamispaikkaamme jo aikoja sitten”, minulle vieras kolli murisi.
”Anteeksi Soraviiksi, minä...”
”Ja saanko kysyä, mitä Myrskyklaanin kissa tekee reviirillämme?” musta naaras murahti vuorostaan sininen katse minussa, niskakarvat pystyssä ja lihakset jännitettyinä. Tuijotin pienikokoista soturia tiiviisti. Olin nähnyt hänet aiemmin, aivan varmasti, mutta missä? Sitten muistin; klaanien kokoontumisessa. Hän oli istunut Puhujatammen juurella varapäälliköiden seurassa. Kun ymmärsin tuijottavani Varjosydäntä, itse Varjoklaanin varapäällikköä, painauduin alemmas ja tein kaiken mahdollisen etten näyttäisi uhkaavalta naapuriklaanin soturien silmissä. Katsahdin nopeasti Viistotassuun.
”Pyydän syvästi anteeksi reviirillenne astumista, mutta autoin oppilaanne pinteestä”, naukaisin mahdollisimman tyynellä ja neutraalilla äänellä. Sellaisella jonka ei pitäisi aiheuttaa närää, ainakaan tahallisesti. Soraviikseksi kutsuttu harmaa kolli kurtisti kulmiaan katsoessaan puoleeni keltaisilla silmillään.
”Pinteestä?” Varjosydän toisti painostavasti. Nyökkäsin syvään.
”Hän hyökkäsi jäniksen kimppuun ja oli vähällä saada sen pyydystetyksi, mutta hänen jalkansa upposi hankeen ja jäi kiinni maakoloon. Hän pyysi apuani ja autoin, vaikka olisin voinut vain kääntää selkäni ja jättää hänet lumeen makaamaan ja paleltumaan”, lausuin. Soraviiksi vilkaisi Viistotassua kysyvän ja epäilyksen sekaisella katseella.
”Se on totta. Pyysin Väijytassua auttamaan minut irti”, hiekanruskea oppilas naukaisi ja osoitti tassullaan mainitsemaani koloa. Soraviiksi ja Varjosydän vilkaisivat osoitettuun suuntaan, yhä epäileväisinä.
”Olisithan sinä nyt varmasti selvinnyt omin avuin”, Soraviiksi maukui vakavana.
”En olisi. Se oli tämä jalka”, Viistotassu vastasi samanlaisella äänensävyllä ja heilautti virheellistä tassuaan ilmassa. Soraviiksen silmissä välähti jokin, eikä kolli sanonut enää mitään. Sen sijaan Varjosydän näytti siltä, kuin hän olisi halunnut sanoa muutaman valitun sanan.
”Varjosydän, tämä on kokonaan minun syytäni. Yritin kyllä ensin itse päästä irti, mutta siitä ei kertakaikkiaan tullut mitään. Väijytassu sattui olemaan paikalla kun tämä episodi sai alkunsa ja suostuttelin hänet auttamaan minua. Se jänis mikä pääsi minulta karkuun, pääsi sitä ennen livahtamaan häneltä. Ja jos hän olisi ollut vastaavassa tilanteessa, olisin kyllä myös mennyt avuksi. Jos jotakuta täytyy tästä rangaista, niin minua-”
”Riittää jo, Viistotassu. Olen kuullut tarpeeksi”, Varjosydän murahti, jolloin oppilas vaikeni ja laski katseensa. Väräytin korviani mustan naaraan silmäilessä minut vakavalla katseella kuonosta hännänkärkeen.
”Hyvä on”, hän lopulta totesi. ”En näe syytä miksi Viistotassu valehtelisi. Kiitos kun autoit häntä. Mutta toivon hartaasti sinun ymmärtävän, ettei rajaamme saa ylittää kuka vain ja milloin vain. Ne ovat merkittyjä ihan syystä. Kerromme tästä Ruohotähdelle, hän saa päättää ottaako asian puheeksi päällikkönne kanssa. Siihen asti toivomme, että pysyt omalla reviirilläsi, Väijytassu. Nyt, ole hyvä, käänny ympäri ja kävele pari ketunmittaa eteenpäin.”
Loin vielä nopean kontaktin Viistotassun meripihkaisiin silmiin ennen kuin nyökkäsin kunnioittavan pahoittelevasti Varjosydämelle ja Soraviikselle, mutta toisin kuin käskettiin, lähdin ottamaan taka-askelia, katse Varjosydämen silmissä. Varjoklaanin varapäällikkö siristi silmiään aavistuksen. En suinkaan ollut tyystin varomaton; Ilveshalla oli opettanut jo ensimmäisessä taisteluharjoituksessa, että selkäänsä ei saanut kääntää eikä katsetta siirtää, varsinkaan vieraasta vastuksesta. Kun olin päässyt omalle reviirille, Varjosydän antoi hännällään äänettömän merkin ja lähti kävelemään metsikköön Soraviiksi perässään. Viistotassu jättäytyi soturien taakse, mutta ennen kuin oppilas katosi toveriensa mukana näkyvistä, hän kääntyi iskemään silmäänsä minulle. Nyökkäsin hänelle hymyillen. Johan oli mielenkiintoinen tapa saada uusia tuttavuuksia, ajattelin lähtiessäni koivujen ja muiden lehtipuiden täyttämään metsään.

Nimi: Aurinkokajo

02.03.2018 17:14
Tarkkailin Pisarasydäntä ja Haukkapoltetta piikkihernetunnelin varjoista. Nämä olivat nykyään paljon kahdestaan. Kateus valtasi minut ja niiskaisin hiljaa, kun Pisarasydän nuolaisi Haukkapoltteen poskea kehräten.
”Aurinkokajo, valmiina lähtöön?”
Ravistin nopeasti pahat ajatukseni pois ja nostin päätäni katsoakseni Kipinämyrskyä silmiin. Entinen mestarini hymyili ja ravisti turkkiaan niin, että tämän turkin vaaleat raidat hehkuivat auringonvalossa.
”Olin jo syntyessäni valmis”, virnistin ja kallistin päätäni hiukan. ”Entäs itse?”
”Jep”, Kipinämyrsky iski silmää. ”Heti, kun Tuikeaskel ja Höyhensiipi saavat raahattua kehonsa tänne asti.”
”Voi kestää kauan”, naurahdin hiljaa ja otin mukavamman asennon. Onneksi Kipinämyrsky siirtyi viereeni ja peitti näköyhteyden Pisarasydämeen ja Haukkapoltteeseen.
”Tuolta he tulevat! Vihdoinkin”, Kipinämyrsky ulahti vieressäni ja sai minut palaamaan maanpinnalle. Nopeasti tippuen. Ravistin turkkiani hivenen ja nousin pystyyn Kipinämyrskyn seuraksi katsomaan kuinka siro vaaleanharmaa naaras ja vaaleanruskean kuvion omistava naaras astelivat luoksemme päät riippuen.
”Päät pystyyn Tuikeaskel ja Höyhensiipi!” naurahdin huvittuneena näiden tuskaisille katseille. ”Ei nyt niin aikainen ole!”
”Ai ei vai”, Höyhensiipi huokaisi ja venytteli niin, että lihakset naksuivat. Sitten tämä nousi pystyyn ja loi meihin sumean katseen:
”Odottaisitteko hetken, niin heräilen?”
”Sama täällä”, Tuikeaskel tuki entistä oppilastaan ja maiskutteli hiljaa.
Vaihdoimme Kipinämyrskyn kanssa huvittuneita katseita. *Mitä ihmettä, oliko muunlaisiakin kissoja, kuin aamuvirkkuja sellaisia?*
Lopulta kuitenkin nämä saivat tassuihinsa liikettä ja pääsimme rämpimään ulos vielä hämärään metsään.
Kipinämyrsky otti johdon edessäni ja alkoi johdattamaan meitä kohti Tuuliklaanin rajalle vievää polkua.
Olin jo aivan hereillä ja seurasin aivan liekinvärisen naaraan kannoilla. Käpäläni ravasivat rauhallista tahtia eteenpäin ja painautuivat narskuvaan lumeen. Valkeaan hankeen jäi omalaatuinen yksilöllinen jälki.
Sininen valo sai metsän näyttämään aavemaiselta. Puut nousivat yläpuolellamme korkeuksiin ja niiden paljaat terävät oksat piirsivät taivaaseen säröjä. Pensaat olivat verhoutuneet lumipukuun ja niiden alta tulvi herkullisia pikkueläinten tuoksuja.
”Seis!” sihisin hiljaa ja nostin häntäni ylös kielloksi liikkua tai äännellä. Olin kuullut hiljaista rapinaa suojaisan seljapensaa alta.
Viittoilin suullani sanan päästäinen, ja partion jäsenet painautuivat maahan silmät kiiluen samalla, kun minä lähdin hiipimään kohti lumesta mustana kohoavaa puskaa. Höristin korviani ja avasin suuni haistaakseni paremmin samalla, kun pysähdyin hännänmitan päähän kohteesta. Toden totta! Oksien suhinan lisäksi kuulin pienen pientä rapinaa, joka ei voinut kuulua muulle, kuin päästäisellä. Lämmin tuoksu valtasi kieleni ja jännitin lihakseni äärimmilleni. Sitten loikkasin.
Kuului vain pientä vikinää ja yksi paljaan hännän heilautus, ja sitten oiva saalis oli tiessään. Se oli paennnut lumen alle tekemiinsä tunneleihin ja nyt siitä oli muistona enää vain tuoksunhäivä.
Painoin kynteni lumeen siihen kohtaa, jossa saalis oli hetki sitten ollut ja murahdin. Tuolla päästäisellä olisi ruokittu klaanin soturi tai oppilas, ja minä olin mokannut. Painoin korvani luimuun ajatellessani, kuka tänään jäisi nälkäiseksi.
”Ai! Huonoa tuuria”, Kipinämyrsky älähti takaani, ja kun käännyin katsomaan entistä mestariani, huomasin tämän katseen seuraavan lumen alle katoavaa käpälänkokoista tunnelia.
”Siinä meni hyvä saalis”, Tuikeaskel huokaisi ja nousi pystyyn. ”Mutta ei voi mitään, Aurinkokajo. Hyvä yritys.”
”Mistä lähtien saaliit ovat olleet fiksuja?” Kipinämyrsky seurasi yhä katseellaan tunnelia ja siristi vihreitä silmiään tuskastuneena. ”Mitähän mieltä ne olisivat jos mekin alkaisimme kaivaa-”
”Yritit parhaasi, Aurinkokajo”, Höyhensiipi keskeytti liekinvärisen naaraan ja vilkaisi tätä sitten huvittuneena.
”Yritys hyvä”, kohautin lapojani, ”mutta sillä ei ruokaa saada. Jatketaan matkaa. Ehkä rajan luota löytyisi joku eksynyt kani.”
Kipinämyrsky irrotti otteensa päästäisen pakotiestä ja nousi itsekin pystyyn. ”Jatketaan vaan matkaa”, hän maukui.
Onneksi rajan tuntumaan ei ollut enää pitkä matka. Kun vihdoin astuimme ulos puiden siimeksestä, aurinko oli jo ehtinyt nousta. Se kurkotti säteillään nummien takaa ja valaisi niiden aavaa tyhjyyttä, jota vain muutamat lumen alta pilkottavat risut halkoivat. Kultaiset säteet muuttivat Tuuliklaanin reviirin näyttäväksi hunajamereksi.
”Olisiko kilpa?” Höyhensiipi ehdotti ja otti kasvoilleen haastavan hymyn. ”Se kuka saa ensimmäisenä kanin, voittaa. Ja viimeiset –eli te- saavat kantaa saaliit.”
”Höyhensiipi, et voi olla tosissasi!” haukoin henkeäni teatraalisesti. ”Et voi olla niin julma, että hävinneet joutuvat kantamaan saaliit leiriin. Sehän on”, pidin pienen tauon tarkkaillakseni muita silmät suurina, ”nöyryyttävää!”
Kipinämyrsky ja Tuikeaskel purskahtivat nauruun, ja Höyhensiipi virnisti:
”Otat siis haasteen vastaan?”
”No todellakin!” voitokas hymy nousi kasvoilleni ja painoin kynteni lumeen.
”Valmiina sitten?” Höyhensiipi jännitti lihaksensa. ”Ja ei saa mennä kauaksi.”
”Paikoillanne!?”
Jännitin lihakseni ja siristin silmäni. Aioin voittaa tämän!
”Valmiit!?”
Tarkkailin ympärilleni ja valitsin suunnan.
”Hep!”
Samalla, kun muut ottivat oman suuntansa pinkaisin salamana lähimmän pensaan alle. Aioin pysytellä mahdollisimman lähellä rajaa, jotta näkisin jos kani kulkisi rajan yli. Sitten painuin kyyryyn ja lähdin kulkemaan matalana seuraavan pensaan alle. Ja sitten seuraavan. Nuuhkaisin ilmaa kiinnostuneena ja jäin paikoilleni pienen karhunvatukkapensaan alle, josta oli täydellinen näköala Tuuliklaanin nummille. Sitten käänsin katseeni avoimelle maa-alueelle ja jäin odottamaan valkoisen värin saanutta metsäjänistä tai ikiruskeaa suurta rusakkoa.
Odotus tuntui kestävän ikuisuuksin. Sitten taivaanrannassa värähti jotain ja karvani nousivat innosta pystyyn. Ne kuitenkin laskivat nopeasti, kun tumma siuletti sai kissan muodon. Pian Tuuliklaanilaisia oli jo kolme, ja painoin itseni vielä alemmas lumen suojiin. En halunnut paljastua; olinhan kuitenkin aika lähelle rajaa.
”Haistoitko sinäkin sen?” yksi kissoista, kolli varmaankin, huudahti ja tunsin jähmettyväni paikoilleni. Pieni naaras, luultavimmin oppilas, pomppi ylös ja alas, ja huokaisin helpotuksesta, kun se ulahti takaisin:
”Jep! Ilmiselvä kani! Ja se on täälläpäin! Voinko ottaa sen kiinni?”
”Kyllä vain”, oppilaaksi arvaamani naaraan vieressä seisova naaras maukui. ”Kunhan et jahtaa sitä Myrskyklaanin reviirille. Emme halua ärsyttää heitä.”
Pikkuinen naaras nyökkäsi ja lähti sitten hiipimään reviiriäni kohti. Seurasin lumoutuneena oppilaan vaanintaa, mutta kaikin puolin myös valmiina iskemään jos naaras ylittäisi rajan. Kullanvärinen oppilas lähestyi pientä koloa ja rummutti sitten käpälillään maata saadakseen saaliinsa liikkeelle.
Raajani värähtivät vaistomaisesti, kun valkoinen otus lähti liikkelle tuuliklaanilaisen kuonon edestä. Sain vaivoin itseni hillittyä ja seurasin tarkasti kuinka kullankeltainen naaras pinkaisi kanin perään. Molemmat kuitenkin saavuttivat rajaa nopeasti, ja tällä kertaa annoin itseni nousta pystyyn ja lähteä liikkeelle. Seurasin valmiina sivusta jos oppilas ylittäisi rajan. Siihen ei menisi kauan, sillä naaras alkoi olla vain muutaman ketunmitan päässä rajasta.
”Piikkitassu! Seis!” kollin ääni ulahti ja jäi kaikumaan avoimella nummella.
En ollut varma kumpaa meistä –minua vai Pikkitassua- ulvaisu hätkähdytti enemmän sillä tuuliklaanilainen jarrutti häkeltyneenä ketunmitan päähän rajasta, ja minä kaaduin okatiheikköön. Nostin pääni nopeasti ylös korvat täynnä piikkejä ja katsoin kuinka Pikkitassu kipitti takaisin mestarinsa luo korvat alhaalla aina välillä taakseen vilkaisten. Kolmikko vaihtoi huolestuneen sanasen ja katoisi sitten nummen taakse.
Huokaisin helpotuksesta. En ollut joutunut kohtaamaan naapuriklaanilaisia rajalla. Mikähän olisi ollut kiusallisempaa? Ajatuksesta toiseen. Mihinhän se kani meni?
Ravistin takkuuntunutta turkkiani ja päätäni, jotta saisin irtopiikit pois niistä. Se ei kuitenkaan auttanut ja jouduin hammasta purren lähtemään kanin perään.
Iloinen juhlinta kuitenkin keskeytti etsiskelyni ja huomattuani tuoreen kaniininveren hajun ilmassa, suunnistin kohti ääntä alistuneena häviööni.
”Nautihan näkymästä, häviäjät”, Höyhensiipi hymyili Kipinämyrskylle ja Tuikeaskeleelle tuttu valkea kani käpälänsä juuressa maaten. Naaras seisoi pienen aukion keskellä ja röyhisti rintaansa enemmän, kun huomasi minut puun alla jököttämästä.
”Aurinkokajo!” tämä huudahti iloisena. ”Katsos kuka sai ensimmäisen kanin!”
Nyrpistin kuonoani huvittuneena:
”Arvaa kuka olisi saanut sen ellei olisi juuttunut okapensaaseen? No, arvaa. Minä!”
”Aiiiiivan”, Höyhensiipi pitkitti vastaustaan uteliana ja tutkaili korviani. ”Minä hölmö kun luulin, että laitoit nuo piikit tahallasi korviisi.”
Naurahdin hivenen ja nousin pystyyn juuren päältä mennäkseni pukkaamaan ystävääni. Sitten peruutin vähän ja tarkkailin muita saaliita. Kipinämyrskyllä oli varpunen ja Tuikeaskeleella vesimyyrä.
”Kaikin puolin hyvä saalis”, kehuin toisiinsa lämmitelläkseen painautuneita naaraita. ”Korvaavat menettämäni päästäisen.”
”Helposti”, Kipinämyrsky maukui ja hymyili sitten anteeksipyytävästi. ”Ei millään pahalla. Sinähän sait sen melkein.”
”Ja kotimatkaa on vielä jäjellä”, Tuikeaskel jatkoi. ”Nyt on hyvä keli, joten saaliit kuljeksivat ulkona. Voit ihan hyvin vielä saadakin jotakin.”
”Totta”, Höyhensiipi maukui. ”Ja nyt, kuten sovittiin”, naaras vinkkasi silmää, ”te saatte kantaa tämän kanin.”
Nappasin muitta mutkitta valkoisen herkun suuhuni ja virnistin kilpinonnankuvioiselle ystävälleni:
”Nyt kaikki luulevat, että minä sain tämän. Sovitaanko niin?”
”Ei todellakaan”, nyt oli Höyhensiiven vuoro pukata minua. ”Heti, kun pääsemme leiriin, huudan kaikille, että tuo kani on minun. Ja piste!”
Naurahdin vaimeasti vasten saaliin valkeaa turkkia ja tassutin kuuliaisesti Höyhensiiven perään, joka oli ottanut suunnakseen leirin.
Olin aivan puhki leiriin päästyämme. Kani oli painava ja sen ja pääni pitäminen ylhäällä oli alkanut sattua niskoihini jo puolessa välissä matkaa. Sen lisäksi kanin valloittava tuoksu sai vatsani kääntymään muutaman kerran ympäri. Minulla oli hirmuinen nälkä. Myös muut partion jäsenet näyttivät väsyneiltä. He raahasivat käpäliään ja nostivat päänsä huojentuneina, kun pääsimme vihdoin sisään piikkihernetunnelista.
”No sieltähän tulee näkemisen arvoinen saalis”, Kanervatuuli maukaisi matalalla äänellään, kun pääsin sisälle leiriin ja ohitin muut naaraat päästäkseni tuoresaaliskasalle.
Pisarasydämen emo seisoi vaivaisen kasan vieressä ja loi minuun hymyn:
”Saitko sinä sen?”
”Ei vaan Höyhensiipi”, hymyilin vaaleanruskeallee naaraalle samalla, kun pudotin kanin kasaan. ”Minä päästin oman päästäiseni karkuun.”
”Voi harmi. Parempi tuuri ensi kerralla”, Kanervatuuli räpäytti harmistuneesti sinisiä silmiään. Sitten naaras nosti itselleen tilhen ja lähti astelemaan kohti Pisarasydäntä ja Haukkapoltetta. Heilautin häntääni tälle hyvästiksi samalla, kun tarkkailin siniharmaata ystävääni ja tämän kumppania. Sama kateus, jonka olin aamulla pannut syrjään, nousi taas pintaan. Minua harmitti, kun Pisarasydän ei ollut ollut tänään partiossa kanssani kuten Höyhensiipi ja muut. Sen sijaan tämä oli ollut Haukkapoltteen kanssa. Vilkaisin näitä harmistuneena ja siirryin sitten pois tuoresaaliskasan luota.
Vilkuilin ympärilleni eksyneen näköisenä. Pisarasydän oli edelleen veljeni kanssa, eikä Vaahterasumuakaan näkynyt. Lopulta otin suunnakseni lempipaikkani, soturien pesää suojaavan pyökinoksan alta, ja kävin makuulle.
Aloin nuolla turkkiani perusteellisesti. Se todellakin oli pesu tarpeessa ja näytti aivan sotkuiselta pensaalta. Kaunis punainen karvani oli täynnä piikkejä ja muutamia okaita. Irvistelin samalla, kun näykin niitä pois.
”Näytät apua tarvitsevalta”, käänsin nopeasti katseeni ylös ja hymyilin leveästi huomatessani Kirkaslammen.
”Jep, siltä näyttää ja tuntuu”, naurahdin ja ravistin piikkisiä korviani. Kirkaslampi hymyili ja kävi makuulle viereeni. Naaras kurkotti kaulaansa ja alkoi näykkiä okapätkiä pois korvistani.
”Mistä ihmeestä sinä olet saanut nämä?” valkoinen naaras hymähti ja viskasi yhden piikin lumihangelle. ”Voisin kuvitella, että vaanit saalista vatukkapusikossa.”
”Arvaa vaan”, huokaisin ja suljin silmäni miettiessäni sitä turkasen tuuliklaanilaista, joka oli säikyttänyt minut. ”Näin minulle käy, kun vaanin kania. Ja menetin sen vielä.”
”Johan on”, Kirkaslampi räpäytti sinivihreitä silmiään myötätuntoisesti ja veti viimeisen piikin pois korvistani. Nyt käpäliemme juurella oli aikamoinen kasa okatikkuja.
”Onneksi Höyhensiipi sai sen. Muuten olisi mennyt hyvä saalis hukkaan.”
Kirkaslampi kääntyi katsomaan tuoresaaliskasaa ja sen päällä makaava valkoista kania. Muutama soturi tarkkaili sitä vähän matkan päästä silmät suurina. Hyrähdin huvittuneena näiden ilmeille, kun Katajatassu nappasi sen suuhunsa ja lähti kohti pentutarhaa.
”Lähdetko tänään muuten kokoontumiseen?” Pisarasydämen sisar kysyi ja alkoi nuolla omaa turkkiaan.
”Enpäs tiedäkään. Toivottavasti”, venyttelin nautinnollisesti silmät viiruina ja suoristauduin sitten. ”Entäs itse?
Kirkaslampi kohautti olkiaan. Aloimme keskustella niitä näitä, ja katseeni harhautui tarkkailemaan eloisaa leiriä.
Oppilaiden pesällä riehuttiin. Hyrähdin huvittuneena, kun Liekkitassu painoi Neulastassun maahan virnistäen ja sai Katajatassun, Valkotassun ja Purotassun kehräämään. Neulastassun ärinä kuului soturien pesälle asti. Väijytassu ja Tummatassu, vanhemmat oppilaat, istuivat hivenen kauempana ja heittivät huvittuneita silmäyksiä liekkiraitaiseen kolliin.
Katseeni harhaili eteenpäin. Vinhatähti, Säröpolte ja Mustaukkonen keskustelivat Suurtasanteen alla nauttien auringon säteistä, ja vähän kauempana heistä isoisäni Suistohaukka vaihtoi kieliä siskonsa Pikkupuron kanssa. Muutaman ketunmitan päässä meistä Hallakasvo ja Kipinämyrsky naureskelivat omilla vitseilleen. Näiden vieressä makaava Tuikeaskel näytti torkkuvan, mutta höristi aina korviaan, kun kuuli nimensä ystäviensä puheissa. Vilkaisin naaraiden yli kohti parantajan pesää. Hohtotassu ja Pujopilkkukin näyttivät nauttivan aurinkoisesta säästä ja parantajat tervehtivät ohitse kulkevaa Särkkäviikseä, joka tassutti hiiri hampaissaan kohti Hallakasvoa. Toisella puolella leiriä Leutotassu ja Virnatassu astelivat ulos klaaninvanhimpien pesästä kantaen vanhoja sammaleita. Tuoresaaliskasalla Valomyrsky ja Tuhkatuuli vaihtoivat hymyjä.
”Onko sinulla nälkä?” Kirkaslammen kysymys palautti minut maanpinnalle, ja käänsin hivenen hämmentyneen katseen tähän. Valkoinen naaras oli noussut pystyyn ja ravisteli juuri käpäliään lumesta.
”Ei”, naukaisin välttelevästi. En ollut saanut tänään saalista, joten tyytyisin menemään nukkumaan nälkäisenä.
”Hyvä on”, Kirkaslampi kohautti olkiaan. ”Minulla ainakin on nälkä. Eihän sitä tiedä vaikka pääsisinkin kokoontumiseen.” Tämä heilautti vielä häntäänsä hyvästiksi ja tassutti sitten kohti tuoresaaliskasaa.

”Pidähän hauskaa ja varaudu kertomaan kaikki tapahtumat minulle. Nähdään pian”, kehräsin lähtöön valmistautuvalle Vaahterasumulle ja otin askeleen eteenpäin nuolaistakseni tätä poskelle. Kolli tuijotti minua yllättyneeenä, ja huiskaisin tämän kuonoa hellästi hännälläni ennen kuin lähdin kohti pentutarhaa aikeenani käydä tervehtimässä pikkuveljeäni ja –sisartani.
En voinut mitään neutraalin ilmeeni läpi puskevalle hymylle. Taisin todella pitää Vaahterasumusta. Eikö? Jatkoin matkaani kohti pentutarhaa aivan omien ajatuksieni vankina enkä huomannut Pisarasydäntä ennen kuin oli liian myöhäistä. Yritin kääntää naaraalle nopeasti selkäni, mutta tämä ilmestyi eteeni hämmentynyt katse kasvoillaan.
”Aurinkokajo”, Pisarasydän kysyi huolestuneena, ”mikä on?”
Murahdin hiljaa ja läksytin itseäni siitä, etten ollut miettinyt mitä naaraalle sanoisin.
Ystäväni kuitenkin vain huokaisi aivan kuin tietäen ajatukseni:
”Tiedän kyllä, että olen ollut todella paljon Haukkapoltteen kanssa lähiaikoina... Mutta... Mutta kun...”
”Mutta mitä?” ärähdin ehkä liiankin ilkeästi. Mikä oli niin tärkeää, että piti vältellä ystävää? Sitten muutin kasvoni neutraaliksi ja annoin pienoisen uteliaisuuteni näkyä silmistäni. ”Mutta mitä?”
”Kyse on siitä, että”, Pisarasydän sopersi ja nielaisi, ”että odotan Haukkapoltteen pentuja.”
Suuni avautui ammolleen ja tiesin näkemättäkin, että kasvoilleni oli levinnyt mitä typerin ilme:
”Oikeastiko!? Sehän on hienoa! Tai siis-” Hiljenin yhtäkkiä ja otin kasvoilleni mietteliään ilmeen. Olinko antanut anteeksi? Ymmärsikö Pisarasydän, että en ollut enää vihainen?
”Älä nyt”, Pisarasydän virnisti ilkikurisesti, ”kyllä minäkin olisin innoissani jos tietäisin, että minusta tulee täti! Vai onko arvon pälpättäjä-Aurinkokajo vallan hiljentynyt?”
Tiesin antaneeni anteeksi enkä estellyt enää ilon pulppuamista sisuksistani. ”Jee!!!” kiljaisin ja painuin halaamaan ystävääni. ”Olen niin ylpeä sinusta”, lisäsin ennen kuin etäännyin halauksesta ja jäin tarkkailmeaan ystävääni.
”No, aika lähteä kokoontumiseen”, ystäväni maukui ja puri huultaan innoissaan.
”Vinhatähti ei valinnut minua”, huomautin hieman surullisesti, mutta otin sitten hymyn huulilleni, ”mutta se ei tarkoita, etteikö sinun tulisi nauttia täysin siemauksin ensimmäisestä kokoontumisestasi soturina. Mene ja näytä kaikille mistä sinut on tehty!”
Pisarasydän halasi minua tyytyväisenä. ”Kerron sinulle kaiken kun palaamme”, tämä lupasi ja nuolaisi poskeani hyvästiksi. Sitten tämä loikki valittujen soturien luokse, ja minä jäin tarkkailemaan näiden perään autuaasti hymyillen.

Nimi: Tuikeaskel

02.03.2018 00:10
Tassutin väsyneenä kohti soturien pesää. Oli parempi, etten mennyt kokoontumiseen tänä yönä; olin aivan rätti. Unettomia öitä oli kertynyt jonkin verran Kuuralumon vuoksi, enkä pystynyt nukkumaan univelkojani pois Valkotassun kouluttamisen takia. Tänä iltana hän varmaankin jättäisi minut rauhaan, sillä hän ja hänen sisaruksensa räpättivät närkästyneinä hieman sivummalla, sillä parantajan oppilaana Hohtotassu pääsi pakosti kokoontumiseen, eikä kukaan muu pentueesta päässyt.
Tajusin kävelleeni pesän seinää päin ja sain hyytävän lumisateen niskaani. Se suorastaan kirveli jo valmiiksi kipristelevää ihoani. Pakkasta oli tullut rutkasti lisää, ja minä hytisin en-niin-pitkän turkkini alla.
Kuulin huvittuneen keräyksen takaani, ja Kipinämyrskyn tuttu ääni maukui: "Mikäs on? Oletko menossa nukkumaan aikaisin, vai käveletkö huviksesi pesän seiniä päin?"
Naurahdin väsyneesti. "Juu olen. Menossa nukkumaan siis", lisäsin nähdessäni ystäväni levenevän virneen. "En vain ole juuri nyt täydessä terässä."
"Olen huomannut sen", liekinvärinen naaras vastasi. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän jatkoi: "Oletko kunnossa? Ei uskoisi Valkotassun koulutuksen olevan noin rankkaa."
Naurahdin hiljaa. "Ei.. ei se olekaan. Minä, tuota..." madalsin hieman ääntäni. "Olen käynyt aika paljon yöllä ulkona. En... ole saanut unta ja..." mietin hetken. "Ajatukseni eivät ole jättäneet minua rauhaan. Niin."
En minä täysin valehdellut. Päässäni liikkui vaikka mitä, ja olin kompastunut monesti vajotessani ajatuksiini juoksiessani tapaamaan Kuuralumoa.
"No, hyvää yötä sitten", Kipinämyrsky maukui, herättäen minut takaisin todellisuuteen. Mumisin nopeasti "samoin" tai jotain sinne päin ja kömmin sisälle tyhjään pesään.
Osa sotureista oli lähdössä kokoontumiseen ja loput olivat ulkona, joten pesä oli kylmä ja tuntui hieman ontolta. Väsyneet aivoni eivät jaksaneet siitä välittää, vaan käperryin tiukalle kerälle ja suljin silmäni.

Heräsin vaimeisiin ääniin ja pieniin käpäliin, jotka tökkivät kylkeäni. Äänet muuttuivat kovemmiksi ja selvemmiksi, ja hetken kuluttua tajusin Valkotassun mekastavan vieressäni. Vetäydyin puolihaluttomasti pystyyn, silmiäni siristellen. Aurinko säteili kirkkaasti ulkona olevasta hangesta, turkkini ja pääni olivat aivan sekaisin ja raajani huusivat armoa.
"Mene ulos", murahdin rahisevalla äänellä. Kröhäisin hieman ja jatkoin: "Tulen pian. Anna minun herätä ensin."
Kuulin Valkotassun jupisevan jotain laiskuudesta ennen kuin kolli poistui pesästä. Huokaisin, hieroin silmiäni ja sen jälkeen suoristin jalkani venytykseen. Suittuani harottavaa turkkiani hieman siistimmäksi ja karistettuani pahimman kohmeen jäsenistäni luikahdin ulos ja köyristin selkäni korkeaan venytykseen. Valkotassu oli heti vastassa, ja lähdimme yhdessä leiristä.
Ottaen huomioon väsyneen tilani, olin yllättäen suunnitellut erään tietyn aiheen oppilaalleni harjoiteltavaksi. Päivä jakautuisi kolmeen osuuteen; aamupäivän ja iltapäivän alun osuus jonkin verran kärsivällisyyttä vaativiin taisteluharjoituksiin, sen jälkeen rajapartio ja siellä mahdollinen syömätauko, sitten olisimme loppupäivän taisteluharjoituksissa.
"Oletko valmis?" kysyin virne kasvoillani. "Tästä päivästä tulee hieman rankempi.."
"Totta kai olen!" oppilas keskeytti. "Aina valmiina!"
Ilkikuriseen vivahtava virneeni suli iloiseen hymyyn. Minä sitten pidin nuorista kissoista.
Etsimme pienen, hiukan tasaisemman paikan ja kävimme istumaan. Sitten aloitin:
"Tänään harjoittelemme hieman voimakkaampien ja itseä nopeampien saaliseläinten nappaamista", aloitin. "Tarvitset näitä taitoja paitsi kanien myös oravien kanssa, joten tähän sisältyy myös hieman kiipeilyä."
Valkotassu nyökytteli innostuneena.
"Aluksi täytyy muistaa yksi kultainen sääntö kanien suhteen; ne haistavat metsästäjän ennen kuin näkevät tämän. Sinun pitää siis olla tarkka tuulen suunnasta, mutta en vaadi sinulta täydellistä osaamista vielä, olethan kuitenkin vielä melko uusi oppilas." Vinkkasin kollille silmää. "Tarkoitus on kanien kanssa yrittää yllättää ne ja saada niskat väännettyä ennen kuin kani saa lähdettyä käpälämäkeen. Emme ole tuuliklaanilaisia; vain harvat saavat kanin juoksemalla kiinni. Opetan sinulle aluksi tuulen suunnasta-"
"Me olemme harjoitelleet sitä jo!" Valkotassu marisi. "Emmekö voisi kokeilla jotain uutta?"
"Malttia, malttia", naurahdin. "Kertaus on opintojen emo. Nyt, jos kuuntelet hyvin ja olet mukana opetuksessa, pääsen opettamaan sinulle kiipeilyä."
Oppilaan silmät syttyivät, ja kikatin hiljaa päässäni. Kaikki tiesivät, että aivan ensimmäiseksi kiipeilyssä opeteltiin putoaminen, ja vasta kun sen hallitsi, sai lähteä korkeammalle. Ja kiipeilyn putoamisteoria vasta olikin tylsää.

Erosimme muusta rajapartiosta Tuuliklaanin rajan puolivälissä ja lähdimme kohti sammalkuoppaa. Nyt olisi itseä suurempaa vastustajaa vastaan taistelu, joka oli ollut minun suosikkini oppilaana.
"Etenkin oppilasaikana, kun monet soturit ovat sinua suurempia, taistelussa saattaa olla vaikeaa edes yrittää päästä niskan päälle. Tänään harjoittelemme siis puolustautumis-ja hyökkäysliikkeitä itseäsi suurempaa ja vahvempaa vastustajaa vastaan."
Valkotassu nurisi jotain, ja virnistin huvittuneena, arvaten mitä hän oli varmaankin sanonut. "Että mitä? Olet jo suuri ja vahva, niinkö sinä sanoit? Älä huoli, niin oletkin, mutta täällä on silti vielä isompia ja vahvempia kissoja. Yritetäänpäs nyt tällaista simppeliä liikettä, jonka nimi on kuollutta leikkiminen."
Olin pyrskähtää nauruun Valkotassun ilmeelle. Hän näytti suurin piirtein siltä kuin olisin käskenyt häntä kaivautumaan maahan ja leikkimään myyrää seuraavat kolme päivää.
"No niin, se menee seuraavasti", maukaisin naurua pidätellen. "Erityisesti, jos olet alakynnessä, valahda veltoksi vastallesi ja leiki luovuttanutta. Varo kuitenkin ettet kierähdä selällesi ja palkasta vatsaasi", lisäsin kun Valkotassun ilme huusi: "Siinäkö kaikki?"
"Syystä ja toisesta suurin osa sotureista jää tähän koukkuun. Harjoittelemme myöhemmin, mitä tehdä, jos niin ei tapahdu. Takaisin asiaan, kun vihollinen luulee voittaneensa ja valmistautuu antamaan kriittisen iskun, ponnista takajaloillesi ja sinkoa vastustajasi taaksepäin. Sillä hetkellä kun hän yrittää hakea tasapainoaan, hyökkää. Nyt kuitenkin harjoittelemme vain ensimmäistä osaa. Ymmärsitkö?"
Valkotassu nyökytteli ja uudenlainen päättäväisyys syttyi hänen silmiinsä. Hymähdin, vedin tassuni lähemmäs itseäni ja kiersin häntäni niiden ympäri. "No niin. Hyökkää."
"Hetki.. ai häh?"
"Hyökkää. Olen ilkeä soturi, joka on juuri päihittänyt joukon oppilaita", sanoin rauhallisesti, lihakset salaa jännitettyinä. Sitten virnistin ja otin kiusoittelevan, möreän äänensävyn ja jatkoin; "Voi, olivatpas nuo vaivaiset oppilaat helppo saalis. Tuo valkoinen ei varmasti mahda minulle mitään, kun patsastelen tässä voitollani." Naurahdin ilkikurisesti. "Häntä varmaan pelottaa."
Sillä siunaamalla Valkotassu syöksyi minua kohti, jolloin hilpaisin sulavasti sivuun. Ei kestänyt minulta vahvempana ja kokeneempana soturina kauan päästä Valkotassun niskan päälle.
"Hahhaa, minä voitin sinut, oppilas", maukaisin ja odotin kollin reaktiota.
Hetken kuluttua hän lopetti rimpuilun, valahti hervottomaksi ja sanoi: "Voi ei, olet voittamaton."
Vedin päätäni hieman taaksepäin, kuin valmistautuakseni puremaan häntä kaulaan, mutta silloin oppilas sinkosi minut ohjeitteni mukaan selästään ja alkoi läpsimään minua päästyään itse ylös.
"Okein hyvä", naukaisin hieman huohottaen, ravistellen lunta turkiltani. "Seuraavaksi opetan, miten päästä ylös nopeimmin..."

Makasin rennosti käpälät alleni vedettyinä leirin reunamilla. Edessäni oli päästäinen, jota näykkäilin välillä; Valkotassu oli saanut loppupäivän vapaata, ja minä otin tämän ajan itselleni. Oli aika jälleen selvitellä ajatuksiani, aloittaen suurimmasta ongelmastani.
Kuuralumosta.
Juuri tämän neljäsosakuun aikana ei ollut satanut kertaakaan, mutta en alkaisi ihmetellä, jos lunta rupeaisi satamaan lisää piakkoin. Minä olin miettinyt pääni pahki mitä tehdä. Aivoni huusivat, että minun pitäisi lopettaa tapailu hänen kanssaan, mutta... se tuntui vain niin vaikealta. En halunnut päästää irti hänestä...
*Pidänkö minä tosiaan hänestä niin paljon?*
Jäin moljottamaan eteeni tajuttuani, mitä olin pääni sisällä juuri sanonut itselleni. Ei, ei ei nyt... eihän tämä voinut näin mennä. Enhän oikeasti ollut... ihastumassa häneen?
Pudistin päätäni. Ei se voinut olla mahdollista, eikö vain? Hän on jokiklaanilainen. Hyvin... mukava jokiklaanilainen.
Pudisti päätäni ärtyneenä.
*Voi, sydän, minne olet viemässä minua nyt?*

//öhöh, sori jos toi opetuskohta/muu vastaava oli outo :') ja sori Höyhen jos tein Valkosta jotenkin tyhmän :''3

Nimi: Zare

01.03.2018 20:32
___________________________________________________

 

©2018 Metsäketo - suntuubi.com